Усі ми — родом із дитинства

1 червня Україна святкувала День захисту дітей. Історія цього свята в Україні сягає 1998 року, коли Президент підписав відповідний указ. А от історія цього свята у світі розпочалася ще в 1950 році. Тоді на конгресі Міжнародної демократичної федерації жінок у Парижі прийняли рішення про щорічне святкування Дня захисту дітей. Його підтримала 51 країна. Нині святу — 70 років, воно набуло поширення приблизно в 60 країнах. У кожній із них — власні традиції святкування, але спільним є захист прав маленьких членів суспільства.
Підтримала це рішення й Організація Об’єднаних Націй. У 1959 році склали першу Декларацію прав дитини. Декларація не мала юридичної сили, попри це її прийняли багато країн світу. А через 30 років (у 1989-му) Генеральна Асамблея ООН прийняла Конвенцію про права дитини, яку донині вважають конституцією для дітей усього світу. Україна до цієї Конвенції приєдналась у 1991 році.
День захисту дітей має власний прапор зеленого кольору. Цей колір символізує життя, свіжість та гармонію, які є надзвичайно важливими в житті кожної людини. На зеленому тлі розміщене зображення Землі, а також фігурки п’яти дітей із різним кольором шкіри, що символізує терплячість та різність дітей.
Трішки цікавої статистики. Щохвилини у світі народжується 255 нових життів. А в Україні за добу народжується близько 1200 малят. Найбільше дітей у світі має султан Ісмаїл (Марокко) — 548 синів і 340 доньок. А от країною близнюків вважають Нігерію, бо з 11 пологів (за статистикою) — одні точно припадуть на близнят чи двійнят. У Данії 80% жінок народжують удома, бо ця країна практикує «домашні пологи». У той момент, коли більшість країн святкує День захисту лише один день, на Сейшельських островах це свято триває аж… протягом місяця.
Мене неймовірно радує те, що моя маленька батьківщина не забуває святкувати цей день. Щороку село Токарів організовує розваги та дарує дітям солодощі. До цього свята готується концертна програма, проводяться бесіди з психологом. І ці бесіди не тільки для діток, а й для їх батьків. А все для того, щоб батьки з дітьми знаходили спільну мову та просто проводили більше часом разом.
Підготувала Інна ЖУР