Хроніка 26/2020

Хроніка 26/2020

ПОЛІЦІЯ РОЗШУКУЄ ПІДОЗРЮВАНОГО В ТРАВМУВАННІ 9 ЛЮДЕЙ
21 червня, уночі, у селищі Іршанську Хорошівського району виник конфлікт між відпочивальниками в кафе. У результаті 40-річний чоловік завдав ножові поранення
9 особам, після чого втік на автомобілі. В області тривають спеціальні заходи для встановлення його місця перебування та затримання. Один із потерпілих помер у лікарні.
Повідомлення про конфлікт та поранення трьох людей надійшло до поліції після опівночі 21 червня. До селища виїхали слідчо-оперативні групи Головного управління Нацполіції та Хорошівського відділення, а також спецпризначенці роти поліції ГУНП.
У ході з’ясування обставин медики повідомили про госпіталізацію 9 людей, віком 22-29 років, серед них є дівчина.
Поліцейські встановили, що між відпочивальниками різних компаній виник конфлікт. Для з’ясування стосунків вони вийшли на вулицю, де розмова і перейшла в сутичку. Завдавши опонентам поранення, а потім і тим, хто намагався його зупинити, агресивний чоловік сів до свого «Хюндай Соната» та поїхав геть.
На території області введено спеціальні заходи для встановлення місця перебування підозрюваного — 40-річного жителя селища Іршанська. Про чоловіка відомо, що раніше він уже притягувався до кримінальної відповідальності за нанесення тяжких тілесних ушкоджень та вимагання.
Уранці стало відомо, що один із травмованих, 29-річний чоловік, від отриманих травм помер. Стан ще двох пацієнтів лікарі оцінюють як тяжкий, але стабільний.
За вказаним фактом розпочато кримінальні провадження за ч.4 ст.296 (Хуліганство) та ч.2 ст.121 (Умисне тяжке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України.
Поліція звертається до всіх небайдужих громадян: у разі наявності інформації про місце перебування чоловіка, зображеного на фото, негайно телефонуйте: 102. Пам’ятайте, що він може бути вкрай небезпечним, а тому будь-який контакт із ним може мати негативні наслідки.
ДІЛЬНИЧНІ ОФІЦЕРИ ПОЛІЦІЇ ВИКРИЛИ КРАДІЯ ЛІСУ
До Новоград-Волинського відділу поліції звернулися співробітники Городницького лісництва з повідомленням про незаконну вирубку дерев. Працівники слідчо-оперативної групи провели огляд місця події та вилучили слідову інформацію.
Дільничні офіцери встановили, що до вчинення правопорушення причетний 23-річний місцевий житель. За місцем проживання молодика правоохоронці провели обшук і виявили деревину, уже в порізаному на колодки вигляді.
Нині встановлюється сума завданих збитків.
Слідчими Новоград-Волинського відділу поліції розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.246 (Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу від 1000 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешту на строк до 6 місяців, або обмеження чи позбавлення волі на строк до 3 років.
У БАРАНІВСЬКОМУ РАЙОНІ В ДТП ЗАГИНУВ 15-РІЧНИЙ МОТОЦИКЛІСТ
Дорожньо-транспортна пригода сталася 21 червня, близько 22:10, у селищі Мар’янівці Баранівського району.
Попередньо, водій мотоцикла «Spark-200», 15-річний місцевий житель, рухаючись вулицею селища та здійснюючи об’їзд пішоходів, учинив зіткнення з автомобілем «ЗАЗ-Таврія» під керуванням 23-річного жителя Романівського району.
У результаті ДТП підліток отримав тілесні ушкодження та загинув на місці події.
Поліцейські встановлюють усі обставини ДТП у рамках кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України.
ВИКРИЛИ ПІДОЗРЮВАНИХ В ОБКРАДАННІ АГРОПІДПРИЄМСТВА НА 2 МІЛЬЙОНИ ГРИВЕНЬ
Слідчі Чуднівського відділення поліції оголосили про підозру в крадіжці в особливо великих розмірах трьом чоловікам, яких було викрито в незаконному заволодінні зерном кукурудзи з місцевого агротовариства. Фігурантам може загрожувати до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.
На початку поточного року до відділення поліції Чуднівщини надійшло повідомлення про крадіжку близько 7,5 тонн зерна кукурудзи зі складів одного з місцевих агротовариств, яке спеціалізується на вирощуванні сільськогосподарських культур.
У ході першочергових заходів поліцейські зафіксували слідову інформацію, у тому числі — від шин транспортного засобу, яким, вочевидь, злодії вивозили викрадені мішки з фасованим зерном.
— У ході досудового розслідування ми розглядали кілька версій. Однією із них було припущення, що до злочину могли бути причетними працівники цього ж агропідприємства. Щоб викрити їх, наші слідчі під процесуальним керівництвом Бердичівської місцевої прокуратури здійснили необхідні дії, провели значну кількість обшуків. Також за результатами численних експертиз ми отримали красномовні докази протиправної діяльності трьох осіб, двоє з яких дійсно працювали на підприємстві, — розповів начальник Чуднівського ВП ГУНП Сергій Данилюк.
Викритими в злодіяннях виявились 39-річний бригадир і 32-річний механік агротовариства та ще один 35-річний житель району.
Поліцейські встановили, що чоловіки за попередньою змовою не вперше заглядали в зернові ангари. Загалом ними було викрадено близько 640 мішків кукурудзи (майже 16 тонн) на загальну суму понад 2,2 мільйона гривень.
17 червня трьом фігурантам слідчі повідомили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.185 (Крадіжка, вчинена в особливо великих розмірах або організованою групою) КК України. Досудове розслідування триває.
Підозрюваним може загрожувати від 7 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.
ЗА ВИРОЩУВАННЯ СНОДІЙНОГО МАКУ ЗАГРОЖУЄ КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ
Дільничні офіцери Любарщини, відпрацьовуючи населені пункти в межах свого обслуговування, помітили в одному з обійсть у с.Великій Волиці цвіт рослин маку. 18 червня на території домоволодіння місцевої жительки правоохоронці провели огляд. У результаті відомості підтвердилися: господиня вирощувала мак на присадибній ділянці. За її словами, для власних потреб. Загалом поліцейські вилучили близько 170 нарковмісних рослин.
За фактом незаконного посіву та вирощування снодійного маку (ст.310 КК України) розпочато кримінальне провадження. Слідчі направили відповідні подання до судів для направлення вилученого на експертне дослідження.
Правоохоронці нагадують про визначені законодавством обмеження, що стосуються посіву снодійного маку та конопель. За їх порушення передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.
Так, незаконний посів або незаконне вирощування снодійного маку в кількості до 100 рослин або конопель у кількості до 10 рослин, караються штрафом від 18 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Посів або вирощування маку в кількості від 100 до 500 рослин або конопель від 10 до 50 розцінюється вже кримінально каране діяння, за яке передбачено в тому числі й арешт до 6 місяців або обмеження волі строком до 3 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ПРИПИНЕНО НЕЗАКОННИЙ ВИДОБУТОК БУРШТИНУ
На Житомирщині триває спільна діяльність прокуратури області, правоохоронних органів та державних органів контролю з протидії та припинення незаконного видобутку бурштину в північних районах.
19 червня, за процесуального керівництва Коростенської місцевої прокуратури, завдяки оперативно вжитим заходам співробітниками Коростенського відділу поліції та ГУНП в області, а також працівниками державних контролюючих органів області в Коростенському районі припинено нелегальний видобуток бурштину.
Нелегальне старательство здійснювалося за допомогою мотопомпи на землях сільськогосподарського призначення за межами села Білки. Інвентар, за допомогою якого було організовано незаконний видобуток бурштину, а саме: мотопомпу та пожежні рукави довжиною майже 3000 метрів вилучено.
За даним фактом Коростенським відділом поліції розпочато кримінальне провадження за ст.240 КК України (Порушення правил охорони або використання надр).
Коростенська місцева прокуратура

ПРОКУРАТУРА ВИМАГАЄ СТЯГНУТИ ІЗ ГОЛОВНОГО ЛІСНИЧОГО ЗБИТКИ НА СУМУ ПОНАД 15,4 МЛН ГРН
Прокуратурою Житомирської області, у межах кримінального провадження за фактом пособництва в незаконній порубці лісу, службового підроблення та службової недбалості, що спричинило тяжкі наслідки, заявлено до обвинуваченого — головного лісничого одного з лісгоспів області — цивільний позов про стягнення із фігуранта справи завданої шкоди на суму понад 15,4 млн грн.
Досудове розслідування в кримінальному провадженні, за процесуального керівництва прокуратури області, закінчено, обвинувальний акт за ч.5 ст.27, ст.246, ч.2 ст.366, ч.2 ст.367 КК України затверджено та скеровано до суду.
За даними слідства, головний лісничий лісогосподарського підприємства протягом 2016 року допустив незаконні вирубки лісу породи дуб, граб, ясен, сосна. Неналежно виконуючи обов’язки директора підприємства, склав і видав низку завідомо підроблених офіційних документів, аби приховати незаконні дії.
Унаслідок таких протиправних дій вирубано майже 2 тисячі дерев, чим державі завдано збитків на понад 15,4 млн грн.
Викрито та припинено незаконні вирубки лісу, завдяки спільним діям прокуратури та Управління стратегічних розслідувань ДСР Нацполіції України в області. Досудове розслідування проводило СУ ГУНП в області. Справу розглядатиме Коростенський міськрайонний суд.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

ЮВЕНАЛЬНІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ НАГАДУЮТЬ ДІТЯМ ПРО ПРАВИЛА БЕЗПЕЧНОГО ВІДПОЧИНКУ
На території регіону тривають профілактичні заходи поліції, які передбачають роботу правоохоронців із дітьми й підлітками під час літніх шкільних канікул. Правоохоронці проводять рейди по місцях відпочинку молоді, застерігаючи від небезпечних ситуацій, і закликають дорослих подбати про корисне дозвілля школярів.
Правоохоронці попереджають підлітків про небезпеку від легковажності на воді, нагадують правила безпеки й застерігають від ризикованих розваг.
Поліцейські слідкують, щоб під час літнього відпочинку неповнолітні не порушували визначені законом норми поведінки.
— Наша робота полягає не тільки в профілактиці, але й у припиненні протиправних діянь. Із початку червня працівники нашого підрозділу припинили в області 35 правопорушень, учинених підлітками. У переважній більшості — це розпивання спиртних напоїв або поява в п’яному вигляді в громадських місцях (24), ще 7 — куріння в заборонених місцях. Разом із тим 112 адміністративних протоколів складені відносно батьків за невиконання ними обов’язків щодо виховання дітей, — розповіла начальник підрозділу ювенальної превенції ГУНП Житомирщини Наталія Гончарук.
Дорослим правоохоронці наголошують на необхідності постійного контролю за зайняттями і місцеперебуванням їх дітей. У разі виникнення тривожних ситуацій, телефонуйте на лінію «102».
Відділ комунікації поліції Житомирської області