Як готуватися в умовах карантину, щоб не боятися зовнішнього незалежного оцінювання

Зовнішнє незалежне оцінювання — один із найскладніших моментів у житті кожного учня. Це — той важливий період, що впливає на вибір майбутнього. Найголовніше — зробити його правильно. І в цьому питанні допомагає зовнішнє незалежне оцінювання. Отож кожному учневі варто ретельно готуватися до цього кроку. Але як це краще зробити? Особливо під впливом того, що нині відбувається. Готуватися самостійно — цілком реально, й про це читайте нижче.
Найперше та найважливіше: не потрібно хвилюватись. ЗНО — це не вирок, а лише можливість досягти бажаної мети в обранні майбутньої професії. Отож намагайтеся не хвилюватися й будьте впевнені в собі — це вже частина успішно виконаної роботи.
Варто не забувати, що підготовка до ЗНО потребує певних часових затрат. Тому необхідно правильно розподілити час. Випускники попередніх років твердять, що двох-трьох годин для підготовки з однієї дисципліни на день буде цілком достатньо. Не забувайте і про відпочинок: гуляйте на свіжому повітрі, змінюйте вид діяльності, пограйте в ігри.
Зробіть свою кімнату стильною за допомогою нових наліпок у формі інформації з тих предметів, які ви маєте намір складати. Найкраще такий варіант підходить для історичних дат, математичних, фізичних і хімічних формул, правил української та англійської мов. Їх можна просто роздрукувати й за темами розклеїти на стіні кімнати. Таким чином ця інформація буде постійно перед вашими очима й спрацьовуватиме фотографічна пам’ять.
Використовуйте соціальні мережі з користю: нині в соцмережах вистачає груп, які розміщують інформацію з навчальним матеріалом. У таких групах обговорюються теми, які можуть бути на ЗНО. У вигляді картинок можна знайти короткий зміст літературного твору або співвідношення автора й твору, головного героя й твору, героїв і дій у творі. У таких же картинках чи навіть мемах можна натрапити на мовні правила, різні формули та історичні події, особи, факти, що зображуються в легкій для сприйняття гумористичній формі.
У тих же соцмережах випускники частенько створюють різні діалоги з конкретних предметів, куди приєднують усіх охочих, щоб разом готуватися до ЗНО, ділитися інформацією, обговорювати певні деталі. Таким чином можна провести весело час, знайти нових знайомих і друзів, а також успішно готуватися до іспитів з однодумцями, що, як мінімум, покращує настрій від усвідомленням того, що ти — не один.
Також можна підготуватися під час онлайн-перегляду теоретичних та практичних завдань у мережі Інтернет. Можна знайти легкі та найбільш зрозумілі уроки та маленькі секретики, що допоможуть краще засвоїти матеріал. Наголошу на тому, що з нинішньою ситуацією дистанційного навчання щоранку по телевізору транслюють онлайн-уроки. Їх викладають досить цікаво та доступно, що є конкретною перевагою під час навчального процесу. А також, при можливості, можна пригадати навчальну програму не лише випускного, а й інших класів, що не менш важливо для складання іспитів. Тож ці заняття також можуть стати у пригоді і точно не зашкодять.
Не менш важливо під час вивчення конкретного предмета фантазувати, створювати певні асоціації з прочитаним. Це, без сумніву, допоможе краще запам’ятати прочитане. А при появі цього завдання на ЗНО, — згадати правильну відповідь допоможуть асоціації, з якими ви пов’язали конкретну інформацію.
Полегшити підготовку до вирішальних іспитів може процес засвоєння матеріалу на свіжому повітрі. Адже саме на свіжому повітрі найкраще запам’ятовується інформація, бо кисень сприяє покращеній роботі головного мозку. А також дарує відчуття легкості та душевної рівноваги.
Не менш важливо заздалегідь підготувати власне робоче місце. І зробити це потрібно так, щоб нічого не заважало сконцентруватися і не відволікало від поставленого завдання протягом відведеного на це часу. Постарайтеся ні про що інше не думати, не розпорошувати власні думки, а також відкласти всі інші справи на потім.
Окрім зубріння матеріалу, можна проходити різноманітні онлайн-тести або минулорічне ЗНО. Цього ніхто не забороняє, а тести допоможуть розворушити мислення та пам’ять. А також переконатися в тому, що все, що вчиться, реально можна використати практично. Ще цей процес допомагає урізноманітнити методику підготовки. Можливо, для когось цей варіант «шліфовки знань» стане набагато легшим.
Можна спробувати створити для себе умови, максимально подібні до ЗНО. Залишити на столі лише завдання та засікти час, аби максимально підготувати себе ще й у моральному плані, що також є важливою складовою. Адже саме від цього залежить, чи вдасться вам себе правильно налаштувати та розрахувати час на виконання завдань.
Намагайтесь не завчити матеріал, а зрозуміти. Це теж дуже важливо. Якою б феноменальною пам’ять не була, — утиснути в неї всю інформацію, що потрібна під час ЗНО, просто неможливо. Та це ще й знущання з власної пам’яті та головного мозку! Через декілька годин таких «тортур» ви нічого не згадаєте, мозок проситиме відпустку.
І пам’ятайте головне: ЗНО — це лише фінальна перевірка шкільних знань. Це — не «кінець життя», а лише маленька сходинка в нове доросле життя, яке вже з нетерпінням чекає на вас.
У цій ситуації необхідно розставити правильно пріоритети, знати, чого хочеться від життя, сфокусувати свою увагу на серйозній різноплановій підготовці до цього тесту.
Але в жодному разі не панікуйте — отримуйте гарні емоції, будьте впевнені в собі та налаштовуйте себе на те, що це випробовування буде успішним у вашому житті та незабаром вдасться вступити до бажаного університету й отримувати нові фахові знання.
Інна ЖУР