Хроніка 14/2020

Хроніка 14/2020

ПІД ЧАС ПОЖЕЖІ У КВАРТИРІ ВРЯТУВАЛИ ЧОЛОВІКА
28 березня, о 07:13, по лінії «101» м.Новограда-Волинського надійшло повідомлення від мешканців дев’ятиповерхівки по вул.Соборності про задимлення в під’їзді. За вказаною адресою виїхав черговий караул 10-ї Державної пожежно-рятувальної частини.
З’ясувалося, що дим іде з квартири на 2-му поверсі. Відчинивши двері, рятувальники побачили в коридорі напівпритомного чоловіка, орієнтовно віком 26-28 років. Вогнеборці вивели його на свіже повітря та надали першу домедичну допомогу. Медики госпіталізували потерпілого до лікарні.
Осередок займання знаходився в житловій кімнаті — тлів диван. Уже за 5 хвилин бійці ДСНС локалізували пожежу та о 7:25 — ліквідували її. Рятувальники не дали вогню поширитися по всій площі квартири. Унаслідок надзвичайної події знищено лише диван.
УДСНС України в Житомирській області

ПОЛІЦЕЙСЬКІ ПАТРУЛЮЮТЬ ВУЛИЦІ МІСТ РАЗОМ ІЗ ВІЙСЬКОВИМИ СЛУЖБИ ПРАВОПОРЯДКУ
У районних центрах та місті Житомирі, де дислокуються військові частини, з 26 березня охорону публічного порядку забезпечують спільні піші патрулі поліцейських та військовослужбовців. Їх основне завдання — спокій та безпека жителів міст, а також забезпечення дотримання карантинних заходів.
У Новограді-Волинському 27 березня правоохоронці в більшості спілкувалися з літніми мешканцями міста, які, нехтуючи встановленими правилами, розташувалися на лавках скверів та парку.
Дільничний офіцер Петро Єнжиєвський переконував пенсіонерок у необхідності залишатися вдома, а в разі спілкування з іншими — обов’язково користуватися захисними масками.
Про заходи індивідуального захисту розповідали правоохоронці жителям райцентру, не оминувши увагою й торговельні заклади.
— Такі патрулювання — одна з форм співпраці поліції та інших правоохоронних органів. Ми вперше започаткували патрулювання з військовою службою правопорядку, що, серед іншого, зумовлено необхідністю та важливістю заходів із попередження поширення захворювання серед особового складу підрозділів, які мають забезпечувати безпеку інших. У цих містах розташовані достатньо чисельні військові частини, а відтак працюватимемо разом, — сказав заступник начальника ГУНП Артем Лисогор.
НА ЗВЯГЕЛЬЩИНІ ПОЛІЦІЯ ЗАТРИМАЛА ПІДОЗРЮВАНОГО В НАНЕСЕННІ ТЯЖКОГО ПОРАНЕННЯ ЧОЛОВІКОВІ
Уночі 26 березня до новоград-волинської лікарні був доставлений 35-річний місцевий житель із пораненням шиї. Поліцейські встановили місце перебування причетного до завдання тілесних ушкоджень та затримали його. Розпочато досудове розслідування.
Повідомлення про подію надійшло до поліції близько 22:20.
Попередньо, у дворі поблизу багатоповерхівки стався конфлікт між двома звягельчанами, причиною якого, ймовірно, були стосунки з дівчиною. У результаті один з опонентів завдав іншому поранення в шию та втік.
Потерпілого доставили до лікарні в реанімаційне відділення. Його стан лікарі оцінюють як тяжкий.
Поліцейські встановили і розшукали причетного до нанесення тілесних ушкоджень 36-річного місцевого жителя. Чоловік визнав свою провину. Його затримали у порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) КПК України.
ПОЛІЦІЯ З’ЯСОВУЄ ОБСТАВИНИ ДТП З ФУРОЮ
Дорожньо-транспортна пригода сталася 24 березня, близько 5:00, на автошляху «Київ — Чоп», поблизу с.Броників.
Попередньо, водій автомобіля МАN із причепом, 48-річний житель Закарпаття, рухаючись у напрямку Києва, не вправся з керуванням та з’їхав у кювет.
У результаті ДТП водій отримав травми, його було доставлено до новоград-волинської лікарні для надання медичної допомоги.
Триває з’ясування всіх причин та обставин події.
ЗАТРИМАЛИ ДВОХ ПАРУБКІВ, ПІДОЗРЮВАНИХ У ВБИВСТВІ 18-РІЧНОГО ЖИТОМИРЯНИНА
27 березня на пустищі поблизу вулиці Крошенської в обласному центрі було знайдено тіло хлопця з множинними ранами. Поліцейські встановили особу загиблого, а ще через декілька годин — і підозрюваних у нанесенні йому смертельних тілесних ушкоджень. Нині обидва під вартою.
На місці події працювали слідчо-оперативні групи Житомирського відділу поліції та Головного управління Нацполіції в Житомирській області.
Загиблий виявися 18-річним жителем цього ж мікрорайону. За висновком фахівців, його смерть настала унаслідок множинних колото-різаних ран шиї та масивної крововтрати.
За цим фактом було розпочато кримінальне провадження за ст.115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу України.
У ході проведення першочергових заходів попередньо встановлено, що хлопець напередодні увечері, близько 18:00, разом із товаришем знаходилися на пустищі неподалік багатоквартирних житлових будинків. Друзі розмовляли та випивали, коли до них підійшли двоє візуально знайомих парубків. Спочатку вони попросили в товаришів цигарки й отримали їх, а потім спровокували з ними суперечку. Коли один із конфліктних парубків дістав ніж та почав погрожувати, друзі кинулись урізнобіч тікати.
Одного з них нападникам вдалося наздогнати. Вони відібрали в хлопця мобільний телефон, одяг та 20 гривень, завдавши смертельних тілесних ушкоджень. Тіло скинули в яр.
Особи обох нападників поліцейські встановили впродовж кількох годин. Це — місцеві жителі, 2001 та 2002 років народження.
— Незважаючи на вік, обоє вже неодноразово потрапляли в поле зору поліції за майнові злочини та причетність до незаконного обігу наркотиків. Відносно старшого нині в суді розглядається обвинувачення за вчинений розбій, — розповів заступник начальника Слідчого управління ГУНП Володимир Богатков.
Підозрювані були затримані в порядку статті 208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України. Їм оголошено про підозру у вчиненні умисного вбивства з корисливих мотивів групою осіб (пп.6, 12 ст.115 ККУ) та вирішується питання про запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.
Санкція статті передбачає покарання у вигляді ув’язнення на термін до 15 років або довічне позбавлення волі.
ПОЛІЦІЯ РОЗСЛІДУЄ ОБСТАВИНИ МАСШТАБНОЇ ПОЖЕЖІ
Поліцейські Коростенського відділу ГУНП розпочали кримінальне провадження за фактом пожежі на території у 2 га, унаслідок якої вогонь знищив 25 споруд, 4 із них — нежитлові будинки. У результаті події ніхто з людей не постраждав.
29 березня, близько 16:30, до Коростенського відділу поліції надійшло повідомлення про те, що у с.Велені горить суха трава на значній площі.
Надзвичайникам вдалося локалізувати та ліквідувати вогонь за півтори години. На місці події працювала слідчо-оперативна група поліції. Попередньо з’ясовано, що полум’я перекинулося на дерев’яні будівлі в селі. На щастя, ніхто з людей не постраждав.
Під час огляду згорілої території задокументовано повне знищення вогнем 4 хат-пусток, власники яких не проживали в будинках понад 10 років, та ще — 21 нежитлової споруди, володільцями яких були як фізичні особи, так і місцева громада. Сума завданого збитку встановлюється.
ЗАТРИМАНО ЧОЛОВІКА ЗА ПОСЯГАННЯ НА ЖИТТЯ ПОЛІЦЕЙСЬКОГО
Подія сталась увечері 26 березня в одному з будинків обласного центру. Під час затримання чоловіка, який переховувався від покарання за вчинені раніше злочини, той вистрелив у поліцейських з автоматичної зброї. Унаслідок події ніхто не постраждав. Чоловіка затримали бійці КОРДу. З його оселі вилучені зброя та наркотики.
Близько 18 години оперативники підрозділу кримінальної поліції Житомирського ВП ГУНП разом із нарядом патрульних тактико-оперативного реагування прибули за адресою ймовірного перебування 35-річного жителя обласного центру, який із листопада минулого року знаходився в розшуку.
— Чоловік був засуджений до 5 років позбавлення волі за вчинення низки злочинів, пов’язаних із незаконним обігом наркотиків. Він переховувався від відповідних органів та ухилявся від визначеного судом покарання, а відтак із листопада 2019 офіційно був оголошений у розшук. У нас була інформація про його перебування у квартирі по вулиці Небесної Сотні. Тож оперативники виїхали для її перевірки та затримання чоловіка, — розповів начальник Житомирського відділу поліції Сергій Крошко.
Однак під час затримання поліцейським знадобилася термінова допомога колег. Викритий чоловік почав чинити опір правоохоронцям та вистрелив у їх бік із автоматичної зброї й поцілив у стіну. Для захисту присутніх у квартирі людей поліцейська ТОР застосувала зброю. Унаслідок пострілів ніхто не постраждав.
На місце негайно прибули працівники Управління карного розшуку та спецпризначенці КОРДу ГУНП, а для документування всіх обставин — слідчо-оперативна група Житомирського відділу поліції та Житомирське управління ДВБ НПУ.
— Найперше, оцінивши ситуацію, було прийнято рішення провести перемовини з чоловіком. У результаті вдалося його обеззброїти, а потім — і затримати, — повідомив заступник начальника ГУНП Житомирщини В’ячеслав Пашковський. — Цей чоловік, до речі, уже відбував покарання, близько 10 років, за умисне вбивство.
Підозрюваний затриманий у порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України.
У ході невідкладних слідчих дій у квартирі, де проживала сім’я затриманого, поліцейські вилучили автоматичну зброю югославського виробництва з глушником калібру 7,62 мм та магазин з 26 набоями. Окрім того, у ході обшуку виявлено та вилучено поліетиленові пакети із порошкоподібною речовиною та згорток із рослинною масою. Усе направлено на експертне дослідження до Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС.
За сукупністю вчинених злочинів чоловікові може загрожувати позбавлення волі на строк від 9 до 15 років або довічне ув’язнення.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВИЛУЧИЛИ ЗБРОЮ ТА БОЄПРИПАСИ В ЖИТЕЛЯ РУЖИНСЬКОГО РАЙОНУ
У ході санкціонованого обшуку в помешканні жителя с.Вербівки поліцейські спільно з працівниками СБУ області та за підтримки бійців роти поліції особливого призначення ГУНП Житомирщини виявили автомат, гвинтівки, понад півтисячі набоїв різного калібру, приладдя для зброї.
Заходи проводяться в рамках розслідування кримінального провадження, розпочатого за ст.263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) КК України.
28 березня правоохоронці провели санкціонований обшук у будинку 63-річного жителя Ружинського району.
У результаті поліцейські виявили автомат, дрібнокаліберну гвинтівку, мисливську зброю, понад півтисячі набоїв різного калібру для нарізної та дрібнокаліберної зброї, порох, інші заборонені предмети.
Виявлене поліцейські вилучили та направили на дослідження до Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при МВС.
Триває встановлення всіх обставин у рамках кримінального провадження. Законодавством незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами караються позбавленням волі на строк від 3 до 7 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області