ДИВО, ЗРОБЛЕНЕ РУКАМИ ЛЮДИНИ

ДИВО, ЗРОБЛЕНЕ РУКАМИ ЛЮДИНИ

Ця скромна оселя, неначе сповнена якоюсь особливою аурою — світлою, доброю, піднесеною... І посмішка, якою зустрічає гостей її господар — Олександр Родіонович Бортник (на фото) — також надзвичайно доброзичлива і привітна. Чисті, охайні кімнати завішані іконами у вишитих рушниках, а на столах всюди — храми, храми, храми... Точніше, їх макети, виготовлені за особливою технологією із сірників та сірникових коробок, оздоблені куполами із золотої фольги, та прикрашені квітами. Тут же ми побачили човен — макет легендарного Ноєвого ковчега, де всіх звірів було по парі, та макет Вавілонської вежі. Все те справляє надзвичайне враження.
А макети храмів із невеличких сірничків — то справжнє диво, зроблене руками людини. Подивитися на нього того дня завітали не лише журналісти, а й міський голова Микола Боровець, який висловив власне захоплення побаченим та вручив Олександру Родіоновичу грамоту від імені міської ради та подарунки.
Дійсно, автор цих робіт саме з таких людей, яких потрібно підтримувати. Адже вони несуть у світ духовність, і, як було сказано, варто організовувати гуртки для дітвори, де б можна було вивчити таку технологію і також творити маленькі шедеври. Бо люди, руки яких народжують подібне, просто не можуть бути злими чи недоброзичливими, а навпаки. І хоч наш майстер вже двадцять років удівець, а діти розлетілися по всьому світу, проте він не втрачає оптимізму, віри, надії і любові.
З чого ж почалося захоплення Олександра Родіоновича? Так сталося, що у 1985 році він потрапив у дорожньо-транспортну пригоду, після якої мав серйозні проблеми зі здоров’ям. Доти він часто відвідував церкву, двадцять років співав у церковному хорі. А коли стало важко ходити, то й до церкви навідувався все рідше. Однак душа прагнула Божого світла, і відтоді він почав створювати невеличкі храми у себе вдома. Один з таких — точний макет Свято-Михайлівського храму майстер подарував меру, і нині він є окрасою кабінету міського голови.
Микола Боровець запропонував Олександру Бортнику влаштувати власну виставку і пообіцяв всіляко його у цьому підтримати, аби новоград-волинці мали можливість оцінити роботи свого земляка. Сподіваємося, що найближчим часом мрія майстра здійсниться.
Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА