Затверджено податкові канікули на час карантину

Парламент схвалив Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)».
Закон передбачає такі зміни до Податкового кодексу України:

  • не застосовуються штрафні санкції за порушення податкового законодавства, скоєні впродовж періоду з 1 березня до 30 квітня 2020 року;

  • встановлено мораторій на проведення документальних і фактичних перевірок із 18 березня до 30 квітня 2020 року;

  • подовжено до 1 липня 2020 року термін подання річної декларації про майновий стан і доходи;

  • не нараховується та не сплачується у період із 1 березня року до 30 квітня 2020 року плата за землю;

  • об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки з 1 березня до 30 квітня 2020 року.


Законом також внесено зміни до Законів «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших Законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг, «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг».
Додаткову інформацію надав депутат міської ради, голова постійної депутатської комісії з питань економічного розвитку Сергій Хапчук:
«Через карантин зупинили роботу багато підприємців, малих підприємств. Сьогодні існують дві реальні можливості зекономити на витратах.
1. Усі ФОП і самозайняті можуть не платити ЄСВ протягом березня та квітня 2020 року. Економія — 2078,12 грн. Підстава — Закон України №533-IX від 17.03.2020 р.
2. ФОП 1-2 груп можуть не сплачувати єдиний податок протягом 1 місяця. Для цього треба написати заяву. Економія — 210,20 грн для 1 групи, 944,60 грн — для 2 групи. Підстава — ст.295.5 ПКУ.
Тексти нормативних актів:
ЗАКОН УКРАЇНИ №533-IX від 17.03.2020 р. «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».
Тимчасово звільняються від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску особи, зазначені в пунктах 4, 5 та 5-1 частини першої статті 4 цього Закону, у частині сум, що підлягають нарахуванню, обчисленню та сплаті такими особами за періоди з 1 по 31 березня та з 1 по 30 квітня 2020 року за себе.
Закон України №1105-XIV в редакції від 18.03.2020 р., стаття 4.
4) фізичні особи-підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування;
5) особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме: наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, у тому числі — адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності;
5-1) члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах;
Податковий Кодекс України. Ст.295.5.
Платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.
На позачерговій сесії Новоград-Волинської міської ради керівник ДПІ пообіцяв прийняти всі заяви від підприємців».
Підготував Олег БРЮХАНОВ