У Новограді підтверджено другий випадок COVID-19

У Новограді підтверджено другий випадок COVID-19

ЖІНКА ПОТРАПИЛА В ЛІКАРНЮ З ІНШИМ ДІАГНОЗОМ, ТОМУ «КОНТАКТІВ» БАГАТО
Увечері 15 квітня стало відомо, що в Новограді-Волинському підтверджено другий випадок захворювання на коронавірус. Про це близько 22:00 15 квітня у Фейсбук повідомив голова Житомирської облдержадміністрації Віталій Бунечко.
16 квітня газета «Звягель» з’ясувала деякі деталі в начальника відділу з питань охорони здоров’я та медичного забезпечення міської ради Любомира Дутчака.
«72-річну жінку було шпиталізовано до міськрайТМО в ніч із 11 на 12 квітня з гіпертонічним кризом і набряком легень. Набряк легень зняли. Пневмонії після обстеження не виявили. Проте пробу на COVID-19 узяли, яка дала позитивний результат 15 квітня», — пояснив Дутчак.
Водночас у щоденній інформації щодо стану захворюваності на коронавірус у Новоград-Волинській міській ОТГ про цю підозру не йшлося. Міська рада щоразу давала оптимістичний звіт, у якому ключовою фразою було: «Протягом доби нових звернень з приводу підозри на коронавірусну інфекцію до медичних закладів Новоград-Волинської міської ОТГ не надходило».
Любомир Дутчак ці нестиковки пояснив тим, що за останній місяць чотири рази змінювалися міністерські накази щодо методики виявлення й лікування COVID-19. Разом із тим Любомир Романович погодився, що громаду потрібно інформувати більш повно й детально.
Любомир Дутчак також сказав, що, оскільки 72-річну жінку було шпиталізовано з іншим діагнозом і спочатку ніхто й не підозрював про наявність у неї COVID-19, то тепер маємо багато контактних осіб.
«Більше двадцяти чоловік, серед яких — медперсонал. Зараз вони ізольовані. Контакти продовжуємо встановлювати», — відповів Дутчак.
Нагадаємо, що 10 квітня в Новограді-Волинському лабораторно підтверджено перший випадок COVID-19 — у 32-річної місцевої жительки.
Згідно з результатами ПЛР-дослідження матеріалів, відібраних 13 квітня в дитини 2008 р.н. з Ємільчинського району, підозра на коронавірус не підтвердилася.
Наразі під наглядом сімейних лікарів перебуває 105 осіб, які прибули з-за кордону та знаходяться на самоізоляції.
За добу в Житомирській області коронавірусну хворобу COVID-19 виявили ще у 28 осіб. 8 нових випадків зафіксовано в Житомирі, 2 — у Житомирському районі, 6 — у Бердичеві, 8 — у Коростені, по одному — у Малині, Малинському районі, Новограді-Волинському, Лугинському районі. Таким чином, станом на вечір 15 квітня, кількість недужих становила 162 особи. Найбільше в Коростені — 53 людини, — повідомляє Житомир.info.
Серед нововиявлених випадків хворобу діагностовано в дівчинки віком 2 роки і 10 місяців (м.Житомир).
Станом на 15 квітня в Житомирській області — чотири летальних випадки від коронавірусу.
Олег БРЮХАНОВ