«Ваша стаття — «бомба»!

«Ваша стаття — «бомба»!

ПОЕТ ІЗ КНИГАМИ ПОВЕРНУВСЯ НА РИНОК І ДЯКУЄ ВСІМ, ХТО ЦЬОМУ ПОСПРИЯВ
Потрібну реакцію викликала стаття в минулому номері «Звягеля» про місцевого поета Анатолія Клюска, члена Національної спілки письменників України, якому влада заборонила торгувати книжною продукцією на ринку на вулиці Шолом-Алейхема. У день виходу газети, розповіли торговці, зі «Звягелем» у руках по ринку ходили чиновники. Отже, газету нашу читають і, варто віддати належне, реагують.
Нагадаємо, прецедент був викликаний тим, що книги — товари промислової групи, якими віднедавна заборонено торгувати на вулиці. «Пояснили, що вулична торгівля заборонена. Якщо вона не заборонена овочам на ринку, то чому заборонена для книжкової продукції?» — обурився поет. Серед імовірних варіантів протистояння з владою Анатолій Олексійович називає також гострі рядки своєї політичної сатири, які, можливо, не всім подобаються. Тож чоловік закликав містян відстояти його законне право на продаж книжок.
«Мертвих поетів, отже, шанують, а живим не дають працювати? — зробив висновок Анатолій Клюско, який коштами від продажу книжок годував свою сім’ю. — Це абсурдно — не давати письменнику торгувати книгами! Для чого тоді ми проводимо «Лесині джерела»? Невже портрети геніальної поетеси Лесі Українки в кабінетах чиновників — це фарс?»
Після виходу «Звягеля» пану Анатолію дозволили «примоститися» на території біля ринку, що входить у підпорядкування сусіднього ОСББ. Керуючий Андрій Войтович пішов назустріч, увійшовши в ситуацію.
У четвер, 25 червня, ми зателефонували Анатолію Клюску, і він радісно повідомив, що «ваша стаття — то була «бомба»! Дякую вам! Сьогодні — перший день, коли ми з сім’єю вийшли на ринок торгувати після півторамісячної перерви і нервувань. Стали з яткою за помідорами одразу. Це порушення? А чому тоді овочі — не порушення? Книги не можуть бути під забороною, зрозумійте!».
Як би там не було, висловлюємо подяку всім, від кого залежить ця ситуація з продажем книг на ринку. І коли невдовзі вийде восьма збірка поета А.Клюска «Смолка», яку він зараз готує до друку і на яку збирає кошти, то влада, зокрема, зможе гордо сказати на презентації: «Ми до цього причетні». З позитивного боку.
Юлія КЛИМЧУК