Інспекція благоустрою виявила, що Водоканал скидає нечистоти… просто в рівчак

Інспекція благоустрою виявила, що Водоканал скидає нечистоти… просто в рівчак

Реагуючи на заяву містян, інспектори благоустрою міста Новограда-Волинського виїхали в мікрорайон «Дружба», де зафіксували скид рідких нечистот у рівчак.
Про це «Звягелю» повідомив старший інспектор Анатолій Балтаєв. Він розповів, що 9 червня до інспекції благоустрою надійшла усна заява про скиди в районі вулиць Дружба, Партизанська, Незалежності.
Виїхавши на місце в супроводі представника Держпродслужби, встановили, що рідкі нечистоти прямують у рівчак із колектора каналізаційно-насосної станції Водоканалу. Факт скидів зафіксовано на фото й відео. Місцеві жителі засвідчили, що нечистоти з колектора ллються в рівчак ще з 26 травня. Рівчак, яким тече природний потічок, тягнеться до річки Случі. Іншими словами, Водоканал у районі «Дружби» зливає неочищені стоки… прямо в Случ.
Анатолій Балтаєв стверджує, що у Водоканалі спочатку заперечували свою причетність до несанкціонованих стоків, проте потім підтвердили, що дійсно факт має місце внаслідок аварійної ситуації.
Інспекція благоустрою й Держпродслужба склали відповідний акт. Наразі підготовлено звернення до міської ради, щоб коштом міського бюджету було оплачено аналіз проб води з потічка (такий аналіз коштує 600 гривень).
Анатолій Балтаєв додав, що штраф на посадову особу (а в даному випадку йдеться про Водоканал) за несанкціонований скид нечистот і забруднення довкілля може сягати 1700 грн. У випадку, якщо штрафні санкції застосує Держпродслужба, сума штрафу зросте.
Другий протягом цього тижня факт забруднення довкілля рідкими нечистотами задокументовано в районі вул. Гетьмана Сагайдачного. Каналізація з двох багатоквартирних будинків №238 і №240 виведена прямо в дренажну систему, — стверджує старший інспектор інспекції благоустрою Анатолій Балтаєв. Тобто, каналізаційні відходи, минаючи очистку, потрапляють у грунт.
На місці провели виїзне засідання (до слова, уже далеко не перше щодо цієї проблеми) за участю депутатів міської ради і працівників управління ЖКГ. Оскільки район «Кар’єру» не має центральної каналізації, його мешканці користуються вигрібними ямами.
Вигрібна яма, що обслуговує вищевказані будинки, унаслідок зношеності й запущеності мереж, постійно переповнена, її викачування малоефективне. Тож жителі будинків створили «альтернативну мережу», яку врізали в зливовий колодязь, що знаходиться на території Управління осушувальних систем.
Як нагадав Анатолій Балтаєв, ця проблема — не нова. Про неї добре відомо й керівникам комунальної галузі, й депутатському корпусу.
«Ми працюємо над вирішенням проблеми. Там потрібно обладнати вигрібну яму, розробити тариф на вивезення нечистот», — прокоментував «Звягелю» начальник управління ЖКГ міської ради Олександр Богданчук.
Олег БРЮХАНОВ
Фото інспекції благоустрою