Для КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО» подарували апарат для штучної вентиляції легень

Для КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО» подарували апарат для штучної вентиляції легень

23 березня у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії КНП «Новоград-Волинське міськрайонне територіальне медичне об’єднання» було презентовано новий апарат для штучної вентиляції легень, який для лікарні був придбаний власним коштом Приватного акціонерного товариства «Виробничо-комерційна фірма «Леся».
Як зазначив головний лікар КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО» Василь Борис, адміністрація лікарні звернулася до голови наглядової ради ПрАТ ВКФ «Леся» Миколи Сиченка з проханням допомогти в придбанні на цей момент дуже необхідного обладнання — апарата для штучної вентиляції легень. Саме такого обладнання, яке можна використовувати для лікування ускладнень при коронавірусі. «Таких апаратів немає в Україні, їх практично немає на ринку, вони виготовляються під замовлення», — підкреслив Василь Миколайович.
Голова наглядової ради ПрАТ ВКФ «Леся» Микола Сиченко висловив сподівання, що цей апарат довго буде стояти без роботи і його не доведеться використовувати, а також надію, що багато інших підприємств міста долучаться до такої ініціативи та допоможуть лікарні, яка потребує не лише обладнання, а й засобів індивідуального захисту.
«Наше підприємство планує продовжити працювати в боротьбі з коронавірусом, наскільки це в наших силах. Розпочинаємо виготовлення масок індивідуального захисту, які будуть безкоштовно надані соціальним працівникам міста. І сподіваюся, що перших 10 тисяч ми зможемо виготовити вже наприкінці цього тижня для тих людей, які обслуговуватимуть найменш захищені верстви населення. Крім того, ми з Василем Миколайовичем разом, залучаючи ще деяких впливових людей, намагаємося отримати необхідні матеріали для виготовлення комбінезонів для медичних працівників. І якщо нам вдасться отримати матеріал, вдасться отримати сертифікацію або дозвіл на їх виготовлення, звичайно, ми постараємося забезпечити нашу лікарню. І буквально сьогодні ми напрацювали ще одне рішення — матеріал, який для нас доступний на сьогоднішній день, можна буде використовувати для виготовлення білизни. Це три кроки, які зробило наше підприємство. Я надіюсь, що в місті не залишиться байдужих підприємців. Я чудово розумію, що левова частина підприємців сьогодні рахують не прибутки, а збитки. Але якщо ми разом не допоможемо місту, лікарні, наслідки будуть значно гірші», — наголосив Микола Вікторович.
Від місцевої влади та громади висловила подяку керівництву швейної фабрики «Леся» т.в.о. міського голови, секретар міської ради Олена Пономаренко: «Вам велика подяка, що ви зробили таку гарну акцію, і думаю, що за вашим прикладом інші меценати нашого міста й люди, які можуть це робити, будуть наслідувати ваш приклад». А також наголосила на важливості в наш час узгодженості та злагодженості дій влади, бізнесу та медичних працівників.
«Я закликала небайдужих людей, людей заможних, підприємців міста долучитися й запровадити таку ініціативу як допомога нашій місцевій лікарні в забезпеченні медичними засобами, обладнанням. І Ви перша людина в нашому місті, яка на ділі це показала. І сьогодні є такий апарат, і дав би Бог, щоб він не застосовувався за призначенням, а лікував хворих з іншими легкими захворюваннями», — звернулася Олена Пономаренко до Миколи Сиченка.
А також, користуючись нагодою, ще раз звернулася до жителів міста: «Ми маємо думати про тих людей, які опиняться у вогнищі цієї небезпечної інфекції — коронавірус. І саме своїми діями, дотриманням рекомендацій залишатися вдома, не виходити без нагальної потреби на вулицю, ми зможемо підтримати наших медиків і не наражати їх на небезпеку. Тому, шановні новоград-волинці, давайте всі разом, кожен з нас допоможе своїм рідним і близьким, допоможе нашим медикам залишатися в строю і максимально в разі необхідності надавати допомогу».
Завідуючий відділенням анестезіології та інтенсивної терапії КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО» Іван Кравченко зазначив, що цей апарат для штучної вентиляції легень відповідає сучасним вимогам, абсолютно підходить для лікування хворих на коронавірус, має близько 8 різних режимів та близько 25 датчиків, які контролюють дихання й вентиляцію легенів пацієнта.
Відтак, наразі в лікарні 5 апаратів для штучної вентиляції легень, які можуть використовуватися при ускладненнях від коронавірусної інфекції. На закупівлю ще одного оголошено тендер.
Оксана ТАЛЬКО, начальник відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради