Уряд подовжив карантин до 22 травня і починає поступове послаблення обмежень із 11 травня

Уряд подовжив карантин до 22 травня і починає поступове послаблення обмежень із 11 травня

5 травня керівник робіт із ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, перший заступник міського голови Сергій Колотов провів чергове засіданні штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, спричиненої розповсюдженням коронавірусної інфекції COVID-19. Участь у засіданні взяла т.в.о. міського голови, секретар міської ради Олена Пономаренко.
Головуючий зазначив, що 4 травня на позачерговому засіданні Кабінету Міністрів України прийнято рішення про продовження карантину до 22 травня. Разом із тим, за умов дотримання протиепідемічних та санітарних вимог, із 11 травня розпочнеться поступове послаблення введених на території країни обмежень.
Серед запланованих послаблень є такі: відкриття парків, скверів, зон відпочинку, перукарень, салонів краси, літніх майданчиків кафе і ресторанів, дозвіл на оптову і роздрібну торгівлю непродовольчими товарами (окрім зон розваг та фудкортів у ТРЦ), роботу закладів побутового обслуговування, музеїв, бібліотек, стоматологій, а також тренування спортивних команд на закритих базах.
Як повідомляють на офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я, фінальний текст постанови буде доопрацьовуватися разом із іншими відомствами протягом декількох днів, після чого офіційно оприлюднений.
Тож із 11 травня на території Новоград-Волинської міської ОТГ буде знято низку карантинних обмежень.
Нагадаємо, що з 4 травня в місті відновили роботу ринок «Привоз» та КТП «Міський ринок», на наступному тижні готовий запрацювати і кооперативний ринок «Урожай». Відповідний дозвіл із 1 травня було надано рішенням штабу за умови дотримання санітарних та протиепідемічних вимог, які зазначені в постанові головного державного санітарного лікаря України від 27 квітня 2020 року №14.
Як підкреслив керівник робіт із ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, перший заступник міського голови Сергій Колотов, неконтрольовану (стихійну) торгівлю на прилеглій до промислових ринків територій заборонено. Зокрема, на вулиці Юрія Глухова поблизу прилеглої території кооперативного ринку «Урожай» та на вулиці Шолом-Алейхема біля ринку «Привоз» ТОВ «Тандем». Відтак, у центрі міста вулиця Шолом-Алейхема буде відкрита для проїзду, а на вулиці Юрія Яновського торгівля дозволена.
Крім того, рішенням штабу взято до виконання постанову КМУ від 04.04.2020 р. №332 «Про внесення змін до пункту 8 постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. №211», відповідно до якої на період карантину закладам охорони здоров’я забороняється проведення планових заходів із госпіталізації та планових операцій, крім:

  • надання медичної допомоги на території областей, м.Києва, у яких заповненість ліжок у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів із підтвердженим випадком COVID-19, становить менш як 50%;

  • надання медичної допомоги внаслідок ускладненого перебігу вагітності та пологів;

  • надання медичної допомоги вагітним, породіллям, новонародженим;

  • надання медичної допомоги в спеціалізованих відділеннях закладів охорони здоров’я пацієнтам з онкологічними захворюваннями;

  • надання паліативної медичної допомоги в стаціонарних умовах;

  • проведення інших невідкладних і термінових заходів із госпіталізації та планових операцій, якщо внаслідок їх перенесення (відтермінування) існує значний ризик для життя.


Також у постанові зазначено, що пацієнти, яким надається медична допомога у зв’язку з проведенням планових заходів із госпіталізації або плановою операцією, підлягають обов’язковому тестуванню на наявність короновірусу SARS-CoV-2 методом полімеразної ланцюгової реакції.
Оксана ТАЛЬКО, начальник відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради