На засіданні 43-ї сесії Новоград-Волинської міської ради

На засіданні 43-ї сесії Новоград-Волинської міської ради

4 червня під головуванням тимчасово виконувача повноважень міського голови, секретаря міської ради Олени Пономаренко відбулося пленарне засідання 43-ї сесії міської ради сьомого скликання. Із 34-х міських обранців на початок засідання прибули та зареєструвалися 27.
Присутні заслухали інформацію представника Новоград-Волинського відділу поліції щодо досудового розслідування кримінального провадження стосовно несанкціонованого вивантаження побутового сміття на земельній ділянці на вул.Борисова, 4. Представник слідчого відділу поліції Ігор Прилипко повідомив, що за результатами обшуків офіційно встановлено — це сміття зі Львова, оскільки виявлено відповідні чеки та документи. Проведено радіотехнічні розвідки, а також обмежено рух і під’їзд до місця події. На земельну ділянку накладено арешт, також перевіряється автомобіль, яким, ймовірно, було завезено сміття. Проводиться встановлення кола причетних осіб.
Перший заступник міського голови Сергій Колотов зазначив, що надійшли відповіді з Державної екологічної інспекції Поліського округу та Держгеокадастру. Зокрема, у листі від Держгеокадастру зазначено, що перевірку щодо цільового використання земельної ділянки буде проведено після карантину. Крім того, Сергій Юрійович проінформував щодо полігону твердих побутових відходів, де проводяться роботи із введення в експлуатацію другої черги пускового комплексу та задля унеможливлення завезення на полігон сміття з інших населених пунктів встановлюється відеоспостереження в цілодобовому режимі онлайн, освітлення, планується огородити полігон тощо.
Обговорили питання приєднання до міської ОТГ громади села Гульська. Участь в обговоренні взяли голова РДА Сергій Литвинчук та Гульський сільський голова Лариса Добровольська. Попередньо, депутати Новоград-Волинської міської та Гульської сільської рад на своїх сесіях схвалили низку рішень щодо приєднання та утворення однієї громади з 1 липня 2020 року. Однак, згідно з перспективним планом формування територій громад Житомирської області, затвердженого Урядом, передбачено, що Гульська сільська рада має увійти до Стриївської сільської ОТГ. Відтак, депутатами було прийнято відповідне звернення до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України.
Загалом під час засідання сесії було розглянуто 28 питань порядку денного. Було внесено зміни до бюджету міської ОТГ на 2020 рік. Зокрема, зміни стосуються субвенції на забезпечення якісної, сучасної, доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа», субвенції на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами, розподілу коштів, виділених на потреби депутатських округів тощо.
Низка рішень стосувалися прийняття проектів регуляторних актів щодо місцевих податків і зборів на 2021 рік (податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки; ставки єдиного податку на території Новоград-Волинської міської ОТГ; ставки збору за місця для паркування транспортних засобів; транспортного податку; ставки туристичного збору). Як було зауважено, жодної ставки податку не було підвищено, вони залишилися на рівні 2020 року.
Також депутати розглянули питання галузей земельних відносин, охорони здоров’я, освіти, економіки, соціального захисту, фізичної культури та спорту, житлово-комунального господарства. Затвердили Програму підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків Новоград-Волинської міської ОТГ на 2020-2023 роки та Програму «Безпечне та якісне харчування дітей у закладах освіти Новоград-Волинської міської ОТГ на 2020-2023 роки», внесли зміни і доповнення до інших Програм, затвердили Порядок компенсації втрат перевізникам, які здійснюють перевезення пасажирів у період карантину, затвердили Положення про порядок і нормативи відрахування до загального фонду бюджету міської ОТГ частини чистого прибутку (доходу) комунальними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями, які належать до комунальної власності Новоград-Волинської міської ОТГ, тощо.
Міські обранці підтримали рішення про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Новограда-Волинського» архітектору Миколі Босенку і скульптору Миколі Обезюку, які є авторами пам’ятника Лесі Українці в місті Новограді-Волинському. Та підтримали рішення про нагородження відзнакою міста Новограда-Волинського орден «Звягель» Михайла Бущенка — члена ради президії, голову клубу «Ветеран» міської організації ветеранів.
У розділі «Різне» заслухали інформації щодо функціонування закладів дошкільної освіти після їх відкриття в умовах карантину та щодо будівництва Прозорого офісу, прийняли звернення до Кабінету Міністрів України, Прем’єр-міністра України щодо сприяння у вирішенні питання стосовно співфінансування будівництва систем постачання та водовідведення житлових мікрорайонів південно-західної частини міста Новограда-Волинського, а також, як уже зазначалося, звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо ситуації, що склалася з приєднанням до міської ОТГ громади села Гульська Гульської сільської ради.
Оксана ТАЛЬКО, начальник відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради