Жителі мікрорайону «Кар’єр» шукали порозуміння з каменедробильним заводом

Жителі мікрорайону «Кар’єр» шукали порозуміння з каменедробильним заводом

Цього тижня жителі мікрорайону «Кар’єр» зустрілися з керівником каменедробильного заводу, щоб обговорити шляхи виходу з непростої екологічної ситуації, у якій опинився мікрорайон. Про це написала у Фейсбуці місцева жителька Алла Володіна.
«Днями жителів мікрорайону обурило явище, викликане шквальним вітром, який спричинив піщану бурю, що летіла з конусу відсівної маси, яка знаходиться на території каменедробильного заводу. Осад лишався не лише на подвір’ях домогосподарств масиву та вікнах прилеглих двоповерхівок, а й на обличчях, одязі перехожих. Жителі мікрорайону попросили зустрічі з керівництвом заводу. Адже назріла низка питань щодо співіснування підприємства та мікрорайону (його життєдіяльності)», — йдеться в дописі.

Керівництво заводу погодилося на зустріч із громадою, за умови дотримання карантинних вимог. До актової зали заводу було запрошено представників від громадськості, які представляли приватний сектор та двоповерхівки, голову РДА Сергія Литвинчука, заступника міського голови з питань ЖКГ Анатолія Легенчука, депутата від цього округу Сергія Мельника.
Питання, які громадськість озвучила керівнику підприємства Сергію Маяцькому, такі:

  • захист житлового масиву від пилу, що йде від підприємства, зокрема з конусного насипу відсівної маси;

  • дотримання екологічних норм;

  • полив вулиць, провулків;

  • стану будинків (часткового руйнування стін, унаслідок вибухових робіт);

  • озеленення центральної вулиці, що поряд із заводом, як часткового бар’єру від пилу;

  • щодо вантажівок, які курсують вулицею Гранітна, їх стоянок поряд із житловими будинками.


Алла Володіна пише, що в цілому між керівником заводу, жителями мікрорайону й керівниками органів місцевого самоврядування було досягнуто порозуміння:
«1. Із березня вже здійснюються перевезення відсіву, що частково зменшує висоту конусу, з якого йде пил, хоча на даний час поставки заморозили, у зв’язку із закриттям на карантин одного заводу-покупця. Розробляється програма щодо тимчасової консервації конусу, з поступовим вивозом відсіву до кінця літа.
2. Із метою визначення дотримання екологічних норм буде проведено екологічну експертизу. Попередня експертиза проводилася у 2018 році.
3. Буде підвищено періодичність щоденного поливу вул.Гранітна. Розпочато полив паралельних вулиць приватного сектору (Робітнича, Мінська) та додатково (2 рази на тиждень) планується чистка вулиць від пилу спецтехнікою. З проханням про часткове сприяння в техніці керівництво заводу звернулося до заступника міського голови з питань ЖКГ Анатолія Легенчука.
4. Погоджено встановлення знаків «Стоянка заборонена» уздовж дороги по вул. Гранітна, що має унеможливити відстій вантажівок. Також, у разі отримання дозволу, підприємство за свій рахунок встановить захисний бар’єр поряд із дитячим садком та «лежачі поліцейські» на цій ділянці дороги.
5. Питання озеленення вздовж дороги по вул. Гранітна переадресували заступнику міського голови та депутату від цього округу. Анатолій Легенчук зазначив, що дасть доручення на висадку дерев. Громадськість погодилася висадити їх самотужки, за умови забезпечення саджанцями порід, які утримують вологу.
Резюмуючи, можна сказати, що діалог відбувся. Три сторони, маємо надію, дійшли згоди. Зазначені чіткі кроки від керівництва заводу; протокольні рішення з подальшим зазначенням виконавців та із зазначенням часу на виконання — від влади; розуміння — від громадськості.
Дедлайни були визначені та зазначені. Чекаємо на результат».
Підготував Олег БРЮХАНОВ
Фото Алли ВОЛОДІНОЇ