МЕДИЧНИЙ КОЛЕДЖ ДІЛИТЬСЯ КРОВ’Ю

Упродовж останніх років спостерігалася невтішна тенденція до зменшення кількості донорів. Цей факт неодноразово засвідчували у Новоград-Волинській філії Житомирського обласного центру крові. Як наслідок — час від часу виникали критичні моменти, коли в місцевому банку крові взагалі були відсутні компоненти окремих груп. Певно, й без додаткових роз’яснень зрозуміло, з якими труднощами довелося б зіткнутися медикам, якби терміново знадобилося комусь перелити той тип крові, котрого тимчасово не було в наявності.
З огляду на ці проблеми керівництво місцевої філії обласного центру крові регулярно зверталося до населення з проханням взяти участь у благородній справі — стати донором. Максимум розуміння цей заклик віднайшов у Новоград-Волинському медичному коледжі, студенти та працівники якого вже не один рік стають ініціаторами акції «Здай кров — врятуй життя».
Ось і цього року, у рамках місячника донорства, що проходить у місті й районі із 20 травня по 19 червня, медколедж провів аналогічну акцію. Одночасно у стінах навчального закладу пройшла ще й науково-практична конференція на тему «Кров людська — не водиця», під час якої студенти разом із фахівцями галузі медицини під різними кутами зору обговорили проблеми донорства.
Бажаючих добровільно здати кров того дня було вдосталь. Навіть утворилася черга. Таку масовість педагоги пояснюють просвітницькою роботою, що постійно ведеться у навчальному закладі. Викладачі розповідають студентам як про суспільну значимість донорства, так і про користь від такої процедури для здоров’я тієї людини, яка здає кров.
Нині у медичному коледжі не без гордості розповідають, що у минулому році під час акції було заготовлено 30 літрів крові. Причому, з-поміж 61 порції жодну не забракували. Цього разу в акті добровільної здачі крові взяли участь 62 особи. Серед них — студенти та співробітники навчального закладу на чолі з директором Оленою Солодовник. Ця цифра могла б бути значно вищою, й організатори заходу сподівалися на це. Як розповіла заступник директора медичного коледжу з практичного навчання Наталія Прокопчук, з пропозицією долучитися до акції медколедж звернувся до студентів економіко-гуманітарного коледжу та промислово-економічного технікуму, до місцевих установ та організацій. Проте, заклик залишився проігнорованим.
Як повідомив головний лікар Новоград-Волинської філії ЖОЦК Іван Литвин, за перші п’ять місяців поточного року намітилося деяке покращення ситуації з донорством на території міста й району. Фактором, що сприятиме подальшому зростанню числа бажаючих поділися кров’ю, може стати підвищення грошової компенсації для безоплатних донорів. Нагадаємо, на сьогодні людині, котра здала кров, виплачується 15 гривень та дається право на два додаткових вихідних дні. Розглядається варіант збільшення цієї суми у два рази. Проект такого рішення нині обговорюється на рівні обласного управління охорони здоров’я.
Олег БРЮХАНОВ