Вогнем по серцю: палії зазіхнули на пам’ять. Ігри з вогнем чи сепаратисти атакують?

Вогнем по серцю: палії зазіхнули на пам’ять. Ігри з вогнем чи сепаратисти атакують?

Три роки тому, 8 квітня, волонтери прибрали гори сміття на полі за селом Романівкою, розчистили занедбану територію від заростей і розпочали висадку вічнозелених дерев, започаткувавши тут Парк пам’яті нескорених. Ідея передбачала в такий символічний спосіб віддати шану землякам — Героям АТО та Небесної сотні.
Перші ялинки й туї разом із активістами саджали дружини та діти загиблих учасників АТО. До участі у створенні парку долучилися й інші новоград-волинці. За три роки місцина стала доглянутою й гарною, а напередодні волонтери саме посадили нові, свіжі ялинки. Проте днями всі ці старання перетворилися на чорне згарище. Подія прикро вразила всіх.
«Ярослав Петрук, 9 років, нещодавно висадив у парку ялину, куплену мамою на його замовлення, у горщику, на новорічні свята (взимку активісти започаткували акцію з метою зберегти ялини й подарувати їм друге життя — авт.), — написала у Фейсбуці містянка Тетяна Кармазіна, чия сім’я в повному складі працює над ідеєю розробки парку. — Хлопчик поставив біля неї український прапорець і був гордий своїм вчинком. Проїжджаючи з татом трасою поблизу, вони побачили, як вогонь охопив територію парку. Завернули й почали гасити траву. Їхали в справах Катя з Тимуром (донька з чоловіком — авт.), стали також до бою з вогнем. Швидко приїхала пожежна машина, у хлопців є спецзасоби, усі разом загасили».
Палії, від яких місто й район задихаються в диму, давно перейшли всі дозволені межі. Судячи з того, що кількість пожеж різко зросла, як і кількість скарг від жителів, а люди продовжують палити не лише на подвір’ях, а й на полях, відповідальні служби діють щонайменше некомпетентно.
Волонтери не приховують, що подія з підпалом (дехто вбачає в цьому сепаратистські дії) серйозно підкосила їх ініціативу, утім упевнено заявляють: «Боляче, але відбудуємо, як пам’ять про боротьбу за свою державу!».
Активістка Катерина Кармазіна виставила в мережі світлини згорілих насаджень: «Наш парк сьогодні. Вогонь погасили. Дякуємо пожежникам, що спрацювали. Вигоріло близько 80% території. Роки праці та ресурсів волонтерів, переселенців, учасників АТО, громадських активістів, жителів району, муніципальних, державних представників зникли нанівець. Вигоріли ялини, висаджені в пам’ять про Героїв України. Вигоріли молоді дуби, посаджені в рамках всеукраїнської акції «Від Тараса до Лесі». Вигоріло щось усередині грудної клітини... Палію передаємо привіт. Який би не він, ми б не знали, що ще завзятіше готові згуртуватися, аби парк був, адже він створений у честь Героїв!» — збираються продовжити справу активісти.
Юлія КЛИМЧУК
Фото з мережі