Хроніка 16/2020

РОЗСЛІДУЮТЬ КРАДІЖКУ ГЕРБІЦИДІВ ДЛЯ РОСЛИН НА СУМУ ПОНАД 1 МЛН ГРН
За процесуального керівництва Новоград-Волинської місцевої прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом викрадення в особливо великих розмірах гербіцидів для рослин, скоєне в Пулинському районі.
За даними досудового слідства, крадіжка сталася зі складського приміщення сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю, що в селі Тетірці Пулинського району. 8 квітня поточного року встановлено, що на дверях складського приміщення крадіями було зламано навісний замок та викрадено значну кількість гербіцидів для рослин на загальну суму понад 1 млн грн.
Такі дії зловмисників кваліфіковано за ч.5 ст.185 КК України (Крадіжка, вчинена в особливо великих розмірах). Розслідує кримінальне провадження Пулинське відділення поліції.
Досудове розслідування перебуває на контролі керівництва Новоград-Волинської місцевої прокуратури. Санкція зазначеної статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років із конфіскацією майна.
ПОСАДОВЕЦЬ РАЙВІДДІЛУ ПОЛІЦІЇ ПООБІЦЯВ ВОДІЮ ЗА 10 ТИС. ГРН НЕ ПРИТЯГУВАТИ ЙОГО ДО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА КЕРУВАННЯ В СТАНІ АЛКОГОЛЬНОГО СП’ЯНІННЯ
9 квітня за процесуального керівництва прокуратури Житомирської області викрито та затримано на вимаганні та одержанні неправомірної вигоди на суму 10 тис. грн тимчасово виконуючого обов’язки заступника начальника одного з райвідділів поліції області.
За даними слідства, капітан поліції вимагав та одержав 10 тис. грн неправомірної вигоди від жителя міста Житомира, пообіцявши йому «залагодити питання» та не притягувати до адміністративної відповідальності за керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння.
Оперативні заходи із викриття та затримання особи проводилися прокуратурою, спільно із співробітниками УСБУ в області та слідчим управлінням ТУ ДБР у м.Хмельницькому, що поширює свою діяльність на Житомирську область.
Неправомірну вигоду вилучено, особу затримано в порядку ст.208 КПК.
Досудове розслідування в кримінальному провадженні за ч.3 ст.КК України (Одержання неправомірної вигоди службовою особою, яка займає відповідальне становище, поєднане з вимаганням неправомірної вигоди) проводить ТУ ДБР у м.Хмельницькому. Хід досудового розслідування прокуратурою області взято на контроль.
РОЗПОЧАЛИ КРИМІНАЛЬНЕ ПРОВАДЖЕННЯ ЗА ФАКТОМ УМИСНОГО ПІДПАЛУ СУХОЇ ТРАВИ
За процесуального керівництва Коростенської місцевої прокуратури розпочато досудове розслідування в кримінальному провадженні за фактом умисного підпалу сухої трави на березі річки неподалік селища Народичів (ч.2 ст.194 КК України).
За даними слідства, особою, яку наразі правоохоронці встановлюють, 03.04.2020 р., близько 11:00, умисно підпалено суху траву на березі річки Уж, неподалік селища Народичів.
Від загоряння сухостою вогонь перекинувся на лісові насадження, унаслідок чого виникли пожежі лісових масивів у Народицькому, Базарському та Кліщівському лісництвах ДП «Народицьке спеціалізоване лісове господарство». За попередніми підрахунками, вигоріло понад 180 га лісу.
До ліквідації наслідків лісової пожежі було залучено понад 300 пожежників та 70 одиниць техніки, а також авіацію ДСНС України. Станом на 09.04.2020 р. пожежу не локалізовано, залишається горіння окремими осередками на чотирьох ділянках загальною площею близько 15 га в районі населених пунктів Звіздаль, Малі Миньки, Рудня-Осошня та Калинівка.
Встановлюється сума завданих збитків та остаточні площі згоряння лісових насаджень.
Досудове розслідування проводить Народицьке відділення поліції. Санкція зазначеної статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до десяти років.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

У НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКОМУ РАЙОНІ ЧОЛОВІК ПОГРАБУВАВ МОПЕДИСТА
Подія мала місце в післяобідню пору 7 квітня. Зі слів заявника, того дня поблизу ставка невідомий чоловік пограбував його, забравши гумовий човен. Розпочато досудове розслідування.
Так, близько 16 години до поліції звернувся 18-річний житель району. Хлопець розповів, як приїхав того дня до ставка неподалік його села та випадково пошкодив скло автомобіля, що був припаркований поблизу берега. Тоді водій автівки силоміць відібрав у парубка гумовий човен, як плату за завдану шкоду.
На місці події працювали поліцейські. Вони оглянули територію, встановили автівку та її власника й опитали чоловіка. Ним виявився 22-річний житель одного з сіл району. У скоєному він зізнався, човен у нього вилучили.
Слідчі Новоград-Волинського відділу поліції розпочали кримінальне провадження за ст.186 (Грабіж) КК України. Законодавством подібні протиправні дії караються позбавленням волі на строк від 3 до 7 років.
НА ЗВЯГЕЛЬЩИНІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗАТРИМАЛИ ГРАБІЖНИКА
7 квітня до поліції звернувся 24-річний житель райцентру. Чоловік розповів, що сусід побив його та відібрав мобільний телефон. Того ж дня правоохоронці затримали підозрюваного, розпочато розслідування.
Зі слів потерпілого, напередодні грабежу між ним та його сусідом стався конфлікт, а вже за кілька днів останній навідався до подвір’я односельчанина та почав вимагати телефон заявника. А коли той відмовився, ударив чоловіка та відібрав гаджет силоміць.
Тоді потерпілий звернувся до поліції. Правоохоронці ретельно перевірили всі обставини події, опитали ймовірного нападника, однак телефона в нього вже не було. Проте поліцейські все ж виявили в чоловіка сім-карту з номером заявника. Тоді він і зізнався в скоєному.
Правоохоронці затримали останнього за ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) КПК України. Раніше 37-річний чоловік уже притягувався до відповідальності за крадіжку, нині ж йому загрожує до 6 років позбавлення волі, відповідно до ч.2 ст.186 (Грабіж) Кримінального Кодексу України.
ПОЛІЦІЯ ЗАСТЕРІГАЄ: ПРАЦІВНИКИ БАНКУ НЕ ЗАПИТУЮТЬ ПАРОЛІВ ПО ТЕЛЕФОНУ
Протягом 10 квітня до Житомирського відділу та Пулинського відділення поліції надійшли два схожих повідомлення про ошуканства. В обох випадках телефонні шахраї представилися працівниками банку та обманули людей на загальну суму понад 30 тисяч гривень. Розпочаті досудові розслідування.
Так, уранці 9 квітня до поліції звернувся 31-річний житель Пулинського району. Зі слів чоловіка, напередодні ввечері до нього зателефонував невідомий, представився працівником банку, послугами якого користується заявник, та повідомив про несанкціоновані операції з його карткою й необхідність її заблокувати.
Після того, як чоловік виконав усі рекомендації псевдопрацівника, з його рахунку було знято близько 20 тисяч гривень.
Схожий випадок стався 9 квітня із 44-річною житомирянкою. Чоловік на іншому кінці слухавки назвався працівником служби безпеки банку, так само скористався довірою заявниці, після чого з її картки були зняті 12 тисяч гривень. Уже за кілька годин жінка звернулася до поліції.
За обома фактами слідчі розпочали кримінальні провадження, у рамках яких тепер встановлюють осіб псевдопрацівників.
Водночас правоохоронці звертаються до полісян: пам’ятайте, працівники банку не в праві знати жодних паролів та пін-кодів вашого рахунку, тим більше запитувати ці дані в телефонному режимі!
Отримавши дзвінок від сумнівного банківського працівника, не виконуйте жодних його рекомендацій, не повідомляйте йому будь-яких конфіденційних відомостей. Покладіть слухавку та зателефонуйте на «гарячу лінію» вашого банку.
У разі виконання операцій зі своїм рахунком, уважно читайте відомості, зазначені в підтверджуючих смс-повідомленнях.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ РОЗСЛІДУЮТЬ СМЕРТЕЛЬНУ ДТП У БЕРДИЧІВСЬКОМУ РАЙОНІ
Дорожньо-транспортна пригода сталася 12 квітня, близько 21:40, на автодорозі «Виступовичі — Житомир — Могилів-Подільський», неподалік с.Хажина Бердичівського району.
Попередньо, водій автомобіля Daewoo Lanos, 48-річний житель Бердичівського району, рухаючись на неосвітленій ділянці автошляху, здійснив наїзд на пішохода, 67-річну жительку Вінниччини, яка вийшла на проїжджу частину дороги. Унаслідок ДТП жінка загинула на місці події.
Триває встановлення всіх обставин події.
У БАРАНІВСЬКОМУ РАЙОНІ В ДТП ЗАГИНУВ МОТОЦИКЛІСТ
Дорожньо-транспортна пригода сталася 10 квітня поблизу с.Лісового. Попередньо, місцевий житель, не впоравшись із керуванням мотоциклом, отримав травми, не сумісні з життям.
Близько 17:00 чоловік рухався мотоциклом з с.Лісового в напрямку автошляху «Дубрівка — Висока Піч». Не впоравшись із керування транспортним засобом, 47-річний водій здійснив зіткнення зі шлагбаумом, встановленим на лісовій дорозі.
У результаті ДТП мотоцикліст загинув на місці.
Триває з’ясування причин та обставин події в рамках кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України.
У БЕРДИЧІВСЬКОМУ РАЙОНІ ПОЛІЦІЯ РОЗСЛІДУЄ ЗАМАХ НА ВБИВСТВО
12 квітня, уночі, до поліції надійшло повідомлення про вибух у приватному будинку. На місці події працювали слідчо-оперативні групи Бердичівського відділу та Головного управління Нацполіції, а також вибухотехнічна служба. Відкрито кримінальне провадження.
Після першої ночі на службу «102» зателефонував 19-річний житель с.Гришківець та розповів, що невідомий закинув у вікно будинку, де він проживає, гранату.
На місце події для перевірки інформації виїхали відповідні підрозділи поліції. З’ясувалося, що дійсно в одній із кімнат будинку стався вибух. У цей момент в оселі (в інших приміщеннях) було троє людей, ніхто з них не постраждав. Пошкоджено меблі, розбито вікна та посічено стіни.
Слідчі провели ретельний огляд та вилучили речові докази.
Попередня правова кваліфікація події — ст.15 (Замах на злочин), ст.115 (Замах на вбивство) Кримінального кодексу України. Поліцейські встановлюють причини та причетну до кримінального діяння особу.
Потерпілий раніше притягувався до кримінальної відповідальності за незаконне поводження зі зброєю та розбій.
У БРУСИЛІВСЬКОМУ РАЙОНІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗАТРИМАЛИ ЧОЛОВІКА ЗА ПІДОЗРОЮ У ВБИВСТВІ
10 квітня, уночі, до поліції надійшло повідомлення про вбивство жінки в одному з сіл. Під час перевірки інформація підтвердилася. За обгрунтованої причетності до злочину затриманий 42-річний співмешканець загиблої. Триває з’ясування всіх обставин.
Після першої ночі жителька с.Соловіївки зателефонувала на службу «102» та розповіла про трагічну подію, що сталася в її сусідів.
До села виїхали слідчо-оперативні групи Брусилівського відділення та Головного управління Нацполіції області. Поліцейські виявили тіло 40-річної жінки з численними тілесними ушкодженнями у будинку, де вона проживала разом зі співмешканцем.
Під час першочергових дій попередньо встановлено, що між ними після спільної вечері з алкоголем стався побутовий конфлікт. Чоловік, не стримавши емоцій, почав бити жінку. Отримані нею тілесні ушкодження виявились несумісними з життям.
За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ст.115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу України. Триває з’ясування всіх обставин. На місці події проведено ретельний огляд та вилучено низку речових доказів. Також призначено судово-медичну експертизу щодо причин смерті жінки.
За словами 42-річного чоловіка, конфлікт стався через ревнощі. Він затриманий у порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України.
Раніше чоловік уже притягувався до кримінальної відповідальності за такий же злочин. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 7 до 15 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області