Хроніка 17/2020

ЗА ВЕРСІЄЮ ПОЛІЦІЇ, БОГОСЛУЖІННЯ В БІЛЬШОСТІ ХРАМІВ ДЕРЖАВИ ВІДБУЛИСЯ БЕЗ ПОРУШЕНЬ
На території держави 18-19 квітня відбулися заходи з нагоди святкування Великодня. Загалом святкові богослужіння проводилися в 13658 храмах в усіх регіонах держави. Публічну безпеку і порядок забезпечували 26500 поліцейських та військовослужбовців Національної гвардії України. Зусилля правоохоронців насамперед були спрямовані на проведення профілактичної роботи щодо неухильного дотримання всіх карантинних обмежень.
«У богослужіннях узяли участь майже 130000 громадян. І сьогодні ми можемо говорити про те, що громадяни проявили правову свідомість і дослухалися до наших закликів дотримуватися карантинних обмежень. Утім упродовж доби зафіксовано випадки присутності понад 10 вірян у храмах, у тому числі — без засобів індивідуального захисту в 19 культових спорудах на території 13 областей. Поліцейські склали три адміністративні протоколи та розпочали одне кримінальне провадження. Решта матеріалів ретельно вивчається для прийняття законного рішення. Поліція продовжує працювати в посиленому режимі», — повідомив голова Національної поліції України Ігор Клименко.
За його словами, порушення карантинних обмежень під час богослужінь зафіксовані в Донецькій області — 4, у Дніпропетровській, Запорізькій та в місті Києві — по 2, у Житомирській, Івано-Франківській, Рівненській, Одеській, Тернопільській, Харківській, Черкаській та Чернігівській областях — по 1.
Поліцейські склали три адміністративні протоколи за ст.44-3 (Порушення правил щодо карантину людей) Кодексу України про адміністративні правопорушення в Запорізькій, Рівненській та Чернігівській областях.
Управління комунікації Національної поліції України

НА ЖИТОМИРЩИНІ ВЕЛИКОДНІ БОГОСЛУЖІННЯ ПРОЙШЛИ БЕЗ ГРУБИХ ПОРУШЕНЬ
Ніч із 18 на 19 квітня в області пройшла спокійно. Із 554 храмів на території регіону заплановані богослужіння в 109 не проводилися, в інших — тривали, але з дотриманням вимог. Поліцейські постійно моніторили ситуацію, і на їх зауваження і віряни, і священнослужителі одразу реагували.
Загалом до 445 храмів та церков упродовж ночі почергово прийшли близько 3,5 тисячі жителів Житомирщини.
Дякуємо всім полісянам, які залишалися вдома, за вашу соціальну відповідальність і високу самосвідомість. Бажаємо всім міцного здоров’я, Божої благодаті та миру!
Відділ комунікації поліції Житомирської області

РОЗГЛЯДАЄТЬСЯ ДВІ ВЕРСІЇ ПОЖЕЖ У ЖИТОМИРСЬКІЙ ОБЛАСТІ: СУХОВІЇ ТА НАВМИСНИЙ ПІДПАЛ
Відбулася нарада за участі секретаря РНБО Олексія Данілова та керівника Офісу Президента Андрія Єрмака, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, голови ДСНС Миколи Чечоткіна та керівників Житомирської області і Держлісагентства. Делегація здійснила обліт над територією пожежі в Житомирській області.
«Першочергово пожежі виникли внаслідок сильного суховію, який обірвав електродроти. Однак, ми маємо певні факти, які дають підстави вважати, що був навмисний підпал. Саме тому в Житомирській області працює група спеціалістів МВС, яку очолює мій радник — генерал Владислав Бухарев. Ведеться слідство», — заявив Арсен Аваков.
«Однак, не можна відкидати й недбалого ставлення до природи. Коли молодики дивним чином розважаються і в умовах сухої погоди, коли взимку не було снігу, дозволяють собі підпалювати траву. За останні три дні ми затримали декілька осіб, яких упіймали на підпалах трави та сміття скраю лісу», — додав міністр.
«Нині локалізовано 5 великих пожеж, 4 — у стані ліквідації, саме тут працюють великі пожежні літаки Ан-32П. Уночі працювали над тим, щоб пожежа не розповсюдилася на територію Білорусі. Планується, що за день вдасться ліквідувати ще 2 пожежі. Сьогодні зранку розвідка відпрацювала найбільш критичну ділянку. Визначила координати, і вже сьогодні авіація ДСНС відпрацює саме цю область. Учора авіація ДСНС здійснила 21 скид води. Завдяки цьому вдалося врятувати чотири населені пункти, наразі там працює особовий склад. Також сьогодні авіація працюватиме на болотистій місцевості, де неможливо використовувати наземну техніку», — зазначив Микола Чечоткін.
«Що стосується Чорнобильської зони, то загрози розповсюдження вогню поки що немає. Наразі продовжується локалізація 4 осередків вогню. Учора піднявся вітер і було розповсюдження вогню, однак силам ДСНС вдалося це зупинити. До ліквідації пожежі залучено понад 700 осіб та понад 150 одиниць техніки. У тому числі — і важка техніка ДСНС та ЗСУ. Звісно, працює авіація. Робота триває цілодобово», — наголосив очільник ДСНС.
ВЕРХОВНА РАДА ПІДВИЩИЛА ШТРАФИ ЗА ПІДПАЛ СУХОСТОЮ У 18 РАЗІВ
Верховна Рада України прийняла законопроект №2339 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля (щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу)». «За» проголосували 328 народних депутатів.
Прийнятий проект закону суттєво підвищує розміри штрафів за забруднення атмосферного повітря, знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу, порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків.
Згідно із законом, штраф за забруднення повітря становить від 30 тис. 600 грн до 61 тис. 200 грн або карається обмеженням волі терміном до трьох років.
Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, уздовж залізниць, а також стерні, сухих дикорослих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем караються штрафом — від 91 тис. 800 грн до 153 тис. грн.
Порушення вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою накладення штрафу на громадян — від 1 тис. 500 до 4 тис. 590 грн і на посадових осіб — від 4 тис. 590 грн до 15 тис. 300 грн. Якщо це призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, — штраф становить від 4 тис. 500 грн до 15 тис. 300 грн для громадян та від 10 тис. 710 грн до 18 тис. 360 грн — для посадових осіб.
Випалювання стерні, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища карається штрафом від 3 тис. 60 грн до 6 тис. 120 грн для громадян та 15 тис. 300 до 21 тис. 420 грн — для посадових осіб.
Якщо ті ж дії вчинені повторно в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, — від 6 тис. 120 до 12 тис. 240 грн.
За матеріалами Департаменту комунікації МВС України

ЗАТРИМАЛИ ТРЬОХ ВИКРАДАЧІВ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ
Після опівночі 18 квітня до Пулинського відділення поліції звернувся місцевий житель із повідомленням про крадіжку його автомобіля. На місці події поліцейські з’ясували, що з території пилорами в с.Ходорівці було викрадено ЗІЛ-131. Сума завданих збитків склала 125 тисяч гривень.
За словами очевидців, за кермо транспортного засобу сів 19-річний місцевий працівник, який вирішив… поїхати додому в сусідній, Романівський, район. Але далеко дістатися він не зумів — поліцейські знайшли вантажівку та парубка на відстані близько кілометра від місця події. Автомобіль поламався та застряг на дорозі.
Водія затримали та доставили до районної лікарні для взяття аналізів на стан сп’яніння. Триває подальше з’ясування обставин. Відомо, що хлопець раніше вже вчиняв подібне правопорушення — матеріали попереднього кримінального провадження спрямовані на розгляд суду.
Кількома днями раніше до Олевського відділення поліції звернувся 40-річний житель селища Нових Білокоровичів із повідомленням про викрадення його мотоцикла. Як було встановлено, уночі невідомі пошкодили приміщення гаража та через горище потрапили всередину, де й знаходився транспортний засіб.
17 квітня поліцейські встановили причетність до незаконного заволодіння мотоциклом двох жителів району, віком 22 та 18 років. Парубки визнали свою провину. Мотоцикл слідчі вилучили.
Триває подальше встановлення обставин подій.
ПАТРУЛІ ПРАВООХОРОНЦІВ ВИЯВИЛИ НАРКОТИКИ В ПЕРЕХОЖИХ
Під час патрулювання вулиць Бердичева та Новограда-Волинського поліцейські помітили місцевих жителів, які перебували без захисних масок у громадських місцях. Надалі з’ясувалося, що вони ще й зберігали при собі наркотичні речовини. Триває з’ясування всіх обставин подій.
На світанку 16 квітня інспектори сектору реагування Новоград-Волинського відділу поліції помітили на вулиці міста перехожого. Чоловік перебував без засобів індивідуального захисту, і, побачивши правоохоронців, помітно занервував. Поліцейські зупинилися, аби роз’яснити чоловікові необхідність дотримання карантинних заходів. Поведінка чоловіка насторожила інспекторів, під час поверхневого огляду в нього виявили поліетиленові пакуночки з білою порошкоподібною речовиною та ще один згорток із фольги з таким же вмістом.
На місце події прибула слідчо-оперативна група поліції. Виявлене вилучили, а чоловіка, 25-річного жителя райцентру, доставили до відділу поліції для з’ясування всіх обставин.
У Бердичеві спільний наряд поліцейських та нацгвардійців звернув увагу на групу молоді, що знаходилася на вул. Одеській. Правоохоронці роз’яснили юнакам вимоги законодавства про використання засобів захисту та інші обмеження в умовах карантину. У розмові запитали в хлопців, чи не мають ті при собі заборонених речовин. У результаті 15-річний хлопець та його 16-річний товариш видали поліцейським 2 поліетиленових пакетики з кристалічною речовиною.
Увечері на іншій бердичівській вулиці спільний наряд виявив у двох молодиків, віком 19 та 20 років, які також «забули» про необхідність носіння захисних масок, 5 згортків із подрібненою рослинною масою.
На місцях подій працювали слідчо-оперативні групи поліції.
Нагадаємо, що постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. №211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», та відповідно до статті 29 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», передбачено низку заборон, у тому числі:

  • перебування в громадських місцях без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіратора або захисної маски, у тому числі — виготовлених самостійно;

  • переміщення групою осіб у кількості більше ніж дві особи, крім випадків службової необхідності та супроводження осіб, які не досягли 14 років, батьками, усиновлювачами, опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями, іншими особами відповідно до закону або повнолітніми родичами дитини.


У ПЕРІОД КАРАНТИНУ НЕ ЗАФІКСОВАНО ЗНАЧНОГО ЗРОСТАННЯ ВИПАДКІВ СІМЕЙНОГО НАСИЛЬСТВА
Про ситуацію із протидії домашній тиранії, напрацювання алгоритму взаємодії всіх зацікавлених служб та механізмів організації заходів для попередження та припинення випадків насильства в сім’ях ішлося на спільній скайп-нараді в Житомирській облдержадміністрації.
Під головуванням Департаменту праці, соціальної та сімейної політики ОДА участь у засіданні взяли представники обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, поліцейських підрозділів превенції, відповідних структурних підрозділів райдержадміністрацій і міськвиконкомів, а також інших зацікавлених суб’єктів.
Аналізуючи ситуацію із задокументованими правоохоронцями фактами домашнього насильства, інспектор відділу Управління превентивної діяльності ГУНП Житомирщини Сергій Аврамчук зазначив, що під час карантину поліція не зафіксувала сплеску цього негативного явища в регіоні:
— Якщо порівнювати аналогічні періоди до і під час карантину, то ми спостерігаємо незначне збільшення реєстрації повідомлень про вчинення сімейного насильства. Так, за час із середини лютого до середини березня цього року до поліції надійшли трохи більше 1100 таких заяв і повідомлень, у 25 випадках із них розпочаті кримінальні провадження. А, відповідно, з 12 березня по 14 квітня подібних повідомлень маємо близько 1250. У результаті перевірок ознаки кримінальних діянь виявлені у 21 випадку, — прокоментував він.
У рамках обговорення подальшої взаємодії залучених до протидії домашньому насильству служб і відомств директор Департаменту праці, соціальної та сімейної політики ОДА Юрій Прокопець закликав усіх учасників забезпечити безперебійну організацію роботи установ і закладів, які надають послуги екстрено (кризово) постраждалим особам та надання соціальних послуг відповідній категорії осіб, із дотриманням санітарно-гігієнічних норм.
Окрім того, учасників скайп-наради поінформовано про створення та можливості чат-боту в месенджері Теlegram. Зайти можна за посиланням чат-боту #ДійПротиНасильства https://t.me/police_helpbot.
У ДТП НА МАЛИНЩИНІ ЗАГИНУЛИ ДВОЄ ЛЮДЕЙ
Дорожньо-транспортна пригода сталася 15 квітня, близько 22:00, на 124-му км автошляху «Київ — Ковель — Ягодин», поблизу с.Йосипівки Малинського району.
Попередньо, водій автомобіля «Peugeot 405», 30-річний житель Коростеня, рухаючись по неосвітленій ділянці дороги, здійснив зіткнення з трактором «John Deere» під керуванням 48-річного жителя Київщини, що рухався в попутному напрямку.
У результаті ДТП водій легковика та його пасажир, 19-річний житель Коростеня, загинули на місці події. Ще одного пасажира цього автомобіля, 21-річного коростенця, доставили до реанімаційного відділення Малинської райлікарні.
Триває встановлення причин та обставин події.
Відділ комунікації поліції Житомирської області