12 квітня — Вербна неділя

У Вербної неділі є й інша назва — Вхід Господній до Єрусалима. Згідно з описаними в Євангелії подіями, саме цього дня Ісус в’їхав на віслюку до святого міста Єрусалима. Місцеві жителі зустрічали його як рятівника пальмовими гілками й хвалебними вигуками: «Осанна!» Саме свято символізує визнання народом Ісуса Месією, а також вхід Сина Людського до Раю.
Триває Великий піст-2020 — найдовший і найскладніший період у щорічному церковному календарі. Але навіть під час суворого Великого посту є радісні дні та світлі свята, одним з яких є Вербна неділя. Наступного дня після Вербної неділі починається Страсний тиждень, який триватиме до самого Великодня — 19 квітня.
Багато народних традицій та ритуалів Вербної неділі пов’язані саме з вербою. Справа в тому, що в наших широтах пальми не ростуть, проте до середини весни якраз розпускаються вербові пагони, якими й було вирішено замінити символічні пальмові гілки. Під час богослужінь на Вербну неділю в храмах освячують букетики верби. Потім освячену вербу несуть додому, прикрашають нею ікони й зберігають протягом усього року як оберіг від хвороб, злого ока, пожеж, повеней та інших різних бід.
Вербі приписують чудодійну цілющу силу. Прийнято з’їдати вербові бруньки, щоб стати бадьорим і здоровим. У відварах із верби купають дітей, щоб уберегти від хвороб. Також вербовими гілочками кроплять житло й домашню худобу від усяких бід.
Але головний ритуал Вербної неділі — це удари вербовими гілками один одного, й особливо — дітей. Вважається, що коли легко відшмагати свяченою вербою з побажаннями здоров’я й сил, то піде будь-яка хвороба.
На Вербну неділю дозволено послаблення посту, можна їсти рибу й пити вино.
На Вербну неділю слід відійти від суєти, помолитися, подумати про життя й підготуватися до Страсної седмиці.