Хроніка 20/2020

ІЗ ПОЧАТКУ ТРАВНЯ НА ВОДОЙМАХ КРАЇНИ ЗАГИНУЛА 21 ЛЮДИНА
Схоже, що українці вже відкрили купальний сезон і, не дотримуючись карантинних рекомендацій, почали відвідувати водойми. Наслідки такого байдужого ставлення до власної безпеки не забарилися: лише з початку травня вода вже забрала 21 життя.
Декілька днів тому зафіксовано випадок загибелі на воді в Житомирській області. Зокрема, 6 травня, о 15:41, по лінії «101» надійшло повідомлення від поліцейських про те, що необхідна допомога у вилученні тіла загиблого з водойми у с.Дубовик Радомишльського району. На місце події виїхали фахівці 16-ї Державної пожежно-рятувальної частини.
З’ясувалося, що тіло знаходилося в човні в очереті на відстані близько 100 метрів від берега. За допомогою пожежного багра та мотузки бійці ДСНС доправили його на сушу. Загиблий виявився місцевим мешканцем, 1977 року народження.
Усі обставини надзвичайної події встановлюють правоохоронці.
Управління ДСНС України в Житомирській області

У 2020 РОЦІ НА ПОЖЕЖАХ В УКРАЇНІ ЗАГИНУЛИ 742 ЛЮДИНИ
Із початком пожежонебезпечного періоду в Україні різко збільшилася кількість пожеж у природних екосистемах. Сотні гектарів задимлених лісів та відкритої території більш, ніж на місяць, стали ТОП-темою, проте уваги громадськості потребує й інша проблема: помешкання громадян також продовжують горіти. Більше того, вогонь руйнує не лише будинки та квартири, а й забирає життя.
Серед основних причин, які призводять до загибелі людей, рятувальники називають такі: свідоме нехтування правилами пожежної безпеки, необережне поводження із вогнем, куріння в ліжку, а також залишені без нагляду сірники та запальнички в місцях, що легко доступні для дітей.
Загалом із початку року вогонь забрав життя вже 742 громадян.
Тож, зважаючи на вкрай невтішну та трагічну статистику, рятувальники вкотре звертаються до громадян із проханням неухильно дотримуватися правил пожежної безпеки. Розповідайте дітям про небезпеку, яку приховує в собі вогонь. Обговоріть у родині не тільки заходи щодо запобігання пожежі, а й порядок дій, у разі її виникнення:

  • спосіб виклику пожежно-рятувальної служби «101»;

  • евакуації дітей;

  • гасіння пожежі на початковій стадії;

  • безпечні маршрути виходу з приміщення.


Дбайте про належний протипожежний стан власних помешкань і пам’ятайте, що лише виконання елементарних правил пожежної та власної безпеки зможе зберегти ваше життя та майно від вогню!
Прес-служба ДСНС України

ЗА ДОБУ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВИКРИЛИ 5 КРАДІЇВ
У Житомирі поліцейські затримали 43-річного, раніше судимого, киянина за підозрою у вчиненні крадіжки з магазину. Чоловіка з нечесними намірами помітили працівники торговельного закладу та викликали поліцейських.
Цього ж дня житомирські дільничні офіцери розбиралися в обставинах зникнення з банківського рахунку жителя обласного центру понад 10 тисяч гривень. Подія сталася наприкінці квітня. Поліцейські з’ясували, що кошти за допомогою банківської картки заявника зняла 39-річна житомирянка, скориставшись його необачністю. Відтак правоохоронці вкотре наголошують: не можна довіряти нікому конфіденційної інформації та залишати без нагляду документи й банківські картки.
Із будинку жителя Ємільчинського району зранку, 8 травня, зникли гроші. Оперативники карного розшуку з’ясували, що злодійкуватим гостем, причетним до їх викрадення, є 42-річний односелець заявника. Він визнав свою провину.
А з недобудованого будинку 29-річної жительки селища Хорошева зникли будівельні матеріали та кабель. На місці події правоохоронці з’ясували, що крадіжку було вчинено упродовж кількох останніх днів, поки господарі не навідувалися до будови. Правопорушник відтиснув металопластикове вікно та потрапив усередину. Надалі поліцейські встановили причетність до крадіжки 30-річного місцевого жителя. Викрадене вилучили.
До дільничного офіцера, який працює на Городницькій поліцейській станції Звягельщини, звернулися двоє місцевих жителів із повідомленнями про крадіжки їх велосипедів. За словами заявників, неприємності трапилися минулої ночі. Двоколісники щезли з подвір’їв приватних домоволодінь, розташованих неподалік. Поліцейський швидко розшукав причетного до правопорушення — 36-річного жителя сусіднього села. Викрадене в нього вилучили.
За всіма фактами тривають перевірки. Статтею 185 (Крадіжка) Кримінального кодексу України таке правопорушення карається штрафом від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 80 до 240 годин, або виправними роботами на строк до 2 років, або піврічним арештом, або позбавленням волі на строк до 3 років.
У РАДОМИШЛЬСЬКОМУ РАЙОНІ В ДТП ЗАГИНУЛА ПАСАЖИРКА АВТОМОБІЛЯ
Дорожньо-транспортна пригода сталася 9 травня, близько 15:50, на 79-му км автодороги «Київ — Чоп», поблизу с.Кочерова Радомишльського району. У результаті ДТП загинула пасажирка іномарки.
На місці події працювали слідчо-оперативна група Радомишльського відділення поліції та патрульні поліцейські.
Попередньо, водій автомобіля «Renault Logan», 62-річний житель Києва, рухаючись у напрямку м.Житомира, не впорався з керуванням, допустив виїзд транспортного засобу за межі проїжджої частини в кювет, де автомобіль перекинувся.
У результаті ДТП пасажирка автомобіля, 59-річна киянка, була доставлена до реанімаційного відділення Брусилівської лікарні, де від отриманих травм померла.
Триває встановлення всіх причин та обставин події в рамках кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВИКРИЛИ ЧОТИРЬОХ ЖИТЕЛІВ ЖИТОМИРЩИНИ В КРАДІЖКАХ
Правоохоронці встановили причетність та розшукали жителів області, яких підозрюють у майнових злочинах. Зокрема, у Житомирі оперативники викрили автозлодія, а дільничні — парубка, який обікрав школяра. У Новограді-Волинському — повернули викрадений велосипед власнику, а андрушівські поліцейські отримали докази причетності жительки району до крадіжки з автомобіля.
Опрацьовуючи повідомлення про крадіжку в 14-річного житомирянина мобільного телефону, дільничні офіцери з’ясували, що хлопець увечері гуляв неподалік свого будинку. На вулиці й лишив на короткий час без нагляду свій гаджет, чим і скористався крадій. Зрештою поліцейські зібрали достатньо інформації, щоб встановити причетність до правопорушення 18-річного місцевого жителя. Парубок визнав свою провину, викрадене правоохоронці вилучили.
Оперативники карного розшуку розшукали 35-річного житомирянина, обгрунтовано підозрюваного в крадіжці з чужого автомобіля. Встановлено, що вдень 6 травня власник лишив свій ВАЗ-2101 неподалік підприємства, де працює. Цим і скористався чоловік, який викрав з автомобіля зарядний пристрій для акумулятора та автомобільні запчастини. Відомо, що затриманий раніше вже вчиняв схожі правопорушення.
У Новограді-Волинському 33-річний житель багатоповерхівки лишив свій велосипед на сходинковому майданчику. Уночі двоколісник викрали. Як з’ясували працівники кримінальної поліції, чуже майно привласнив 66-річний місцевий житель. У нього вилучили викрадене.
Андрушівські дільничні встановили причетність 28-річної жительки селища Червоного до крадіжки 1000 гривень з автомобіля її односельця. Жінка визнала свою провину та повернула частину коштів, що не встигла витратити.
За всіма фактами тривають відповідні перевірки.
ПОЛІЦІЯ РОЗСЛІДУЄ ЗАГИБЕЛЬ ПІШОХОДА ПІД КОЛЕСАМИ АВТО В ЖИТОМИРСЬКОМУ РАЙОНІ
Дорожньо-транспортна пригода сталася 8 травня, близько 21:50, на 195-му км автодороги «Виступовичі — Житомир — Могилів-Подільський», поблизу с.Двірця Житомирського району.
Попередньо, водій автомобіля Lada Samara, 44-річний житель району, рухаючись у напрямку Бердичева, здійснив наїзд на пішохода, який перетинав автошлях у межах пішохідного переходу.
У результаті ДТП пішохід, 36-річний житомирянин, загинув на місці події.
Триває встановлення всіх причин та обставин події.
Шановні учасники дорожнього руху! Поліція вкотре закликає до неухильного дотримання Правил дорожнього руху. Пам’ятайте: темна пора доби є одним із чинників, що підвищує ризик потрапляння у ДТП.
У МАЛИНІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗАТРИМАЛИ ЧОЛОВІКА ЗА ПІДОЗРОЮ У ВБИВСТВІ МАТЕРІ
6 травня поліцейські отримали повідомлення про смерть літньої жінки. Під час перевірки обставин з’ясувалося, що вона загинула від травм, отриманих у результаті побиття. За підозрою в їх нанесенні слідчі затримали 50-річного сина пенсіонерки.
Про подію до поліції повідомила сусідка загиблої. Заявниця розповіла, що зайшла на декілька хвилин до 83-річної бабусі у квартиру й виявила її в кімнаті на ліжку вже мертвою.
Працівники слідчо-оперативної групи з’ясували, що пенсіонерка проживала разом із 50-річним сином, який зловживає алкоголем. Чоловік неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності, і чергове обвинувачення щодо нього нині розглядається судом.
— Під час огляду тіла жінки очевидним став факт наявності в неї тілесних ушкоджень, однак про ступінь їх тяжкості та безпосередній зв’язок із причиною смерті з упевненістю можна було говорити лише після проведення судово-медичої експертизи, — розповів начальник Малинського ВП Михайло Старовойт. — Ми розпочали кримінальне провадження за ознаками умисного вбивства.
Підозри поліцейських висновок експертів повністю підтвердив — смерть жінки настала внаслідок численних внутрішніх травм.
У ході досудового розслідування поліцейські відновили події останнього дня пенсіонерки. Так, з’ясувалося, що причетним до нанесення тяжких тілесних ушкоджень може бути син жінки. Поліцейським не одразу вдалося поспілкуватися з чоловіком через його стан сп’яніння. Під час освідування в нього було зафіксовано 3,21 проміле алкоголю в крові.
Підозрюваний затриманий у порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального Кодексу України. Триває встановлення всіх обставин події. Призначено низку слідчих дій та експертних досліджень.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ВОДІЙ У СТАНІ АЛКОГОЛЬНОГО СП’ЯНІННЯ ПОГРОЖУВАВ ПАТРУЛЬНИМ ПОЛІЦІЇ
Коростишівською місцевою прокуратурою, за результатами досудового розслідування, затверджено обвинувальний акт у кримінальному провадженні за фактом погроз насильством працівникам поліції при виконанні ними своїх службових обов’язків.
Обвинувальний акт за ч.1 ст.345 КК України скеровано до суду для розгляду по суті.
Подія сталася в березні цього року у с.Топорище Хорошівського району близько другої години ночі.
За даними слідства, 49-річний місцевий житель, рухаючись на тракторі сільською вулицею, порушив правила дорожнього руху. Зупинивши порушника, патрульні поліції з’ясували, що водій перебуває в стані алкогольного сп’яніння, у зв’язку з чим розпочали складання стосовно нього протоколу про адміністративне правопорушення, передбачене ч.1 ст.130 КУпАП (Керування транспортним засобом особою, яка перебуває в стані алкогольного сп’яніння).
Однак водій, не погоджуючись із діями правоохоронців, з метою перешкоджання виконанню патрульними поліції службових обов’язків, вимагаючи повернення водійського посвідчення, у присутності інших осіб, тримаючи в руках за спиною мачете, погрожував насильством патрульним поліції, поводив себе брутально, чинив активну фізичну протидію, ображав честь та гідність працівників поліції нецензурною лайкою.
Справу розглядатиме Володарсько-Волинський районний суд.
Публічне обвинувачення здійснюватиме Коростишівська місцева прокуратура.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

23-РІЧНОГО ЗЛОВМИСНИКА ЗАСУДЖЕНО ЗА КРАДІЖКИ ДО 3 РОКІВ І 3 МІСЯЦІВ ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ
Коростишівською місцевою прокуратурою підтримано публічне обвинувачення стосовно жителя Хорошівського району, який, будучи засудженим до 3 років і 2 місяців позбавлення волі з випробуванням на 2 роки, скоїв низку нових крадіжок із сільських продуктових магазинів.
Судовим слідством установлено, що 23-річний чоловік, відбуваючи умовне покарання, до закінчення якого залишилося півроку, не став на шлях виправлення, натомість знову взявся за крадіжки.
Зокрема, за 2 місяці 2019 року зловмисник обікрав декілька продуктових магазинів, з яких виніс алкогольні напої, тютюнові вироби та продукти харчування на загальну суму майже 25,5 тис. грн.
У суді обвинувачений провину свою визнав та запевнив, що розкаюється. Вироком Коростенського міськрайонного суду особу визнано винною за ч.3 ст.185 (крадіжки, вчинені повторно, поєднані з проникненням в інші приміщення) КК України та засуджено до 3 років 3 місяців позбавлення волі.
На вирок суду чоловік чекав уже в установі виконання покарань.
Коростишівська місцева прокуратура