Уряд встановив розміри та порядок виплати щорічної разової грошової допомоги до 5 травня у 2020 році

Постановою Кабінету Міністрів України від 19 лютого 2020 року №112 «Деякі питання виплати у 2020 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань» затверджені розміри разової грошової допомоги до 5 травня на 2020 рік.
Допомога виплачуватиметься в таких розмірах:

  1. особам з інвалідністю внаслідок війни та колишнім малолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язням концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнаним особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин:



  • I група — 4120,00 гривень;

  • II група — 3640,00 гривень;

  • III група — 3160,00 гривень;



  1. учасникам бойових дій та колишнім неповнолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також дітям, які народилися в зазначених місцях примусового тримання їх батьків, — 1390,00 гривень;

  2. особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, — 4120,00 гривень;

  3. членам сімей загиблих та дружинам (чоловікам) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни і жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, — 900,00 гривень;

  4. учасникам війни та колишнім в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, особам, які були насильно вивезені на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога — 570,00 гривень.


Виплата разової допомоги проводиться органами праці та соціального захисту населення через відділення зв’язку або через установи банків (шляхом перерахування на особовий рахунок отримувача) пенсіонерам — за місцем отримання пенсії, а особам, які не є пенсіонерами, — за місцем їх проживання чи одержання грошового утримання.
Особи, які не отримали разової допомоги до 5 травня, мають право звернутися за нею в органи соціального захисту населення та отримати її до 30 вересня відповідного року, у якому здійснюється виплата допомоги.
Громадянам, які належать до кількох категорій осіб, згідно із законом, виплачується одна допомога — у більшому розмірі.
Лілія ХРУЩ, директор департаменту праці та соціального захисту населення міської ради