Привітали з 15-річчям Раду старійшин

Привітали з 15-річчям Раду старійшин

П’ятнадцять років тому в місті створено Раду старійшин. Цей консультативно-дорадчий орган утворений з метою вивчення громадської думки, отримання порад, досвіду та ширшого залучення членів територіальної громади до управління містом. До складу ради увійшли представники старшого покоління міста Новограда-Волинського, які мають досвід керівної роботи, глибоко обізнані з проблемами промисловості, комунальних підприємств, транспорту, соціальної сфери міста, володіють організаторськими здібностями та життєвим досвідом. Це — близько 30 авторитетних новоград-волинців, які багато років працювали керівниками підприємств, організацій, установ, колишні військовослужбовці. Наймолодшому на момент утворення ради було 65 років.
Координатором ради всі п’ятнадцять років є Григорій Грінченко, педагог, Відмінник освіти України, завідувач Новоград-Волинського міського відділу освіти 1990-1997 рр., колишній директор СШ №6.
Привітали Раду старійшин із нагоди 15-ї річниці її створення тимчасово виконувач повноважень міського голови, секретар міської ради Олена Пономаренко, заступник міського голови Оксана Гвозденко та начальник відділу ведення Державного реєстру виборців міської ради Тетяна Соколюк.
За словами Григорія Грінченка, роботу ради як дорадчого органу на громадських засадах насамперед спрямовували на надання допомоги міській владі, спираючись при цьому на досвід, думки й побажання громадян щодо кращої організації роботи міської влади. За 15 років проведено близько 100 засідань Ради старійшин. Всі з них оформлювали протоколом з пропозиціями, які направляли керівництву міста, відділам міської ради, керівникам підприємств, установ та організацій. Завдяки цьому, чимало пропозицій згодом ставали змістом виконаної роботи.
ДОВІДКОВО ПРО ДІЯЛЬНІСТЬ У 2005-2020 р. ІНФОРМАЦІЯ ГОЛОВИ РАДИ СТАРІЙШИН ГРИГОРІЯ ГРІНЧЕНКА:

  1. Ефірне радіомовлення в місті та районі на 50 кв діє. За ініціативою члена Ради старійшин Л.М.Мірутенка (нині покійного), рада звернулася до міського голови В.Л.Весельського з пропозицією вирішити питання ефірного радіомовлення, враховуючи, що кількість радіоточок у місті скоротилася в десятки разів, а місто перебуває в ефірній ямі (радіоприймачі не приймали канали І Український («Українське радіо») та канал «Культура»). Питання було на особистому контролі міського голови і вирішено позитивно. Існує ще одна пропозиція Ради старійшин щодо інформування містян владою про її діяльність ефірним радіо, у т.ч. — для оповіщення громади.

  2. Краєзнавчий музей. Багаторазові пропозиції до міської влади про виділення окремого приміщення для Краєзнавчого музею не знаходили позитивного рішення. Поштовхом була екскурсійна поїздка членів Ради старійшин у місто Коростень до Краєзнавчого музею, де побачили й почули про те, що в ньому і в Житомирському краєзнавчому музеях зберігаються експонати Новограда-Волинського, враховуючи відсутність приміщення. Кількаразові слухання на засіданні цього питання, зокрема, керівників музею та відділу культури і туризму міської ради були маловтішні. Нині, завдяки спільним зусиллям влади і громади, Краєзнавчий музей діє!

  3. Правила дорожнього руху, зміни та доповнення. З ініціативи К.М.Малова, Рада старійшин ще у 2012 році запропонувала Міністерству внутрішніх справ України низку пропозицій щодо вдосконалення Правил дорожнього руху. Зокрема, щодо встановлення люмінесцентних дорожніх знаків та освітлення узбіч уздовж доріг. Як наслідок, ці дві пропозиції враховані при будівництві нових доріг, про що одержали відповідну письмову відповідь.

  4. Відновлення та облаштування природних джерел, що виходять на поверхню води вздовж р.Случі. Рада старійшин ініціювала облаштування природних джерел біля моста через р.Смолку — вул.Водопровідна; на вул.Ціолковського навпроти території військової частини інші.

  5. Цвинтар по вул.Чехова. Багато вже зроблено міською владою щодо його облаштування, «інвентаризації» місць поховань. Одна з пропозицій Ради старійшин врахована: відновлено пам’ятник Пономаренко Г.Ф., яка була директором сирзаводу. Її пам’ятник вандали розбили, а тому міська влада виготовила новий. Інша пропозиція — на стадії виконання. Це — великий банер на вході з воріт, на якому буде відображено всі напрямки поховань видатних людей міста, польські поховання, капличка тощо.


Алла ВИГОВСЬКА, головний спеціаліст відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради