На 50-тисячний Новоград — лише 50 експрес-тестів. Дев’ять із них уже використано…

На 50-тисячний Новоград — лише 50 експрес-тестів. Дев’ять із них уже використано…

Така інформація прозвучала під час брифінгу для ЗМІ, який провела т.в.о. міського голови, секретар міської ради Олена Пономаренко в супроводі першого заступника міського голови Сергія Колотова, заступників міського голови Оксани Гвозденко й Ірини Ящук, начальника відділу з питань охорони здоров’я та медичного забезпечення міської ради Любомира Дутчака. Зустріч із пресою відбулася пообіді 8 квітня.
Олена Пономаренко поінформувала, що на цей час на території Новоград-Волинської ОТГ не зареєстровано жодного хворого на коронавірус. Є одна підозра — аналізи направлено до Житомирського обласного лабораторного центру. Поки що результатів досліджень немає.
Також на обсервації перебуває дівчина, яка прибула з-за кордону і яка, у зв’язку з житловими умовами, не може забезпечити самоізоляцію вдома. Термін обсервації для неї закінчується цієї п’ятниці. Для обсервації визначено два заклади: гуртожиток медичного коледжу і школу-інтернат.
Усі об’єкти критичної інфраструктури міста працюють у нормальному режимі, — підкреслила Пономаренко.
Новоград-Волинське міськрайТМО (серед 12-ти інших) визначено опорною лікарнею першої хвилі в Житомирській області, яка прийматиме хворих на коронавірус. Сюди шпиталізуватимуть не лише хворих із міста Новограда-Волинського й району, а й із Баранівського та Ємільчинського районів.
Новоград-Волинське міськрайТМО має п’ять апаратів для штучної вентиляції легень. Проведено тендер і визначено переможця, щоб за кошти міської ради придбати ще один апарат, проте виникла проблема. Апарати ШВЛ стали дефіцитом. Переможець тендеру в найкращому разі зможе поставити обладнання в кінці квітня. «Деякі постачальники апаратів ШВЛ взагалі відсилають до кінця літа», — сказав на це Любомир Дутчак.
Наша лікарня отримала тільки 50 експрес-тестів на визначення COVID-19. Із них використано вже 9. Причому, ці тести можуть показати достовірний результат лише на 5-6-ий день захворювання.
Лікарям Новоград-Волинського міськрайТМО передано єдиний протокол лікування COVID-19. Проте ліків, зазначених у протоколі, як основні, немає. «Їх немає не лише в Новоград-Волинській лікарні, їх немає ніде по Україні», — зазначив Сергій Колотов.
Тому організатори брифінгу, попередньо подякувавши меценатам за вже надану суттєву допомогу, закликали до благодійності. Оскільки лікарня має лише мінімальний набір засобів захисту, обладнання та препаратів для прийому хворих на коронавірус. «ТМО має два висококласних апарати ШВЛ і три апарати середнього класу. Є мінімально необхідна кількість деззасобів, але при масових надходженнях хворих нам потрібно буде все!» — сказав Дутчак.
Любомир Дутчак окремо зазначив, що з першого квітня, коли медична реформа в Україні вступила в новий етап, коштів на безкоштовне лікування COVID-19 не передбачено. Як пояснив Любомир Романович, коли готувалася реформа й затверджувався перелік хвороб, про COVID-19 ще ніхто й не згадував…
Сергій Колотов закликав населення з розумінням поставитися до тимчасових обмежень і заборон, що покликані протидіяти поширенню коронавірусу. Зокрема, амбулаторії сімейних лікарів наразі приймають лише ургентних хворих, тобто тих, хто потребує невідкладної допомоги. Інших пацієнтів сімейні лікарі консультують у телефонному режимі (номери телефонів усіх сімейних лікарів — див. «Звягель» №12 за 20.03.20 р.).
Також міський штаб із запобігання поширенню коронавірусу вирішив, попри рекомендацію головного санітарного лікаря України, не відкривати продуктові ринки. Аргумент, який навів Сергій Котолов: «Наші ринки не в змозі забезпечити необхідні вимоги для роботи ринків в умовах карантину». Зачиненими також залишаються продуктові магазини, які знаходяться на території КТП «Міський ринок», бо вони територіально належать до ринку.
На брифінгу сказали, що поки що робота чотирьох рейдових груп і поліції, які слідкують за дотриманням протиепідемічних обмежень, зводиться до роз’яснень. «Драконівські» штрафи, які узаконила держава за такі порушення, будуть застосовуватися в крайному разі до злісних порушників.
Олена Пономаренко погодилася з тим, що необхідно узгодити із РЕМом та іншими службами життєзабезпечення міста графіки планових робіт, пов’язаних із відключеннями електроенергії. Оскільки школярі міста, у випадку відключень, не мають змоги дивитися онлайн-уроки.
Ірина Ящук повідомила, що на сесії міської ради у квітні буде розглянуто проект рішення про встановлення нульової ставки єдиного податку для підприємців першої й другої груп на час дії карантину й вимушеного «простою» дрібного бізнесу. Також будуть розглянуті в бік зменшення інші види платежів і зборів, зокрема щодо оренди й землі. Але, нагадала Ірина Ящук, кожна самозайнята особа раз на рік має право написати заяву про відпустку, що дасть можливість на місяць звільнитися від сплати єдиного податку.
Оксана Гвозденко зазначила, що на цей час близько десяти одиноких і соціально незахищених людей звернулися по індивідуальну допомогу. Двом особам доставлено засоби індивідуального захисту й ліки, решті — продукти. Кому потрібна така допомога, звертайтеся за тел.: 3-83-43; 2-03-04; (067) 771-15-07; (063) 172-77-01; 2-03-89.
Оксана Василівна напередодні великого релігійного свята — Світлого Христового Воскресіння — закликала вірян обмежити відвідування храмів, не порушувати рекомендацію щодо одночасного перебування в храмі не більше десяти осіб.
Проблемним наразі стало питання відпрацювання протоколу поховання ймовірних померлих від коронавірусу. Заступник міського голови з питань ЖКГ Анатолій Легенчук, якому штаб доручив розробити це питання, пішов на лікарняний. Сергій Колотов сказав, що цим питанням займаються. Проте, як стало відомо «Звягелю», працівники ритуальних контор, м’яко кажучи, не в захваті, що їм доведеться працювати в умовах ймовірного контакту з вірусом за мінімальну зарплату.
Не в захваті з тих же причин і лікарі. Тому на брифінгу вкотре закликали населення дотримуватися карантинних вимог, щоб мінімізувати спалах захворюваності на COVID-19 на території Новоград-Волинської ОТГ.
Олег БРЮХАНОВ