«Матусі Н-В»: «Нас об’єднують наші діти й бажання покращити їх дозвілля»

«Матусі Н-В»: «Нас об’єднують наші діти й бажання покращити їх дозвілля»

Громадська організація «Матусі Н-В» — приклад самоорганізації активних мам, котрі перестали чекати манни небесної від місцевої влади, зрозумівши, що цілком здатні власними зусиллями покращити дозвілля дітей. Певна річ, влада з нагоди святкових дат проводить заходи, але цього вкрай мало — свята минають, а дітей і підлітків потрібно чимось займати. При цьому гурткову позашкільну освіту в Україні постійно трусить від «реформ», ще й коронавірус відправив у «нокдаун» чи не єдину надію багатьох батьків — спортивні секції. Тож підростаючому поколінню ще частіше доводиться занурюватися в гаджети, щоб потім споглядати, як дорослі не можуть второпати: чому діти так багато часу проводять у телефонах і не хочуть бавитися на вулиці? Ми поговорили про це з головою ГО «Матусі Н-В» Олександрою Колесник, яка виховує з чоловіком двох донечок й активно переймається долею місцевої малечі.
— Олександро, як і коли у вас виникла ідея створення організації?
— Мене, як маму, давно турбував той факт, що в місті для наших діток дуже мало розваг. Я розуміла, що багато батьків із різних мікрорайонів цим стурбовані, адже ми про це часто спілкувалися. Неодноразово порушували це питання і дійшли згоди, що одноосібно зрушити з місця цього нікому не вдасться.

Тому вирішили об’єднатися і створити громадську організацію, оскільки представники таких об’єднань отримують більше важелів впливу для реалізації цілей.
Нашою метою є урізноманітнити дитяче дозвілля, адже в нашому місті для цього є всі можливості та багато молодих батьків, котрі прагнуть створити нові можливості для розвитку дітей. Як любляча мама, я мрію створити краще дитинство для своїх дітей, ніж було в мене. І саме мої донечки є для мене рушійною силою, вони надихають і мотивують.
— Чи мали відповідні знання, досвід щодо діяльності новоствореної громадської організації?
— Якщо чесно, таких знань дуже бракувало на початку, тому довелося багато до кого звертатися за допомогою, розпитувати, цікавитися досвідом схожих організацій. У нас не було потрібних знань, але було головне — бажання щось робити в цьому напрямку. Ми пройшли всі бюрократичні моменти, змогли знайти і зацікавити спонсорів, разом із ними організувати свята, які лишили по собі приємні враження.
— Як знаходите однодумців?
— Дізнавшись про нашу діяльність, люди самі стали нас шукати, пропонувати спонсорську допомогу та різного роду підтримку. Як виявилося, головне сьогодні зацікавити людей, серед них обов’язково знаходяться небайдужі! Адже ми робимо добру справу, а батьки є гарним прикладом для наслідування. Якщо ми сьогодні покажемо підростаючому поколінню, що є можливість змінювати життя на краще, що потрібно при цьому бути ініціативними, цілеспрямованими, творчими, завзятими, то вони згодом допоможуть нам, дорослим, вдосконалити наше життя.
— Чи існують якісь критерії, відповідно до яких приймаєте людей у свою організацію?

— Приймаємо всіх, хто має такі ж цілі, як і ми. До речі, це можуть бути не лише мами, а й татусі з дітьми. Непотрібно писати заяву чи проходити співбесіди. Ми — звичайні люди, звичайні батьки. Для вступу достатньо лише заявити, що ви готові допомогти в реалізації наших спільних цілей. Немає жодних критеріїв для того, щоб робити добрі справи. Усіх нас поєднують наші діти. І ми, батьки, готові стрибнути вище голови, аби вони були щасливі.
— З якими ідеями в реалізації виникли проблеми? Чи відчуваєте підтримку влади?
— Найперша проблема, з якою довелося стикнутися, — це бюрократична тяганина. Зрозуміло, що потрібно погоджувати всі заходи з владою та відповідними службами, писати заяви і чекати дозволів. Це — нормальна процедура й усі повинні дотримуватися юридичних норм і загальноприйнятих правил. Інше питання, наскільки при цьому відчувається сприяння місцевого керівництва. Як показує досвід, це відчутно набагато рідше, аніж хотілося б…
Коли ми вперше звернулися в міську раду, то були посправжньому окрилені новими ідеями. Вірили, що нас почують і підтримають. Не просили ані коштів, ані фізичної допомоги, потрібні були дозволи на проведення тих чи інших заходів, забезпечення світлом, звуком. Однією з наших дебютних ідей було започаткувати фестиваль дитячих і підліткових талантів — проводити такий захід щосуботи і щонеділі. Відповідно до нашої ідеї, у вихідні потрібно було перекривати рух на вулиці Героїв Небесної Сотні, щоб влаштовувати змагання з танців, співів, спортивні заходи, концерти. Щоб обдаровані маленькі звягельчани перестали шукати, куди себе подіти на вихідних і були зацікавлені підтримкою, оплесками не лише батьків, але й інших членів громади. Влада запевнила, що нам дадуть невдовзі відповідь, але ми досі її не отримали!
Ще було багато моментів, які згадувати не хочеться. Свого часу зверталися до влади щодо обліку дитячих майданчиків: поставити їх на баланс, зробити паспорти, призначити відповідальних за безпеку дітей, які на цих майданчиках проводять багато часу. Так, майданчики ніби й обстежили, але жодного паспорта ми так і не побачили, як не почули, до чиєї зони відповідальності належать ці об’єкти. Біда нашої влади в тому, що вона робить вигляд, ніби чує людей, але нічого потому не робить. Ми зрозуміли, що самотужки працювати буде простіше.
— Які цікаві задуми вам уже вдалося реалізувати в місті?
— Організовували резиденцію Святого Миколая, свято Масляної, заходи до Дня захисту дітей, відкриття дитячого майданчика в «Зелених», святкування першої річниця нашої ГО. Були приємно вражені тим, як багато в нас є ініціативних батьків, задіяних у сферах культури, освіти, дитячого спорту, роз-ваг тощо. Намагаємося активно залучати цих людей у проведення наших заходів, популяризувати їх роботу і досягнення, збільшувати їх авторитет в очах дітей, котрі бачать результати роботи батьків.
Не всі новоградці добре знають, які в місті є гуртки, секції, де знайти потрібних наставників. Наша ГО шукає й об’єднує всіх, хто професійно розвиває дитячі таланти. Одним із наших завдань є не лише організувати нові форми дозвілля, а й популяризувати їх.
Користуючись нагодою, хочу подякувати всім матусям і татусям, які нас підтримують. Ці люди розуміють, що вони в змозі зробити багато, що не можна відсиджуватися в тіні. Діяти, рухатися вперед і розуміти, що ми є рушійною силою всіх кращих змін — це наше кредо. Ніхто ж не хоче, щоб місто залишалося сірим і нецікавим. Тож якщо ви з нами згодні, то ласкаво запрошуємо в наші ряди! Діти вами пишатимуться!
— З яким настроєм «Матусі Н-В» відсвяткували річницю створення?
— У лютому нашій організації виповнився рік із дня створення. Не збираємося зупинятися на досягнутому, лише набираємо обертів і віримо, що попереду нас чекають захопливі, спільні справи! Батьки, чекаємо на ваші ідеї, пропозиції.
Розмовляла Юлія КЛИМЧУК
Фото з архіву Олександри КОЛЕСНИК