Позачергове засідання міської комісії з питань ТЕБ та НС

Позачергове засідання міської комісії з питань ТЕБ та НС

Питання щодо стану захворюваності на COVID-19 на території Новоград-Волинської міської ОТГ та вжиття заходів для запобігання її поширенню обговорили 2 червня на позачерговому засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.
Як наголосила тимчасово виконувач повноважень міського голови, секретар міської ради Олена Пономаренко, позачергове засідання комісії було скликане у зв’язку з новими випадками захворювання на коронавірусну інфекцію, які були лабораторно підтверджені в 6 жителів міста протягом минулої доби.
Начальник відділу з питань охорони здоров’я та медичного забезпечення міської ради Любомир Дутчак проінформував, що серед тих, хто захворіли, родина в складі трьох осіб (чоловік 53 роки, жінка 54 роки та жінка 22 роки), яка приїхала з селища Любара, де контактували з хворою на коронавірус. Інша сім’я у складі ще трьох осіб (жінка 38 років, хлопець 15 років, дівчина 10 років) контактувала з хворим із міста Києва. Усі вони перебували на самоізоляції. Наразі знаходяться на амбулаторному лікуванні під наглядом сімейних лікарів та педіатрів.
Також на стаціонарне лікування у КНП «Новоград-Волинське міськрай ТМО» поступив житель 1974 року народження із підозрою на коронавірусну інфекцію, який працює в місті Коростені. Взято біоматеріал для проведення ПЛР-дослідження в ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України».
Загалом станом на 2 червня в місті зафіксовано 12 випадків захворювання на COVID-19 та 7 — у районі. Із них 9 осіб одужали.
Як зазначив головний лікар КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО» Василь Борис, на рахунок закладу надійшло 4 млн 800 тис. грн від Національної служби здоров’я України. Проводиться виплата додаткових заробітних плат працівникам, які працювали з хворими на COVID-19 у квітні.
Крім того, Василь Миколайович підкреслив, що 21 травня офіційно опублікована та набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 20.05.2020 р. №392 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів». Для другого етапу пом'якшення карантину наразі відповідають 13 областей, у тому числі — й Житомирська.
Обмеження щодо планової медичної допомоги будуть зняті на четвертому етапі (повний контроль над осередками, протягом 10 днів поспіль кількість нових випадків щоденно менше, ніж 5 на область).
На період дії другого та третього етапів пом'якшення карантину забороняється закладам охорони здоров’я, зокрема і КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО» проводити заходи з госпіталізації, крім невідкладних і термінових, якщо внаслідок їх перенесення (відтермінування) існує значний ризик для життя або здоров’я.
Також тимчасово призупинено і планові консультації вузьких спеціалістів поліклініки КДД та видача не термінових довідок.
Тимчасово виконувач повноважень міського голови, секретар міської ради Олена Пономаренко наголосила, що громадянам варто дотримуватися профілактичних та протиепідемічних заходів. Кожен має розуміти, що вірус є небезпечним, а ігнорувати правила карантину — ризиковано як для себе, так і для оточуючих.
На засіданні комісії вирішили активізувати роботу мобільних груп та правоохоронних органів з метою убезпечення містян від зараження коронавірусною інфекцією, посилити контроль за особами, які потребують самоізоляції, посилити патрулювання з метою недопущення стихійної торгівлі на території міської ОТГ, а також контроль за дотриманням носіння масок у громадських місцях та проведення дезінфекції міського громадського транспорту тощо.
Оксана ТАЛЬКО, начальник відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради