Вшанували подвиг ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Вшанували подвиг ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Напередодні 34-их роковин Чорнобильської катастрофи, 24 квітня, т.в.о. міського голови, секретар міської ради Олена Пономаренко та голова міськрайонного громадського об’єднання «Спілка-Чорнобиль» Олександр Гончарук поклали квіти до пам'ятного знака жертвам Чорнобиля. Присутні згадали тих, хто приборкав ядерну стихію, захищаючи українську землю та увесь світ від смертельної небезпеки, пожертвувавши собою заради нас і наших нащадків.
56-тисячне населення Новограда-Волинського опинилося на передовій великої битви з нищівними наслідками цієї, без перебільшень, катастрофи планетарного масштабу. У лавах ліквідаторів наслідків глобальної атомної катастрофи були пожежники, військові, працівники внутрішніх справ, енергетики, будівельники, транспортники, медики, працівники сфери послуг. Бойове завдання з виявлення масштабів ураження радіонуклідами та здійснення першочергових заходів щодо їх локалізації було покладено на особовий склад місцевого дивізіону. Усього з травня 1986 року по грудень 1990 року з міста Новограда-Волинського для ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС було направлено понад 3 тисячі осіб.
Відзначення 34-их роковин Чорнобильської катастрофи припало на час дії на території України карантину (постанова Кабінету Міністрів України №291 від 22.04.2020 року). Задля безпеки громадян, проведення масових заходів заборонено, тому заплановані заходи з нагоди роковин Чорнобильської трагедії скасовано.
Вшанування пам’яті загиблих та згадка про героїзм тих, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, цьогоріч відбулося в іншому форматі. Голова міськрайонного ГО «Спілка-Чорнобиль» Олександр Гончарук та члени організації підготували унікальну добірку фотографій ліквідаторів Новоград-Волинщини, які безстрашно боролися з наслідками вибуху на четвертому енергоблоці ЧАЕС. Подивитися на обличчя наших героїв-земляків цими днями можна було на місцевому телебаченні, в ефірі якого транслювався фотоархів, а також на сторінці міської ради в соціальній мережі «Facebook».
Ми глибоко вдячні всім учасникам ліквідації наслідків найбільшої техногенної катастрофи на планеті ХХ століття, які виявили героїзм, самовідданість та мужність у тих екстремальних обставинах. Безмежна шана ліквідаторам наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які прийняли пекельний удар атому на себе.
Олена ОБУХ, головний спеціаліст відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради