Хроніка 27/2020

Хроніка 27/2020

ПІДОЗРЮВАНОГО В ЗАМАХУ НА ЗГВАЛТУВАННЯ МАЛОЛІТНЬОЇ ВЗЯЛИ ПІД ВАРТУ
26 червня ювенальним прокурором Новоград-Волинської місцевої прокуратури забезпечено розгляд клопотання про обрання запобіжного заходу підозрюваному в замаху на згвалтування малолітньої дитини.
За результатом розгляду, ухвалою Романівського районного суду особі обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб.
23.06.2020 р. в одному з сіл Романівського району 23-річний місцевий житель, запросивши сусідську малолітню дівчинку піти з ним до річки, та, переконавшись у відсутності на березі річки сторонніх людей, застосував фізичну силу та намагався її згвалтувати.
Чоловіку інкримінується скоєння злочину за ч.3 ст.15, ч.4 ст.152 КК України (Незакінчений замах на вчинення дій сексуального характеру з особою, яка не досягла чотирнадцяти років).
З огляду на тяжкість скоєного злочину, ювенальний прокурор, який здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, наполягав на взятті під варту підозрюваного. Суд підтримав позицію прокурора.
Досудове розслідування проводить Романівський відділ поліції.
Санкцією зазначеної статті за скоєний злочин передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

НА ЖИТОМИРЩИНІ ЗА ТИЖДЕНЬ ПОЛІЦІЯ ВИЯВИЛА ДО ДВОХ СОТЕНЬ ПОРУШЕНЬ КАРАНТИННИХ ОБМЕЖЕНЬ
Із 20 червня в області було посилено заходи із запобігання поширенню коронавірусної інфекції. Поліцейські продовжують проводити превентивні заходи, у тому числі — перевірки об’єктів торгівлі, підприємств із перевезення пасажирів, розважальних закладів тощо. За цей період виявлено майже дві сотні порушень та складено відповідні адміністративні матеріали.
Під час рейдів по магазинах і торговельних комплексах, а також закладах громадського харчування поліцейські звертають увагу на наявність у працівників засобів індивідуального захисту та дезінфікувальних розчинів, постійне їх використання в ході роботи, а також кількість відвідувачів, дотримання ними безпечної дистанції та інших, встановлених у зв’язку з карантином, правил.
Поліцейські застерігають жителів області, нагадуючи про відповідальність за порушення встановлених правил безпеки.
Загалом з 20 червня поліцейські виявили 183 порушення встановлених обмежень щодо запобігання поширенню коронавірусу. У переважній більшості матеріали за ст.44-3 (Порушення правил щодо карантину людей) Кодексу України про адміністративні правопорушення були складені відносно продавців та покупців торговельних закладів, а в 10 випадках — стосовно їх керівників.
Правоохоронці вкотре нагадують жителям області про особисту відповідальність за дотримання необхідних правил та обмежень, що допоможе подолати поширення небезпечної інфекції.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВСТАНОВЛЮЮТЬ ОБСТАВИНИ НІЧНОГО ГРАБЕЖУ В ПУЛИНСЬКОМУ РАЙОНІ
Подія сталася 29 червня в селі Старому Майдані Пулинського району.
Уранці до Пулинського відділення поліції звернувся 33-річний житель зазначеного села. Чоловік розповів, що, доки він уночі спав на території домоволодіння своєї тітки, до нього підійшов малознайомий раніше односельчанин, ударив в обличчя, відібрав мобільний телефон і побіг у невідомому напрямку.
Уже того ж дня оперативники районного відділення поліції встановили особу та розшукали порушника — 20-річного односельчанина заявника. Згодом стало відомо, що хлопець нині є підозрюваним за кількома різними правопорушеннями. У скоєнні і цього він зізнався, телефон правоохоронці в нього вилучили.
Слідчі розпочали кримінальне провадження за ч.2 ст.186 (Грабіж) КК України. Тепер порушнику, відповідно до санкції статті, загрожує від 4 до 6 років ув’язнення.
ЄМІЛЬЧИНСЬКА ПОЛІЦІЯ РОЗСЛІДУЄ ДТП, У ЯКІЙ ПЕРЕКИНУЛАСЬ ІНОМАРКА
Дорожньо-транспортна пригода сталася 28 червня, близько 02:25, на 85-му км автодороги «КПП Майдан-Копищанський — Сімаківка», у Ємільчинському районі.
Попередньо встановлено, що на дорозі між селишем Ємільчиним та с.Підлубами водій автомобіля «Hyundai», 23-річний житель району, під час дощу не впорався з керуванням та допустив занос автомобіля та виїзд його за межі проїжджої частини, де автомобіль перекинувся. Унаслідок вказаної пригоди травми отримав керманич, а двоє його пасажирів (місцеві жителі, 20-ти та 17-ти років), тілесних ушкоджень уникли.
За результатами обстеження водія, проведеного в лікарні за допомогою приладу для швидкого визначення концентрації алкоголю в крові людини, молодик перебував у стані алкогольного сп’яніння (1,2 проміле).
Відповідні відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України. Усі обставини з’ясовуються.
БЕРДИЧІВСЬКІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ З’ЯСОВУЮТЬ ОБСТАВИНИ ПОРАНЕННЯ МІСЦЕВОГО ЖИТЕЛЯ
Жителя району виявили з вогнепальним пораненням голови неподалік с.Озадівки. Попередньо, хлопець намагався покінчити життя самогубством. Триває встановлення всіх причин та обставин події.
Повідомлення про подію надійшло до поліції 29 червня, близько 3-ї ночі, від медиків. На місці події працювала слідчо-оперативна група Бердичівського відділу поліції.
Попередньо, близько 1:20 20-річний житель с.Озадівки, посварившись із дівчиною, узяв гладкоствольну мисливську рушницю, що залишилася йому від діда, та пішов у поле, де здійснив постріл собі в обличчя.
Хлопця з вогнепальним пораненням було ушпиталено до реанімаційного відділення Бердичівської міськлікарні.
Поліцейські вилучили з місця події зброю та інші речові докази, опитали місцевих жителів. Триває подальше з’ясування всіх причин та обставин.
ДІЛЬНИЧНІ ПОЛІЦІЇ ВИЯВИЛИ В ЧОЛОВІКА ГРАНАТУ
Подія мала місце 26 червня в Черняхові. Під час поверхневого огляду в жителя райцентру правоохоронці виявили небезпечний боєприпас. Вилучили його фахівці вибухотехнічної служби поліції. Розпочато кримінальне провадження.
Близько 14:30 на одній із вулиць райцентру дільничні офіцери Черняхівського відділення поліції звернули увагу на підозрілого перехожого.
— Це — місцевий житель, 48-ми років. Він потрапляв у наше поле зору як особа, яка зловживає алкоголем, і схильний до вчинення правопорушень. Водночас у нас була інформація про те, що цей чоловік може зберігати при собі заборонені речі, — розповів дільничний офіцер Олександр Нечай.
Під час поверхневого огляду в жителя райцентру правоохоронці виявили предмет, зовні схожий на корпус ручної гранати без підривача. Про такі обставини дільничні негайно повідомили чергову частину Черняхівського відділення поліції.
На місце прибула слідчо-оперативна група для документування події та фахівці вибухотехнічної служби ГУНП. За попереднім висновком спеціалістів, вилучений боєприпас є гранатою РГД-5 без підривача. Його направлено на експертне дослідження до Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС у Житомирській області.
За словами чоловіка, він знайшов гранату у заростях неподалік свого обійстя й лишив собі в якості сувеніра.
За фактом незаконного поводження з боєприпасами (ч.1 ст.263 ККУ) поліція розпочала досудове розслідування, у рамках якого з’ясовується походження вилученого боєприпаса та мета його зберігання.
За чинним законодавством подібні протиправні дії караються позбавленням волі строком від 3 до 7 років.
ПОЛІЦІЯ З’ЯСОВУЄ ОБСТАВИНИ ТРАВМУВАННЯ ПЕНСІОНЕРА В РОМАНОВІ
Увечері 25 червня до Романівського відділення поліції надійшло повідомлення про шпиталізацію до місцевої лікарні пенсіонера з множинними травмами та в шоковому стані. Попередньо, на чоловіка впали металеві частини опалювального обладнання. На місці події працювала слідчо-оперативна група поліції.
За попередньою інформацією, 61-річний житель Романова перебував у приміщенні котельні на території місцевого підприємства, де проводився демонтаж котла. У якийсь момент на чоловіка впали металеві секції опалювального обладнання.
У результаті інциденту пенсіонер отримав травми та був ушпиталений до реанімаційного відділення місцевої лікарні.
Триває встановлення всіх причин та обставин події. Попередня правова кваліфікація — ст.128 (Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження) КК України.
Відділ комунікації поліції Житомирської області