Хроніка 21/2020

Хроніка 21/2020

ПОЛІЦІЯ РОЗСЛІДУЄ НАЇЗД НА ВЕЛОСИПЕДИСТКУ В НОВОГРАДІ
Дорожньо-транспортна пригода сталася в обідню пору 15 травня в місті Новограді-Волинському.
За попередньою інформацією, 59-річний водій автомобіля ЗАЗ, рухаючись однією з центральних вулиць міста, не впорався з керуванням та здійснив наїзд на велосипедистку, яка їхала в попутному напрямку.
Унаслідок ДТП 18-річну жительку Звягельщини було доставлено до травматологічного відділення районної лікарні.
Триває встановлення всіх причин та обставин події.
Поліція закликає всіх учасників дорожнього руху суворо дотримуватися правил безпеки!
ВИКРИЛИ ЧОЛОВІКА В ПОВТОРНІЙ КРАДІЖЦІ З КАФЕ
Поліцейські оперативно встановили та розшукали причетного до крадіжки з кафе в с.Орепах Новоград-Волинського району. Підозрюваним виявився місцевий житель, який і раніше «навідувався» до закладу. Розпочато нове кримінальне провадження.
Із повідомленням про крадіжку з кафе до поліції звернулася його власниця, 39-річна жителька району. Уранці 13 травня жінка виявила пошкоджені двері до закладу, а всередині — відсутність спиртних напоїв та продуктів харчування.
Поліцейські провели низку заходів та виявили сліди крові на вирізаному у дверях отворі. Під час подальшої перевірки була встановлена причетність до діяння 30-річного місцевого мешканця. Чоловік уже підозрюється в крадіжці з цього кафе, що сталася наприкінці березня 2020 року. Нині слідчі готують обвинувачення щодо нього на підставі зібраних матеріалів.
Цього разу поліцейські застали молодика за місцем проживання. На руках у нього були видимі тілесні ушкодження у вигляді різаних ран та подряпини, а в оселі знаходилося викрадене майно.
Під час спілкування з поліцейськими чоловік зізнався в скоєному та пояснив, що вдруге зважився на крадіжку під впливом алкоголю.
Правоохоронці розслідують обставини події в рамках кримінального провадження, розпочатого за ч.3 ст.185 (Крадіжка) ККУ. Законодавством подібні протиправні дії караються до 6 років ув’язнення.
У БЕРДИЧЕВІ ПОЛІЦІЯ З’ЯСОВУЄ ОБСТАВИНИ САМОГУБСТВА 17-РІЧНОГО ХЛОПЦЯ
Повідомлення про самогубство шляхом повішання 17-річного бердичівлянина надійшло до поліції від медиків, які констатували його смерть. На місці події працювала слідчо-оперативна група Бердичівського відділу поліції.
Під час першочергових дій поліцейські з’ясували, що вдень 12 травня хлопець залишився вдома сам. Згодом його тіло виявила мати.
За словами рідних та друзів, жодних конфліктів у загиблого не було. У місцевій школі, де він навчався в 11 класі, його охарактеризували позитивно.
Триває встановлення мотивів та обставин події. Призначено судово-медичну експертизу щодо причин смерті хлопця.
Висловлюємо співчуття рідним та близьким загиблого.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ РОЗСЛІДУЮТЬ УБИВСТВО 27-РІЧНОГО КОРОСТЕНЦЯ
26 квітня до поліції звернулася жителька Коростеня. Жінка розповіла, що її 27-річний син ще декілька днів тому пішов із дому та дотепер не повернувся. Згодом правоохоронці виявили його тіло в місцевому кар’єрі та встановили причетного до вбивства чоловіка. Триває досудове розслідування.
Після звернення матері зниклого до поліції правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ст.115 (Умисне вбивство) ККУ, у рамках якого проводили першочергові слідчо-розшукові заходи. Поліцейські встановили осіб, які востаннє бачили хлопця, та відтворили події дня 21 квітня.
З’ясувалося, що увечері, близько 19:00, зниклий підсів у машину до знайомих парубків, і вони разом кудись поїхали. За наявною інформацією, чоловіки побували на місцевому автодромі, де між ними в ході конфлікту сталася сутичка.
— Нині вже встановлено, що в результаті з’ясування стосунків зниклий отримав травму голови, яка стала для нього смертельною, — розповів начальник Коростенського відділу поліції Дмитро Гаращенко. — Тобто, ми чітко розуміли, що на момент звернення матері до нас хлопця, на жаль, уже не було в живих. Але залишалося відкритим питання, де знаходиться його тіло.
За зібраними слідчими, оперативниками та експертами свідченнями та матеріалами вдалося встановити, що після автодрому автомобіль, у який сів розшукуваний, перемістився до місцевого кар’єру.
Поліцейським вдалося встановили місце затоплення хлопця, 9 травня його тіло вилучили з водойми. За висновком судово-медичної експертизи, смерть останнього настала внаслідок тяжкого ушкодження голови.
У ході розслідування кримінального провадження, поліцейські зібрали докази причетності до діяння двох осіб. Їм оголошено відповідні підозри.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ПІД ЧАС ВІДПОЧИНКУ НА ВОДІ ВТОПИЛОСЯ ДВОЄ ЛЮДЕЙ
16 травня, о 20:55, на пункт зв’язку 5-ї Державної пожежно-рятувальної частини м.Андрушівки надійшло повідомлення від поліції про те, що необхідна допомога у вилученні потопельника з водойми в с.Нехворощ.
На місці пригоди бійці ДСНС на надувному човні дісталися до тіла. За допомогою металевого гака підтягнули його до себе. Ознак життя чоловік не подавав. Рятувальною мотузкою обв’язали тіло потопельника та доправили його на берег. Ним виявився 42-річний мешканець м.Бердичева.
Зі слів очевидців з’ясувалося, що компанія людей відпочивала на березі водойми. Четверо жінок вирішили поплавати на човні. Посеред водойми він несподівано перекинувся. Самотужки троє вибралися на берег, але одна з постраждалих не вміла плавати. На порятунок кинулись її чоловік зі своїм братом. Останній відшукав потопельницю та доставив її на берег. Уже там з рештою відпочивальників намагався якось привести до тями. На жаль, усі їх спроби виявилися марними. Медики, які прибули до місця пригоди, констатували смерть 37-річної жінки.
Поки вся увага була прикута до порятунку жінки, ніхто не звернув уваги, чи вийшов з водойми її чоловік. Лише потім стало відомо, що він потонув, і його тіло вилучали рятувальники.
Усі інші обставини надзвичайної події продовжують встановлювати правоохоронці.
ВОГНЕБОРЦІ ЛІКВІДУВАЛИ ПОЖЕЖУ В ЖИТЛОВОМУ БУДИНКУ
13 травня, о 23:25, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу в житловому будинку в м.Новограді-Волинському. Про це рятувальників сповістили господарі оселі. Того дня вони відпочивали в парній кімнаті, облаштованій всередині будинку. Після цього пішли спати. Уночі жінка відчула їдкий запах диму і виявила загоряння між комином та перекриттям.
По прибуттю чергового караулу вогнеборців до місця виклику було встановлено, що горить дах будинку, загальна площа якого становить 100 кв.м. Через сильні пориви вітру вогонь міг перекинутися на сусідні будівлі. Оцінивши обстановку, начальник караулу прийняв рішення про залучення додаткових сил та засобів.
Силами бійців ДСНС о 23:50 пожежу локалізовано, а о 03:00 — ліквідовано. Унаслідок надзвичайної події загиблих та травмованих не виявлено. Вогонь устиг знищити 30 кв.м покрівлі та перекриття і ще 50 — пошкодити.
Загалом до ліквідації пожежі залучалось 10 чоловік особового складу на 2 автоцистернах. Попередньо встановлено, що причиною пожежі стало порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні димового каналу.
УДСНС України в Житомирській області

СУДИТИМУТЬ СПІЛЬНИКІВ, ЯКІ, РОЗПРАВИВШИСЬ НАД ЧОЛОВІКОМ, ХОТІЛИ ЗАБЕТОНУВАТИ ТІЛО…
Прокуратурою Житомирської області, у межах процесуального керівництва, затверджено та скеровано до суду обвинувальний акт стосовно двох осіб, обвинувачених в умисному вбивстві з корисливих мотивів, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, та в скоєнні розбою, поєднаного із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень (п.6, 12 ч.2 ст.115, ч.4 ст.187 КК України).
Злочин скоєно 7 січня 2020 року в селищі Нові Білокоровичі Олевського району, 33-річним місцевим жителем, господарем помешкання, спільно із його гостем, 26-річним жителем Рівненської області.
За даними слідства, того дня обвинувачені розпивали алкогольні напої в приміщенні кухні, коли прийшов місцевий житель та запропонував придбати в нього українські монети минулих років, за що вони дали йому 30 грн. Тоді чоловік запропонував купити ще й медалі Другої світової війни. Один із фігурантів справи — гість — погодився придбати, віддавши чоловіку 1800 грн за медалі.
Проте під час обговорення вартості медалей між господарем та продавцем виник раптовий конфлікт, у ході якого господар із корисливих мотивів напав на чоловіка із металевим предметом та жорстоко з ним розправився, заволодівши грошима в сумі 1830 грн. У подальшому тіло перенесли в сарай і закопали. Щоб остаточно приховати сліди злочину, купили в місцевому магазині п’ять мішків цементу та підготували все необхідне, щоб забетонувати місце, де закопали потерпілого.
Публічне обвинувачення в суді підтримуватиме прокуратура Житомирської області.
Санкція суворішої статті 115, ч.2 КК України передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років або довічного позбавлення волі, з конфіскацією майна.
Прес-служба прокуратури Житомирської області