САМОГОНОВАРІННЯ АБО ЗЛОЧИНИ У ХМІЛЬНОМУ ЧАДУ

САМОГОНОВАРІННЯ АБО ЗЛОЧИНИ У ХМІЛЬНОМУ ЧАДУ

\"САМОГОНОВАРІННЯАлкоголь – найдавніший «наркотик» в історії людства. Навіть дітям відомо про що йде мова. Чи не кожен підліток, не кажучи про дорослих, нині відчув «смак» гіркої води. Після першої — відчувається приємне збудження в організмі. Після другої склянки почувається дужість, хочеться без кінця-краю розповідати всілякі побрехеньки. Після третьої — усе здається гарним, веселим, зникають будь-які умовності, легко сказати: «Я тебе люблю». Після четвертої ви стаєте меланхолійним, а отже, беззахисним або ж агресивним, зганяєте свій гнів на людях. Ось так поступово алкоголь для вас уже дорожчий за власну дружину, дитину, ви майже не контролюєте свої вчинки, вам не можна більше довіряти.
Саме так починається майже кожна історія, що потім стає життєвою чи навіть кримінальною драмою. Адже неодмінним супутником цього зеленого змія є злочинність.
Мало не щодня на пульт чергової частини Новоград-Волинського МВ УМВС надходять такі повідомлення. Пиячать нероби, знущаються над сім’ями, сусідами, вбивають дружин, чоловіків, дітей. Як свідчить сумна статистика, найбільше злочинів скоюється в стані алкогольного сп’яніння. У багатьох селах району людям працездатного віку нічим зайнятися, оскільки господарства занепали. Якась частина їх виїхала на заробітки, решта ж допомагає нажитися тим, хто «щедро» наливає. У місті ж, навпаки, це більше стосується молоді, хочеться погуляти, розважитися. А з чого і за що? Ось так і процвітає самогоноваріння та пияцтво, а найгірше – злочини у хмільному чаду.
Напередодні кривавого похмілля гр-ка О. навіть гадки не мала, що зможе встромити ножа в людину, а тим більше, у власного чоловіка. Потерпілий розповів правоохоронцям, що напередодні, ввечері, він разом зі своєю дружиною та сином сиділи вдома випивали. Як з’ясувалося, такі посиденьки у їхній оселі є майже сімейною традицією. «Гарно» повечерявши, полягали спати. Прокинувшись вранці, дружина почала шукати пляшку оковитої, яку, як вона ще пам’ятає, вчора не допили. Не знайшовши високоградусної, жінка почала звинувачувати чоловіка у тому, що він заховав її для себе. Між подружжям виникла суперечка, під час якої 42-річна жінка, мати, схопила кухонний ніж, що лежав на столі, та вдарила ним чоловіка в живіт.
На «самогонні» заробітки в селі ходить син жительки Майстрової Волі. 72-річна гр-ка Марія зателефонувала до міліції та повідомила, що її побив син. Гр-ну Миколі — 54 роки. Дружина, яка потерпала від кулаків, забрала дитину та поїхала до своїх батьків. При розмові з дільничним інспектором міліції невдячний син розповів, що в той день він випив зайвого та прийшов додому у нетверезому стані. Старенька матуся знаходилася на городі. Підійшовши до неї, замість того, аби допомогти, чоловік почав докоряти матері за її добро. Між ними виникла суперечка, під час якої він вдарив стареньку по голові.
Ці історії навіть не можна назвати краплею в океані гірких сліз, що виплакали ті, хто кожен день потерпає від укусів зеленого змія. Алкоголь винен у половині всіх скоєних вбивств. Крім того, більш як половина всіх травм та нещасних випадків трапляється через сп’яніння. Багато випадків зараження венеричними хворобами відбулися саме у стані алкогольного сп’яніння. Алкоголь стягує свою алкогольну данину за короткі миттєвості примарного піднесення, підриваючи громадське життя, і завдає шкоди незліченними фатальними дорожньо-транспортними випадками, ушкодженнями і травмами, пожежами в житлах і на виробництві, випадками смерті через утоплення, самогубствами, а також злочинами, пов’язаними з насильством, завдаючи, в першу чергу, постійну емоційну шкоду дітям.
Виготовлення самогону з метою збуту є забороненим видом господарської діяльності. Тим більше, коли виготовлювач високоградусної, так би мовити, потрапив до розряду злісних. Особа, раніше судима за вищевказану діяльність, згідно ст.203 КК ч.2 України карається обмеженням волі на строк до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. За 6 місяців поточного року дільничними інспекторами міліції вже направлено до суду 6 таких кримінальних справ. Профілактика та боротьба з самогоноварінням — першочерговий напрямок у роботі кожного дільничного. Від початку року до адміністративної відповідальності за ст.176 КУпАП «Виготовлення, зберігання самогону та апаратів для його вироблення» притягнуто 142 особи.
Ціна пияцтва – загублене життя. І ніяке покарання уже не поверне його.
В.ІСКОРОСТЕНСЬКИЙ, заст.начальника МВ, начальник міліції громадської безпеки, майор міліції