Хроніка 23/2020

Хроніка 23/2020

НА ТРАСІ «КИЇВ — ЧОП» СТАЛАСЯ ДТП
На 237-му км траси «Київ — Чоп», неподалік посту патрульної поліції, 30 травня сталася дорожньо-транспортна пригода. Renault в’їхав у ГАЗ.
Про це повідомили в патрульній поліції.
«О 23 год 40 хв на 237-му км траси «Київ — Чоп» водій, 1984 р.н., керуючи Renault Laguna, рухався в напрямку Рівного, не вибрав безпечного інтервалу та дистанції і здійснив зіткнення із задньою частиною автомобіля ГАЗ під керуванням водія, 1977 р.н., котрий рухався в попутному напрямку. У результаті ДТП ГАЗ з’їхав із проїжджої частини та перекинувся. Автомобілі отримали механічні пошкодження. На водія Renault Laguna складено протокол за ст.124 КУпАП. У ДТП ніхто не постраждав», — розповіла прес-офіцерка патрульної поліції Тетяна Носадчук.
04141.com.ua

СУДИТИМУТЬ МАЙОРА МЕДИЧНОЇ СЛУЖБИ ЗА ВИМАГАННЯ ХАБАРА ВІД ПОРАНЕНОГО УЧАСНИКА БОЙОВИХ ДІЙ
Прокуратура Житомирської області підтримуватиме публічне обвинувачення у справі стосовно лікаря військового шпиталю, обвинуваченого в одержанні неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, поєднане з вимаганням такої вигоди.
Наразі обвинувальний акт за ч.3 ст.369-2 Кримінального кодексу України затверджений та скерований до Корольовського районного суду міста Житомира.
За даними слідства, ординатор військового шпиталю, майор медичної служби, вимагав та отримав від військовослужбовця, пораненого під час бойових дій у зоні проведення ООС, неправомірну вигоду на суму 1000 доларів США за видачу направлення для проходження МСЕК щодо призначення бійцю групи інвалідності із зазначенням, що поранення пов’язане із захистом Батьківщини.
Викрито та затримано лікаря військового шпиталю 01.02.2020 р. після одержання неправомірної вигоди, за процесуального керівництва прокуратури області, співробітниками СУ ГУНП в області та УСБУ в області.
Санкція зазначеної статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років із конфіскацією майна.
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
У БАРАНІВСЬКОМУ РАЙОНІ ДЕПУТАТ СЕЛИЩНОЇ РАДИ «ПОПАВСЯ» НА КОНФЛІКТІ ІНТЕРЕСІВ
Новоград-Волинською місцевою прокуратурою забезпечено участь у розгляді судом адміністративних протоколів щодо скоєння депутатом селищної ради Баранівського району правопорушень, пов’язаних із корупцією.
Постановою Баранівського районного суду депутата селищної ради визнано винним у скоєнні адміністративних правопорушень, передбачених ч.1, 2 ст.172-7 КУпАП, та накладено адміністративне стягнення в розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 3400 грн.
Йдеться про те, що депутат однієї із селищних рад Баранівського району в листопаді 2019 року брав участь у голосуванні щодо затвердження рішення про надання своєму сину дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність, не повідомивши присутніх на сесії депутатів про реальний конфлікт інтересів.
Такими діями депутат порушив вимоги ст.28 Закону України «Про запобігання корупції» та вчинив адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією.
Під час розгляду адміністративних протоколів судом застосовано до порушника адміністративне покарання у вигляді штрафу.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

ПОЛІЦІЯ ЖИТОМИРЩИНИ ІНФОРМУЄ: ПОДІЇ З 25 ПО 31 ТРАВНЯ В ЦИФРАХ
Упродовж тижня до підрозділів поліції регіону надійшло понад 4 тисячі повідомлень про події, 320 із них — кримінального характеру. У 148 випадках правоохоронці вже встановили причетних осіб.
Серед розкритих злочинів: хуліганства, шахрайства, крадіжки, грабежі, підробка грошей, факти нелегального поводження зі зброєю та наркотичними засобами тощо.
За вказаний період до відділів та відділень поліції Житомирщини надійшли звернення з приводу встановлення місця знаходження 11 дітей. Усіх їх правоохоронці відшукали та повернули додому.
На автошляхах Житомирщини сталися 106 дорожньо-транспортних пригод, 26 із них — із потерпілими. Унаслідок вказаних ДТП травми отримали 28 людей.
НА ЖИТОМИРЩИНІ ПОЛІЦІЯ РОЗПОЧАЛА ОПЕРАЦІЮ «МАК 2020»
Правоохоронці попереджають громадян про адміністративну та кримінальну відповідальність за посіви та культивування нарковмісних рослин на присадибних ділянках.
У період із червня по вересень поточного року включно на території Житомирської області, як і по всій країні, поліцейські проводять оперативно-профілактичні заходи під умовною назвою «Мак». Вони спрямовані на виявлення і знищення незаконних посівів нарковмісних рослин (маку та конопель), заборонених в Україні для особистого культивування, документування фактів злочинної діяльності, осіб, причетних до скоєння правопорушень, пов’язаних із незаконним обігом наркотиків, а також фактів порушення чинного законодавства суб’єктами, які займаються легальним посівом нарковмісних рослинних культур.
Торік при проведенні аналогічних заходів на території Житомирщини правоохоронці задокументували більше 100 фактів незаконного посіву маку та конопель. Із нелегального обігу було вилучено близько 17 тисяч нарковмісних рослин, причому коноплі кількісно більше. За цими фактами було відкрито 111 кримінальних проваджень, до адміністративної відповідальності притягнуто з десяток правопорушників. Водночас із незаконного обігу під час минулорічних заходів правоохоронці вилучили 27 кг наркотичних засобів.
Поліцейські нагадують жителям області про існування визначених законодавством обмежень, що стосуються посіву снодійного маку та конопель. За їх порушення передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.
Так, незаконний посів або незаконне вирощування снодійного маку в кількості до 100 рослин або конопель у кількості до 10 рослин караються штрафом від 18 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Посів або вирощування маку в кількості від 100 до 500 рослин або конопель від 10 до 50 розцінюється вже як кримінально каране діяння, за яке передбачено, у тому числі, і арешт до 6 місяців або обмеження волі строком до 3 років.
НА ЖИТОМИРЩИНІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗАТРИМАЛИ АВТОМОБІЛЬ УЧАСНИКІВ СТРІЛЯНИНИ В БРОВАРАХ
У салоні перебувало п’ятеро осіб. Для проведення слідчих дій їх доставили в поліцію Київської області.
Для розшуку і затримання учасників перестрілки проводиться спеціальна поліцейська операція.
Орієнтування автомобілів, які використовували правопорушники, надано всім патрулям.
Одну автівку поліцейські зупинили на Житомирщині: у салоні перебувало п’ятеро осіб. Їх доставили в поліцію Київської області для проведення слідчих дій.
У ЖИТОМИРСЬКОМУ РАЙОНІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗАДОКУМЕНТУВАЛИ ДВІ ДТП ІЗ ТРАВМУВАННЯМ ПІШОХОДІВ
Триває встановлення всіх обставин подій. Водночас правоохоронці закликають учасників дорожнього руху суворо дотримуватися правил безпеки, враховувати час доби та погодні умови, рухаючись автошляхами.
31 травня, близько 20:00, на 188-му км автошляху «Виступовичі — Житомир — Могилів-Подільський», поблизу с.Пряжева, під колеса вантажівки потрапила 18-річна жителька Житомирського району.
Попередньо, водій автомобіля «Mercedes-Benz», 43-річний житель Вінниччини, рухаючись у напрямку Житомира, здійснив наїзд на дівчину, яка рухалася по пішохідному переходу.
У результаті ДТП дівчина отримала тілесні ушкодження та була доставлена до відділення інтенсивної терапії Житомирської обласної лікарні.
Близько 23:15 ДТП сталася на 187-му км цього ж автошляху, поблизу селища Гуйви. За попередньою інформацією, водій автомобіля «Toyota Corolla», 41-річний киянин, рухаючись у напрямку Житомира, на неосвітленій ділянці дороги вчинив зіткнення з пішоходом, який переходив дорогу.
У результаті ДТП пішохід, 55-річний житомирянин, отримав травми та був доставлений до житомирської міськлікарні. У чоловіка, окрім травм, медики зафіксували стан алкогольного сп’яніння.
В обох випадках поліцейські вилучили транспортні засоби та розпочали досудові розслідування.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ВИКРИЛИ ІНСПЕКТОРА ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ НА ПІДБУРЕННІ ДО НАДАННЯ НЕПРАВОМІРНОЇ ВИГОДИ
27 травня прокуратурою Житомирської області, у межах процесуального керівництва, спільно із Територіальним управлінням ДБР у місті Хмельницькому та Управлінням стратегічних розслідувань в області, викрито посадовця одного з відділів ГУ Державної податкової служби в Житомирській області на підбуренні до дачі працівнику правоохоронного органу неправомірної вигоди на суму 12 тис. доларів США.
За таку суму старший державний інспектор пообіцяв приватному підприємцю-фігуранту кримінального провадження «вирішити питання» із правоохоронцями щодо закриття кримінального провадження за фактом незаконного виготовлення підроблених марок акцизного збору, а також повернення йому вилученого автомобіля.
Особу затримано в порядку ст.208 КПК України біля приміщення Коростенської Державної податкової інспекції під час одержання хабара.
Неправомірну вигоду на суму 12 тис. доларів США вилучено.
Проводиться обшук за місцем роботи фігуранта справи, вирішується питання щодо повідомлення йому про підозру за ч.4 ст.27, ч.3 ст.369 КК України (Підбурення до надання неправомірної вигоди службовій особі, яка займає відповідальне становище) та обрання запобіжного заходу.
Досудове розслідування проводить Територіальне управління ДБР у місті Хмельницькому. Процесуальне керівництво здійснює прокуратура Житомирської області.
Примітка: відповідно до ст.62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
СПРАВИ ЩОДО НЕЗАКОННОЇ ВИДАЧІ ДОЗВОЛІВ НА ВИДОБУТОК БУРШТИНУ СКЕРОВАНО НА НОВИЙ РОЗГЛЯД
Верховним Судом ураховано доводи касаційних скарг прокуратури щодо протиправної, без проведення аукціону, видачі товариствам «Райт Солюшн» та «Компанія «Надра Галичини» спеціальних дозволів на видобуток бурштину на площах, відповідно, понад 822 га та 906 га.
Постановами Верховного Суду від 14.05.2020 р. справи передано до суду першої інстанції, який під час нового розгляду має з’ясувати, чи дійсно товариства орендували цілісні майнові комплекси, спеціально побудовані (реконструйовані) з метою видобування та переробки корисних копалин, а також чи мали право ці підприємства, на підставі поданих документів, отримати спецдозволи на видобуток бурштину без проведення аукціону.
Прокуратурою буде вжито всіх передбачених чинним законодавством заходів, спрямованих на захист інтересів держави в судовому порядку.
Обставини справи. У 2016 році Держгеонадра видало ТОВ «Райт Солюшн» і ТОВ «Компанія «Надра Галичини» спеціальні дозволи на вивчення та розробку родовищ бурштину Замисловицької та Тетерівської ділянок, що в Олевському та Овруцькому районах.
Із метою обходу процедури аукціону, ці товариства уклали договори оренди нібито цілісних майнових комплексів, пристосованих для ведення розвідувально-гірничих робіт, а також рухомого майна, необхідного для здійснення геолого-пошукових робіт, серед якого виявилися навіть водяні мотопомпи.
Як з’ясувалося, ці «майнові комплекси» розташовані за десятки кілометрів від місця проведення геологорозвідки та по суті є лише невеликими частинами будівель.
За таких обставин прокуратура Житомирської області, в інтересах Житомирської обласної ради, заявила позов щодо скасування незаконних дозволів на здійснення геологічного вивчення, у тому числі — дослідно-промислової розробки ділянок надр бурштину, які адміністративним судом задоволено в повному обсязі.
У подальшому, у квітні та червні 2018 року, Вінницьким апеляційним адміністративним судом рішення суду першої інстанції скасовано, у зв’язку з чим органами прокуратури подано касаційні скарги до Верховного Суду.
Прес-служба прокуратури Житомирської області