Хроніка 19/2020

Хроніка 19/2020

ПОЛІЦІЯ ПОПЕРЕДЖАЄ: ЗАВЖДИ ПЕРЕВІРЯЙТЕ ІНФОРМАЦІЮ ПРО ХАЛЕПУ З РІДНИМИ!
Від ошуканців у Житомирі постраждала літня жінка, яка рятувала з вигаданої халепи свою доньку. Правоохоронці закликають громадян не довіряти незнайомцям і уважно перевіряти нав’язувані телефонними абонентами відомості.
1 травня до Житомирського відділу поліції звернулася 82-річна житомирянка із повідомленням про неприємність, у яку потрапила через власну довірливість. Як з’ясувалося, на стаціонарний номер зателефонував нібито поліцейський і сказав, що в дорожньо-транспортну пригоду потрапила донька заявниці. Відтак потрібні значні кошти для її порятунку.
Сполохана жінка, звісно, погодилася допомогти рідній доньці й обговорила з «поліцейським» наявні в її квартирі заощадження. А той повідомив, що віддати треба все. Гроші ж можна передати чоловіку, який за декілька хвилин під’їде до неї додому.
І справді, поки старенька зібрала наявні кошти, у двері її квартири подзвонив «посильний». Йому жінка й віддала понад 140 тисяч гривень у національній та іноземній валюті.
Однак вже через годину після того пенсіонерка зв’язалася зі своєю донькою і, на свій подив, дізналася, що нічого подібного з нею не трапилось.
Відомості про подію внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст.190 (Шахрайство) ККУ. У рамках кримінального провадження поліцейські встановлюють осіб, причетних до вказаного ошуканства.
Водночас правоохоронці наполегливо закликають громадян: якщо вам телефонують незнайомці і сповіщають про неприємність із рідною людиною, одразу телефонуйте: 102.
Жодним чином не погоджуйтеся на умови, особливо якщо телефонні абоненти вимагають терміново сплатити гроші за нібито звільнення рідної людини від відповідальності або на лікування постраждалих у ДТП осіб. Перевіряйте нав’язувані вам відомості, самі зателефонуйте рідним або комусь із їх оточення й уточнюйте інформацію.
ТРИВАЄ РОЗСЛІДУВАННЯ ЗА ФАКТОМ ТРАВМУВАННЯ ТРЬОХ ЛЮДЕЙ У ДТП
Дорожньо-транспортна пригода сталася 29 квітня, близько 7:45, на трасі «Київ — Чоп», неподалік с.Калинівки Новоград-Волинського району.
За попередньою інформацією, водій автомобіля «Hyundai Santa Fe», 35-річний житель Волинської області, рухаючись у напрямку міста Києва, на 240-му кілометрі траси «Київ — Чоп» не впорався з керуванням та зіштовхнувся з відбійником.
У результаті ДТП водій та двоє пасажирів автівки, 53-річна та 34-річна жительки Волинської області, з отриманими тілесними ушкодженнями були госпіталізовані до лікарні.
Триває встановлення всіх обставин ДТП у рамках кримінального провадження, розпочатого за ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами).
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ВОГНЕБОРЦІ ВРЯТУВАЛИ НА ПОЖЕЖІ ЧОЛОВІКА
30 квітня, о 17:30, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення від сусідів про загоряння в цегляному житловому будинку на трьох господарів у селищі Городниці Новоград-Волинського району.
По прибуттю чергового караулу вогнеборців до місця виклику спостерігалося горіння веранди й частково — покрівлі. Стало відомо, що всередині може знаходитися чоловік 1949 р.н., до того ж, із вадами зору. Рятувальники швидко відкрили палаючі двері та вивели чоловіка на свіже повітря.
Силами бійців ДСНС о 17:45 пожежу локалізовано, а о 18:08 — ліквідовано. Унаслідок надзвичайної події вогонь знищив 20 кв.м покрівлі. Подальшого розповсюдження полум’я рятувальники не допустили.
Ймовірно, займання могло статися через необережність під час паління, остаточні причини встановлюються.
УДСНС України в Житомирській області

ПОЛІЦІЯ ВСТАНОВЛЮЄ ОБСТАВИНИ ЗАГИБЕЛІ ПЕНСІОНЕРКИ ВНАСЛІДОК СПАЛЮВАННЯ СУХОСТОЮ
30 квітня в Чуднівській лікарні від чисельних опіків тіла померла 79-річна жителька Романівського району. Згодом поліцейські з’ясували, що тілесні ушкодження пенсіонерка отримала під час спалювання сухої трави неподалік свого домоволодіння.
Про подію на спецлінію «102» повідомив черговий медик Чуднівської районної лікарні. Жінку доставили до закладу 30 квітня, близько 11:15, з численними та глибокими опіками. Через декілька годин пенсіонерка померла.
Правоохоронці з’ясували, що тілесні ушкодження бабуся отримала вранці того ж дня під час спалювання сухостою неподалік свого домоволодіння в селі Грем’ячому Романівського району.
Правоохоронці вкотре застерігають громадян: окрім відповідальності, передбаченої ст.77-1 (Самовільне випалювання рослинності або її залишків) КУпАП, такі дії можуть нести ще й пряму загрозу вашому життю, здоров’ю, а також майну.
ПОЛІЦІЯ ЖИТОМИРЩИНИ ЗАСТЕРІГАЄ ГРОМАДЯН ВІД НЕОБДУМАНИХ ОПЕРАЦІЙ З КОШТАМИ НА БАНКІВСЬКИХ РАХУНКАХ
Поліцейські зареєстрували випадок шахрайства відносно 31-річної житомирянки, яка повірила ошуканцю під виглядом «банківського працівника». У результаті жінка втратила майже 10 тисяч гривень. Правоохоронці встановлюють особу, причетну до злодіяння, та закликають жителів області бути вкрай обережними в спілкуванні з незнайомими «фахівцями» по телефону та при проведенні фінансових операцій.
До Житомирського відділу поліції звернулася жителька обласного центру із повідомленням про втрату коштів через обман. Жінка розповіла, що вдень 28 квітня на її мобільний номер зателефонував незнайомець, який назвався працівником служи безпеки банку. За її словами, з рахунку заявниці було здійснено невдалу спробу зняття коштів. Відтак «працівник банку» запропонував жінці негайно зняти свої кошти та… переказати їх на кілька номерів мобільних операторів нібито для захисту.
Схвильована такою звісткою жінка повірила незнайомцю та виконала всі вказані дії. Лише згодом оговталася та зрозуміла, що переказала невідомо кому майже 10 тисяч гривень.
У рамках кримінального провадження, розпочатого за ст.190 (Шахрайство) КК України, триває з’ясування всіх обставин події та встановлення осіб, причетних до правопорушення.
У всіх схожих випадках поліцейські працюють із банківськими установами та мобільними операторами, однак така робота вимагає значних затрат часу та ресурсів. Відтак правоохоронці закликають громадян дотримуватися простих правил, що допоможуть убезпечити себе від зазіхань шахраїв:
— запам’ятайте самі та нагадайте своїм літнім батькам, близьким та друзям, що працівники банківських установ ніколи не питають паролі доступу до карток або електронного кабінету. У разі, якщо виникли підозри, що хтось отримав незаконний доступ до вашого рахунку, — самі зателефонуйте до банківської установи за номерами, вказаними у вашому договорі на обслуговування або на пластиковій картці;
— у телефонних розмовах із незнайомцями пам’ятайте, що назватися можна будь-ким, однак, поки ви не отримаєте реальне підтвердження того, з ким ви насправді розмовляєте, не варто виконувати дії чи прохання, що можуть вам зашкодити (переказувати кошти, надавати особисту інформацію чи дозволяти проводити якісь інші дії з фінансами тощо).
Відділ комунікації поліції Житомирської області
ЗАТРИМАЛИ ВАНТАЖІВКУ З НЕЛЕГАЛЬНИМ ЛІСОМ
28 квітня неподалік лісового масиву в Овруцькому районі правоохоронці зупинили вантажівку, водій якої перевозив соснові колоди, проте жодних документів на лісопродукцію поліцейським не надав. Розпочато досудове розслідування.
Близько 13 години, 28 квітня, поблизу села Верпи правоохоронці зупинили вантажний автомобіль КамАЗ, у напівпричепах якого водій перевозив колоди дерев.
27-річний керманич розповів, що деревину везе з лісового масиву, який знаходиться неподалік. Водночас на вимогу правоохоронців надати дозвільні документи, чоловік пояснив, що таких не має.
Автомобіль із вантажем поліцейські вилучили. Попередня правова кваліфікація події — ст.185 (Крадіжка) КК України. За таке правопорушення чинним законодавством передбачено покарання у вигляді штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт на строк від 80 до 240 годин, або виправних робіт на строк до 2 років, або піврічного арешту чи позбавлення волі на строк до 3 років.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВИЛУЧИЛИ У ВОДІЯ АВТОМОБІЛЯ ЗБРОЮ ТА НАРКОТИКИ
Уранці 28 квітня правоохоронці сектору реагування патрульної поліції Житомирського районного відділення поблизу села Зарічан зупинили автомобіль за порушення водієм Правил дорожнього руху. Із салону під час огляду вилучили наркотичні засоби та зброю. Триває слідство.
Попередньо встановлено, що 28 квітня, близько 8:55, на виїзді з м. Житомира поліцейські зупинили автомобіль марки «Renault TRAFIC», водій якого порушив Правила дорожнього руху. Під час перевірки документів керманича правоохоронці помітили на передньому сидіння автомобіля поліетиленовий згорток із подрібненою рослинною сировиною. Попередньо, це — марихуана.
Під час подальшого огляду автомобіля було виявлено ще й предмет, зовні подібний до револьвера з 4-ма патронами.
Зброю та наркотичні речовини правоохоронці вилучили для подальшого скерування на експертне дослідження до Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС.
Відомості за подією внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст.309 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту) та ст.263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) КК України. У рамках кримінального провадження з’ясовується походження вилученого.
ПОЛІЦІЯ РОЗСЛІДУЄ ЗАМАСКОВАНЕ ПІД САМОГУБСТВО ВБИВСТВО ПЕНСІОНЕРКИ
Уранці 28 квітня до Брусилівського відділення поліції звернувся 46-річний житель райцентру, повідомивши про безвісне зникнення своєї матері. Обставини на місці події з’ясовували працівники слідчо-оперативної групи.
Так, було встановлено, що 79-річна жінка через тривалу хворобу була обмежена в пересуванні. Син, який проживав разом із нею, доглядав за жінкою. Він перебивався тимчасовими підробітками і зловживав спиртним. Правоохоронцям чоловік повідомив, що його мати неодноразово висловлювалася про самогубство і, мовляв, уночі через відкрите вікно могла вибратись назовні з будинку й доповзти до річки, що протікає неподалік.
— На пошуки літньої жінки були залучені розшуківці і слідчі ГУНП, особовий склад місцевого відділення та кінолог. У результаті обстеження прилеглої місцевості зі службовим собакою тіло пенсіонерки було виявлено в річці Здвиж і за допомогою ДСНС вилучено з води, — розповів начальник Брусилівського відділення поліції Микола Бондарчук.
Під час огляду на тілі жінки слідів насильства виявлено не було. Причину смерті з’ясовують фахівці судово-медичної експертизи.
У ході подальшого спілкування правоохоронців із сином загиблої і було викрито його причетність до тяжкого злочину. Чоловік зізнався, що мати з його допомогою дісталася річки, де він вкинув її у воду. Таким чином, мовляв, хотів позбавити стареньку страждань.
Підозрюваного поліцейські затримали в порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) КПК України. Вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу.
— Безвісне зникнення людей, особливо — дітей і літніх осіб, перебуває на особливому контролі поліції. Кожне таке повідомлення розглядається як убивство. Саме першочергові невідкладні заходи поліції у випадку на Брусилівщині дозволили не тільки розшукати зниклу пенсіонерку, але й з’ясувати справжні обставини її загибелі та викрити цинічний злочин, — прокоментував начальник ГУНП Житомирщини Сергій Крупєй.
Досудове розслідування триває за ч.1 ст.115 (Умисне вбивство) КК України. За чинним законодавством, подібні протиправні дії караються позбавленням волі на строк від 7 до 15 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області