ПОДАТКОВА ВІДПОВІДАЄ

— Якщо у приватного підприємця працюють наймані працівники, яку звітність, пов’язану з обов’язком роботодавця, необхідно подавати в податкову інспекцію?
— Приватний підприємець, як роботодавець, повинен обчислювати з виплат працівникам податок з доходів фізичних осіб та подавати в податкову інспекцію податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум отриманого з них податку (ф. №1ДФ), оскільки він виступає податковим агентом.
У підпункті 2.1 пункту 2 Порядку заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом ДПА України від 29.09.03р. №451, зазначається, що податковий розрахунок подається окремо за кожний квартал (податковий період) протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу. Окремий податковий розрахунок за календарний рік не подається.
Отже, у 2009 році граничний строк подання такого розрахунку буде:

  • за І квартал — 12 травня;

  • за ІІ квартал — 10 серпня;

  • за ІІІ квартал — 9 листопада;

  • за ІV квартал — 9 лютого 2010 р.


— Чи може фізична особа — підприємець, який працює на єдиному податку, під час нарахування податку з доходів найманих осіб застосовувати податкову соціальну пільгу (ПСП) до їх доходів?
— Відповідно до пункту 6.1 статті 6 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.03 р. №889—ІV платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного з джерел на території України від одного працедавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги.
Отже, ПСП може надавати будь-який роботодавець (і юридична особа, і приватний підприємець), незалежно від застосування ним системи оподаткування, за умови дотримання вимог статті 6 Закону.
— Чи застосовується до роботодавця — фізичної особи — підприємця адміністративна відповідальність за порушення встановлених термінів виплат заробітної плати найманим працівникам?
— Законом України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального Кодексу України щодо посилення відповідальності за несвоєчасну виплату або безпідставну невиплату заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших встановлених законодавством виплат» від 19.02.09 р. №1027—VІ посилено відповідальність за затримку виплат зарплати.
З моменту набрання чинності Законом (11.03.09 р.), у 2 рази збільшено розмір адмінштрафу, що накладається на посадових осіб підприємств та фізичних осіб — підприємців за порушення встановлених термінів виплат заробітної плати.
Тепер, з 11 березня 2009 року, згідно з ч.1ст.41 Кодексу України про адміністративні правопорушення адмінштраф накладається у розмірах від 510 до 1700 грн.
Слід звернути увагу, що за безпідставну затримку виплати заробітної плати більше ніж на 1 місяць, вчинену умисно керівником підприємства чи фізичною особою, — підприємцем передбачена кримінальна відповідальність.
Сектор МРР та звернень громадян Новоград-Волинської ОДПІ