Дослідження біоматеріалів іде повільно, і це дезорієнтує медиків

У МІСТІ Й РАЙОНІ — 7 ПІДТВЕРДЖЕНИХ ХВОРИХ НА КОРОНАВІРУС
Протягом 22 квітня до сімейних лікарів із підозрою на COVID-19 звернулися 4 жителі міста, у яких взято біоматеріал для проведення ПЛР-досліджень. Про це інформує міська рада.
«Станом на 16:00 22 квітня в місті Новограді-Волинському лабораторно підтверджено 5 випадків захворювання на коронавірусну інфекцію. Це — жінки 27, 32, 39, 67 та 72 років. Із них двоє перебувають на амбулаторному лікуванні, решта — на стаціонарному. Також лабораторно підтверджено COVID-19 у двох жителів Новоград-Волинського району. Це — чоловік, 55 років, із с.Гульська, який перебуває на амбулаторному лікуванні; і хлопець, 17 років, із с.Чижівки, він — на стаціонарному лікуванні в міськрайТМО. Їх стан задовільний», — повідомляє Любомир Дутчак, начальник відділу з питань охорони здоров’я та медичного забезпечення міської ради.
У повідомленні йдеться, що стан 67-річної жінки — украй тяжкий, вона підключена до апарата штучної вентиляції легень. Вісім медичних працівників відділення анестезіології та інтенсивної терапії, які надають їй медичну допомогу, проживають на 5-му поверсі лікувального корпусу КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО» у спеціально обладнаних приміщеннях. Працюють у чотири бригади, по 6 годин, бо більше не витримують у тому оснащенні, яке доводиться вдягати.
Загалом 89 контактних осіб перебувають на самоізоляції під наглядом сімейних лікарів та педіатрів.
Разом із тим, як повідомляє novograd.city, головний лікар міськрайТМО Василь Борис під час засідання погоджувальної ради 21 квітня сказав, що пацієнти не хочуть говорити про контакти, які мали.
«...Ситуація дуже погіршилася, на жаль. Наші пацієнти та наші люди обманюють самі себе та медичних працівників. Вони не хочуть говорити про контакти, які мали. Про гостей та про те, що вони ходили в гості. І розпочинається великий хаос і суцільна брехня», — цитує Василя Бориса novograd.city.
На сесії міської ради 23 квітня щонайперше заслухали свіжу інформацію головного лікаря міськрайТМО. Василь Борис сказав, що серед підтверджених хворих на COVID-19, — один медичний працівник, який перебуває на амбулаторному лікуванні.
«Кожен день беремо біоматеріали від контактних осіб, направляємо в житомирський центр. Проте відповіді надходять повільно, і це дезорієнтує медиків. В обласному центрі, де досліджують зразки, працює всього два вірусологи, вони працюють понад норму, але не встигають», — пояснив Василь Борис.
За його словами, наша лікарня тримає щоденний зв’язок із ОДА щодо забезпечення необхідними засобами захисту. «100% забезпечення засобами захисту немає навіть у найбільш розвинених країнах світу. Нашого нинішнього запасу вистачить десь на тиждень-два інтенсивної роботи», — зауважив Борис із трибуни в сесійній залі.
Депутати міської ради довго сперечалися, чи треба «заморожувати» капітальні видатки з міського бюджету, щоб зберегти резерви на потреби медицини (надто, в умовах невиконання бюджету). Зрештою вирішити це питання обговорити додатково і зібратися на позачергову сесію на наступному тижні, щоб ухвалити рішення.
Уночі 21 квітня до КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО» з підозрою на коронавірус госпіталізовано вагітну жінку з Баранівського району, чоловік якої повернувся з-за кордону. У неї взято біоматеріал для проведення лабораторного дослідження.
Загалом 21 квітня біоматеріал на дослідження взято в 9 осіб, більша частина з яких — контактні з хворими на коронавірус пацієнтами. Біоматеріал відправлено в ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України». Результати очікуються.
Станом на 9:00 23 квітня в Україні — 7170 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, із них — 187 летальних, 504 пацієнти одужали. За добу зафіксовано 578 нових випадків. У Житомирській області загалом 304 зареєстрованих хворих. Дослідження проводилися вірусологічною референс-лабораторією Центру громадського здоров’я України, а також обласними лабораторіями. Станом на ранок 23 квітня 2020 року до Центру надійшло 1409 повідомлень про підозру на COVID-19. Усього з початку 2020 року надійшло 21058 повідомлень про підозру на COVID-19.
Олег БРЮХАНОВ