«Щоб отримати допомогу, треба мати зв’язки?»

«Щоб отримати допомогу, треба мати зв’язки?»

Продуктові набори для соціально незахищених громадян — спільний благодійний проект національної мережі магазинів АТБ та Міністерства соціальної політики України, який почав реалізовуватися з 3 квітня 2020 року. До продуктового набору увійшли засоби гігієни й продукти: цукор, сіль, чай, печиво, макарони, крупи, олія, лимон, засоби гігієни. Таким чином у період карантину вирішили підтримати найбільш вразливі верстви населення, котрі перебувають на обслуговуванні в територіальних центрах соціального обслуговування. Йдеться, зокрема, про громадян віком 80 років та старших, громадян похилого віку, які потребують догляду, та осіб з інвалідністю.
У нашому місті благодійна акція викликала як вдячність із боку людей, так і деякі нарікання. У редакцію газети «Звягель» звернулася читачка: «Ми цей пайок отримували для своєї бабусі, якій 83 роки. Дізналися лише завдяки сусідці, яка повідомила, що щось там дають. Їй сказала про це знайома працівниця служби. Висновок: щоб отримати допомогу, треба мати зв’язки в соціальних службах? Бо інформації ніде не бачили. Звідки старим людям було дізнатися?».
Із цим запитанням ми звернулися до директорки терцентру Ольги Гудзь.
— Ми постійно закликаємо громадян реєструватися для зарахування на обслуговування та отримання всіх допомог, — прокоментувала Ольга Павлівна. — Наші працівники особисто ходять до людей, щоб зареєструвати, але часто їх сприймають за шахраїв, уникаючи спілкування. Звісно, існують певні норми, відповідно до яких окремі категорії громадян можуть розраховувати на підтримку держави. Ми про це постійно повідомляємо в пресі, на офіційних сайтах, у Фейсбуці. На жаль, люди часто є інертними, а коли ми оголосили, що роздаватимемо благодійні пакунки, то відбулося деяке пожвавлення, додатково на облік зареєструвалося 300 осіб. У рамках акції ми роздали 1905 наборів. Слідкуйте за офіційною інформацією й не ігноруйте наші звернення».
Юлія КЛИМЧУК