Із нагоди 91-ї річниці від дня народження Бориса Шарварка до пам’ятного знаку поклали квіти

Із нагоди 91-ї річниці від дня народження Бориса Шарварка до пам’ятного знаку поклали квіти

Видатний уродженець Новограда-Волинського Борис Шарварко за півстоліття своєї творчої діяльності виступив режисером майже тисячі яскравих пісенних спектаклів. У них, поставлених з епічним розмахом, ревів безкраїй Дніпро, гомоніли запорозькі козаки і незалежно звучав гімн «Ще не вмерла України...». 17 травня 2020 року нашому геніальному земляку, який присвятив життя відродженню української культури, виповнився б 91 рік.
Працівники культури на чолі із заступником міського голови Оксаною Гвозденко 18 травня поклали квіти до пам’ятного знака, присвяченого Борису Шарварку, що знаходиться на бульварі, названому на честь видатного режисера.
Довідково: Борис Георгійович Шарварко народився 17 травня 1929 року в місті Новограді-Волинському. Свою трудову діяльність розпочав у зеленому господарстві, власноручно висаджував портрети із квітів низькорослими рослинами. Так у центрі рідного Новограда-Волинського виклав із квітів лозунг «Мистецтво належить народу».
Працював художнім керівником. Пізніше — п'ятнадцять років директором Новоград-Волинського Будинку культури (1948-1962). Також працював директором і художнім керівником Житомирського музично-драматичного театру (1962-1966), очолював Київський театр оперети (1966-1972), був заступником генерального директора Київського театру імені Івана Франка (1972-1977).
Із 1977 року — головний режисер фестивалів і культурних програм Укрконцерту (у 1976-1982 роках — одночасно головний режисер Театру пісні), головний режисер Палацу «Україна» (1979-1984), головний режисер відділу «Укрконцерту» (1984-1994).
Із 1994 року — генеральний директор і художній керівник Всеукраїнського державного центру фестивалів і концертних програм.
За 53 роки творчої діяльності Борис Шарварко підготував більше тисячі театралізованих заходів. Серед найграндіозніших — святкування п'ятисотріччя козацтва на Хортиці (тоді спеціально для цього «збудували» Запорозьку Січ), ювілейні шевченківські урочистості на стадіоні в Черкасах. Тоді зведений хор заспівав «Реве та стогне Дніпр широкий», над полем піднявся великий портрет Кобзаря, а в траві спалахнули тисячі вогників-свічечок.
Із легкої руки Шарварка вперше замайорів жовто-блакитний прапор на сцені оперного театру і прозвучав гімн «Ще не вмерла Україна» в обробці Євгена Станковича. Це було наприкінці вісімдесятих на Конгресі українців, ще за тоталітарного режиму. Одразу, без паузи, пролунало багатоголосся «Многая літа» — і зал вибухнув оваціями.
Грандіозні концерти в Дні української культури на «Слов’янському базарі» у Вітебську десять років незмінно ставив знаменитий Шарварко.
Помер Борис Георгійович Шарварко 31 травня 2002 року. Похований на Байковому кладовищі (ділянка №52а).
17 травня 2009 року в Києві була відкрита меморіальна дошка митцю на будинку, де він прожив із 1985 року до самої смерті, за адресою: Гоголівська вулиця, 37/2.
30 липня 2011 року на батьківщині митця — у місті Новограді-Волинському — за рішенням місцевої влади було перейменовано частину вулиці Чернишевського в бульвар Бориса Шарварка та відкрито пам'ятний знак.
17 травня 2016 року в Києві на фасаді Національного палацу мистецтв «Україна», де митець працював із 1977 по 2002 рік, було встановлено меморіальну дошку.
Олена ОБУХ, т.в.о. начальника відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради