Роз’яснення щодо тарифної політики КП міської ради «Новоград-Волинськтеплокомуненерго» на 2020 рік

Враховуючи численні критичні зауваження споживачів із приводу розміру нарахувань за отримані послуги з централізованого опалення та гострі дискусії, які активно точаться в соціальних мережах, КП НВМР «Новоград-Волинськтеплокомуненерго» вважає за доцільне детальніше висвітлити ті проблемні питання та реалії, у яких доводиться працювати не лише нашому підприємству, а й усім підприємствам теплоенергетики України.
Основна проблема, вирішення якої знаходиться в законодавчій площині, полягає в наступному. Відповідно до пункту 2 частини третьої статті 4 Закону «Про житлово-комунальні послуги» від 07.11.2017 року №2189-VIII, який введено в дію з 1 травня 2019 року (далі — Закон), до повноважень органів місцевого самоврядування у сфері житлово-комунальних послуг належить встановлення цін/тарифів на комунальні послуги, відповідно до Закону.
Із 01.05.2019 р. комунальними послугами в розумінні статті 5 Закону є: послуга з постачання теплової енергії; послуга з постачання гарячої води; послуга з централізованого водопостачання; послуга з централізованого водовідведення.
Це означає, що з 1 травня 2019 року органи місцевого самоврядування можуть (мають повноваження) встановлювати тарифи на послуги з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення.
Повноваження щодо встановлення тарифів на послуги з централізованого опалення, централізованого постачання холодної води та водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) із зазначеної дати в органів місцевого самоврядування відсутні.
При цьому, відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Закону, договори про надання комунальних послуг, укладені до введення в дію цього Закону (тобто, до 01.05.2019 р.), зберігають чинність на умовах, визначених такими договорами, до дати набрання чинності договорами про надання відповідних комунальних послуг, укладеними за правилами, визначеними цим Законом (донедавна це було 1 травня 2020 року, а після прийняття Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 30 березня 2020 року №540-IX кінцева дата взагалі чітко не визначена, зазначено лише: «Протягом п’яти місяців із дня завершення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України»).
Таким чином тариф, встановлений рішенням виконавчого комітету Новоград-Волинської міської ради від 14.11.2018 р. №838 «Про коригування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування, постачання та послуги з централізованого опалення для потреб населення», який становить 1666,37 грн/Гкал (із ПДВ) для абонентів житлових будинків із будинковими приладами обліку теплової енергії, жодного разу не переглядався упродовж 2019 року та січня-березня 2020 року, у зв’язку з тим, що органи місцевого самоврядування втратили такі повноваження.
Хоча з моменту затвердження тарифу всі основні його складові суттєво змінилися: при тому, що зменшилася вартість природного газу в розрахунковому тарифі на 2020 рік в цілому на 19%, яка складається з трьох складових вартостей газу: ціна постачання природного газу знизилась на 25,4%; ціна транспортування природного газу зросла на 27%; ціна розподілу природного газу зросла на 40,2%.
У структурі тарифу складова газу становить 66%. Ще раз зауважуємо, що в цілому ціна природного газу знизилась лише на 19%.
Усі інші складові витрат собівартості в структурі тарифу складають 34%. А саме: електроенергія, вода та водовідведення, заробітна плата з нарахуваннями, екологічний податок, амортизаційні нарахування, земельний податок та інші матеріальні витрати зросли в 1,48 раза.
Підприємство провело перерахунок наданих послуг із централізованого опалення за грудень 2019 року і повернуло всім категоріям споживачів на виконання постанови КМУ від 24.12.2019 р. №1082 коштів на суму 3,15 млн грн (повернення).
Відповідно, на виконання плану фінансової господарської діяльності підприємства 2019 року, у зв’язку з цими перерахунками, підприємство недоотримало коштів на суму 2,2 млн грн на виконання інвестиційної програми 2019 року.
За січень 2020 року підприємством проведено перерахунок наданих послуг із централізованого опалення на суму 2,92 млн грн (повернення).
Підсумовуючи вищенаведене, підприємство розробило два варіанти плану фінансової господарської діяльності на 2020 рік:

  1. Яким передбачалося проведення перерахунків споживачам у лютому 2020 року, що б призвело до утворення збитків підприємства в розмірі 5,1 млн грн (із ПДВ);

  2. Яким не передбачалося проведення перерахунків за лютий-квітень 2020 року, оскільки діючі тарифи на послугу з ЦО не переглядалися впродовж 2019-2020 років.


Обидва проекти плану фінансово-господарської діяльності було передано на розгляд міської ради.
У зв’язку з відсутністю в міському бюджеті коштів для покриття збитків, отриманих у результаті проведення перерахунків споживачам, рішенням сесії Новоград-Волинської міської ради від 19.03.2020 року №910 «Про затвердження плану фінансово-господарської діяльності комунального підприємства Новоград-Волинської міської ради «Новоград-Волинськтеплокомуненерго» на 2020 рік» було затверджено план фінансово-господарської діяльності, який не передбачає проведення перерахунків споживачам, відповідно до Постанови КМУ №1082.
У зв’язку зі зниженням ціни природного газу у березні 2020 року проти лютого 2020 року на 662,40 грн/тис. м куб., підприємство провело перерахунки на 5,6% (720 тис. грн).
Людмила ТОДОРОВИЧ, директор КП міської ради «Новоград-Волинськтеплокомуненерго»