НАВЧАННЯ ЗА КОРДОНОМ: НАСКІЛЬКИ ЦЕ РЕАЛЬНО ТА ДОСТУПНО?

Кожного року сотні тисяч молодих українців постають перед питаннями: Куди піти навчатись? Яку освіту отримати? Чи буде можливість працевлаштуватись за спеціальністю? Чи буде заробітня плата достойною? Чи буде фахівець після отримання освіти конкурентним на ринку праці, який стрімко змінюється в сучасному глобалізованому світі?
Система освіти України пропонує багато можливостей, і природнім є вибір, в першу чергу, українських ВНЗ (вищих навчальних закладів). Але чи обмежуються цим можливості українських абітурієнтів?
Щороку тисячі українців отримують можливість навчатись у ВНЗ країн Європейського Союзу. Але ще більше абітурієнтів, які мають бажання навчатись за кордоном, не роблять ніяких кроків до реалізації такої мрії. Це пов’язано з кількома основними міфами.
Міф перший — це дорого.
Міф другий — вимоги європейських ВНЗ настільки високі, що туди неможливо поступити.
Міф третій — це дуже складно зробити.
Насправді, ситуація є зовсім іншою, і лише брак інформації та доступу до неї стає основною перешкодою українській молоді в отриманні справді європейської освіти.
В Україні існують спеціальні програми, що надають можливість українським абітурієнтам стати студентами ВНЗ країн Європейського Союзу та отримати фах та диплом, який не потребує підтвердження в країнах ЄС, відповідно отримавши доступ до легального працевлаштування на величезному світовому ринку праці.
Система вищої освіти європейських країн на відміну від української складається з трьох рівнів:

  • бакалаврат, що триває 3,5-4 роки, після отримання диплому бакалавра вважається, що фахова освіта завершена, і працівник може починати працювати за обраною спеціальністю, володіючи всіма необхідними знаннями та навичками;

  • магістратура, що триває 1,5-2 роки, після її завершення фахівець отримує додаткові спеціальні знання, право викладати низку дисциплін, безпосередньо пов’язаних зі спеціальністю, навики наукової діяльності.

  • докторантура, яка триває 2-3 роки, і після її завершення та захисту докторської дисертації докторант отримує звання доктора філософі (PhD) та може викладати в ВНЗ чи використовувати свої наукові знання в повсякденній діяльності.


Освітнього рівня «спеціаліст» в європейській, як і в світовій системі освіти, немає, на відміну від української. Як результат — при влаштуванні на роботу в країнах ЄС диплом спеціаліста є рівноцінним диплому бакалавра в очах працедавців, що створює певні проблеми та розчарування у власників таких дипломів…
Якою ж є вартість навчання у європейських ВНЗ? В залежності від обраного ВНЗ та спеціальності вона може становити 7-15 тисяч гривень за один рік навчання. Парадоксально, але якщо порівнювати вартість навчання у ВНЗ Києва та Варшави, то виявляється, що навчання у Варшаві може бути дешевшим у 2-4 рази!
Стосовно вимог до абітурієнтів, тут можна з впевненістю говорити, що основна вимога є лише одна — хотіти навчатись та власне навчатись! Вузи забезпечують студентів та навчальний процес всім необхідним — викладачами, технічними засобами, бібліотеками, тощо, але — здати предмет, не знаючи його, — нереально. Практично не існує «альтернативних» механізмів, що дозволяють «здати» предмет без участі студента — неможливо «домовитись», дати хабаря, поставити оцінку «по знайомству».
Стосовно третього міфу — складності процесу вступу варто сказати наступне:
У рамках повноважень, наданих рядом ВНЗ Польщі, Чехії, Словаччини, представникам програм з європейської освіти надане право проводити процедуру вступу на території України, абітурієнт їде в обраний ВНЗ уже повноцінним студентом!
Ключовими моментами, що їх повинен виконати абітурієнт, є:

  • визначитись з бажаним ВНЗ та спеціальністю;

  • пройти співбесіду в офісі програми «Європейська освіта» у м.Рівне;

  • надати всі необхідні для вступу документи;

  • отримати підтвердження від ВНЗ про зарахування;

  • поїхати навчатись!


Рішення про зарахування до обраного ВНЗ приймається в Україні за результатами співбесіди з працівниками програми, котрі мають відповідні делеговані повноваження. Важливим моментом є те, що європейські ВНЗ не потребують сертифікату незалежного оцінювання, до уваги береться лише атестат про отримання середньої освіти.
Представники програми беруть на себе зобов’язання з підготовки документів для вступу, подачу їх до адміністрацій ВНЗ, допомогу в підготовці візових документів, супровід студентів до місця навчання, пошук житла, консультації з питань, що можуть виникати під час першого періоду перебування на території країн Європейського Союзу.
Зрозуміло, що представники програми сприяння отримання вищої освіти в Європі, виступаючі як посередники між українськими абітурієнтами та європейським ВНЗ, за кошти пошуковців місця навчання надають платні послуги у вигляді:

  • консультації щодо вступу;

  • підготовку пакету документів згідно з вимогами обраного європейського ВНЗ;

  • надання офіційного запрошення від ВНЗ та підтвердження вступу;

  • візова підтримка: підготовка документів для отримання візи;

  • супровід координаторами програми до обраного ВНЗ на початку навчання;

  • пошук місця проживання, надання консультаційної допомоги щодо аспектів проживання у країні, де знаходиться ВНЗ.


Представники програми також надають консультації з питань отримання другої вищої освіти, вступу в магістратуру фахівців, котрі вже отримали диплом бакалавра в українських ВНЗ, тощо.
Варто зазначити, що вступна кампанія у ВНЗ-партнерах, розпочинається на початку лютого, а навчання, на відміну від українських ВНЗ, — 1 жовтня.
Отож, Ви хочете навчатись за кордоном? Ви хочете отримати хороші знання та влаштуватись на хорошу роботу з достойною платнею? Мрієте одержати диплом, з визнанням якого не виникає труднощів в країнах Європейського Союзу? Зробіть перший крок — узнайте додаткову інформацію з діяльності отримання освіти у країнах Європейського Союзу, яку можна отримати у міському інформаційно-методичному центру або за телефоном 550-72.
Павло ЛІНЕВИЧ, завідувач інформаційно-методичного центру