На березі Случі висаджено дубовий гай і вишневий садок

На березі Случі висаджено дубовий гай і вишневий садок

Масову висадку дерев на території Новоград-Волинської громади запланували ще у грудні минулого року. Хто ж тоді міг передбачити, що у березні 2020-го в більшості містян з’являться нагальніші клопоти? Та й масові акції, хоч і на свіжому повітрі, потрапили під заборону...
Та все ж молоді деревця отримали шанс на життя. Четверо місцевих активістів — Сергій Хапчук, Олександр Вознюк, Іван Лавренчук і Андрій Ломако — у п’ятницю, 20 березня, висадили понад 200 дубків на березі Случі навпроти фортеці.
«Ми розуміємо, що діє карантин, тому на посадку дерев сьогодні нікого не звали. Мінімальною групою з чотирьох чоловік висадили близько 200 дубків. Неподалік потрудилася інша група людей, котрі висадили саджанці вишні», — прокоментував «Звягелю» Сергій Хапчук.
Він розповів, що акція планувалася значно масовішою. У грудні 2019 року домовилися про постачання саджанців із керівництвом Новоград-Волинського лісгоспу. Окрім берега Случі, намітили ще близько десятка локацій. Упродовж попереднього тижня вдалося частково врятувати акцію.
«Відмінно в цьому питанні спрацювало управління освіти і науки міської ради. На наше прохання було підготовлено контактні телефони всіх без винятку навчальних закладів, що діють на території громади — дитсадків, шкіл, вищих навчальних закладів. Відгукнулися всі! Отримавши саджанці, колективи закладів висадили їх власними силами», — додав Хапчук.
Під дописом Сергія Хапчука у Фейсбуці з’явилися коментарі від працівників закладів освіти: «ДНЗ-16: висаджено 16 березня всі привезені саджанці. Дякуємо!»; «У ЗОШ №8 висаджено 70 дерев — модрина, дуб, сосна, ялина».
За підрахунками активістів, загалом «зелені легені» Новограда поповнили 1800 молодих дерев.
* * *

Хотілося б окремо додати про центральний Парк культури і відпочинку. Його «зелений фонд» уже давно потребує поповнення й омолодження. Так, щовесни там висаджуються молоді деревця, проте багато з них не виживає. Саджанці стають жертвою вандалізму або ж гинуть від тих же... комунальних служб, які взяли за моду їздити газонами й алеями парку своїми вантажівками. Ніби, й справу корисну роблять — сміття вивозять, з іншого боку — на газонах залишаються глибокі «колії» від транспорту, а на алейках ламається бруківка.

Натомість санітарна обрізка у парку цього року виглядає напозір аж занадто санітарною — із розлогих крон залишили практично голі стовбури. Зрозуміло, що так дешевше, бо не потрібно підрівнювати дерево щороку, проте і ймовірність загибелі обрізаного під нуль дерева значно зростає.
Олег БРЮХАНОВ
Фото з Фейсбук