До садіння городу готові!

До садіння городу готові!

КОРИСНІ ПОРАДИ ВІД АГРОНОМА
Весна — пора не лише романтики та квітів, а й час для активного засадження присадибних ділянок. Саме в цю пору люди починають займатися удобренням грунту, обробкою насіння, перебиранням овочів, що зимували в погребах, беруться до інших нагальних справ, що стануть у пригоді під час засадження ділянки.

Аби дізнатися невеличкі секретики того, як правильно та вдало садити городину, ми поспілкувалися з агрономом успішного сільського підприємства «Граніт» Леонідом Мариначем.
Він твердить, що нині одне з головних завдань: не пересушити грунт, бо зараз велика посуха. А тому вносити добрива нема сенсу. Варто чекати дощів. Не рекомендується також підживлювати траву, адже вона взагалі може «погоріти», а це призведе до втрати першого покосу.
Також перед висадкою насіння чи рослину можна обробляти регуляторами росту: є фультамінові й гумінові кислоти — вони знімають стрес у рослини. Особливо — у період нічних холодів. Адже саме в цей момент рослина перебуває під стресом. Тож ці кислоти допоможуть стабілізувати стан висадженої розсади.
Якщо висаджувати рослини розсадою, то бажано робити це під вечір, щоб від стресу пересадки рослина за ніч відійшла та одразу була готова до змін температури. А також у період посухи її необхідно поливати.
Процес висадки рослини залежить від того, теплолюбна (огірки, помідори) вона чи холодостійка (буряк, капуста). У залежності від цього, набагато краще обрати період її вдалої висівки чи висадки.
Якщо говорити про вибір насіння, то Леонід Олександрович рекомендує обирати насіння, що оброблене від шкідників і хвороб. Також під час вибору насіння варто звертати увагу на умови чи рекомендації висівки, на відсоток схожості насіння, що свідчитиме про його майбутнє проростання. Не менш важливо дізнатися про те, якими препаратами було оброблено насіння, від яких шкідників і бур’янів захищене, а які можуть зашкодити майбутньому дозріванню.
Наскільки насіння є ефективним, можна перевірити самотужки або звернутися до спеціалізованих лабораторій, що більш витратно. А для того, щоб насіння перевірити в домашніх умовах, агроном пропонує розмістити10 насінин на вологій серветці й спостерігати за реакцією насіння й за тим, як воно сходитиме. Відштовхуючись від цього, можемо встановити якість та схожість рослини. Щоб не купувати невідоме насіння, він рекомендує збирати його з власних стиглих врожаїв восени, що є доволі вдалим рішенням.
Зараз люди активно взялися за посадку картоплі. Агроном говорить, що під час оранки необхідно дати нітроаморфоску з добрив. Для картоплі також є грунтовий гербіцид. Саму картоплю можна обробити «Престижем», що захищатиме її від колорадського жука й дротяника, а від бур’янів допоможе обробка «Зінкорном» (її можна використовувати в період висадки та вегетації). Картоплю варто садити цілою, аби вона не втратила власні поживні речовини. Також варто садити її не глибоко в землю, приблизно — 14 см із міжряддям у 70 см. Необхідно також перед посадкою винести картоплю на двір, розсипавши її під сонцем. Таким чином картопля прогріється і буде більш піддатлива для садіння. А от садити її агроном рекомендує тоді, коли можна вийти в поле й грунт перестає залипати.
Огірки, помідори, цибулю можна як висівати, так і висаджувати розсадою. Від цього залежить лише термін їх дозрівання. Зрозуміло, що з розсади швидше вдасться отримати врожай. Садити ці овочі бажано в першу декаду травня. Пізня капуста та помідори висаджується з міжряддям у 70 см. Огірки — 120 см. Буряки та морква — 45 см.
Зараз не менш активна висівка буряка. Необхідно, щоб він був оброблений від шкідників і хвороб. Можна скористатися «Круізером». Висівати потрібно з густотою 7 штук на метр. Це допоможе бурякам краще дозрівати та вбирати з грунту необхідні поживні речовини.
Необхідно також пам’ятати про те, що кожного року необхідно змінювати місце висадки тієї чи іншої рослини. Це зумовлено тим, що грунту необхідно давати відпочинок. А рослина, яка щороку дозріває на одному територіальному місці, убирає в себе всі поживні речовини. Грунт бідніє і не встигає відновлюватися.
Ось такі нехитрі поради спеціаліста можуть допомогти спробувати по-новому глянути на період засадження городини. Можливо, щось із цього вам уже відоме, а щось — стало новим. Але ці деталі точно не будуть зайвими й ніяк не зашкодять основному процесу.
Інна ЖУР