«Родзинка» на будівництві: небо видно, а тяги нема

ІЗ РОЗПОВІДІ БУВАЛОГО БУДІВНИЧОГО
Закінчувалися літні відпустки — такі бажані, такі чудові: хто на морі, на островах у чужих краях, а хто й на дачі чи на городі, працюючи й відпочиваючи. Словом, у кожного по-своєму.
На одному з приватних підприємств планували довго й нарешті погодилися добудувати нову димохідну трубу заввишки 12 метрів.
Керівник, знаний в окрузі як скупердяй, довго шукав бригаду будівельників, щоб добре виконала замовлення та ще й дешево. А ще він мав «славу», що не всю домовлену суму виплачував, обіцяючи розрахунки пізніше.
Знайшлися охочі виконати замовлення. Погодилися. Матеріали, спорядження — усе було для роботи.
Наближався опалювальний сезон. Це означало, що слід поспішати з будівництвом.
На прохання, згідно з умовою, видати аванс, коли вже закладено фундамент та висота труби сягнула 5 м, керівник відмовив, мовляв, закінчите на 8 метрі, тоді й дам аванс 40%. Погодилися. Проте видав лише чверть суми.
Будівництво продовжилося при жорсткому контролі за якістю розчину, цегляної кладки, розшивки тощо. Прийшла пора повного розрахунку. І знову розмова затягнулася, і знову ті ж завчені фрази, що повний розрахунок буде лише тоді, якщо під час опалювального сезону все буде працювати добре, зокрема — тяга з котлів, стійкість труби тощо.
Запропонували прямо зараз розтопити котли і переконатися, що тяга добра. Погодилися.
Але?! Не було б то так: «тяги нема». Весь дим скупчився в топках котлів, виходить у приміщення…
Невдоволений керівник і будівельниками, і контролером. Полетіли «брудні» слова, погрози. Будівельники лише усміхалися. Бригадир запропонував розібрати оглядове вікно труби й дозволити контролеру та й самому господарю побачити, чи чиста внутрішня поверхня труби, чи немає там воронячого чи іншого гнізда.
Подивилися: димова труба чиста — небо видно.
А тут ще й похолодало. Господар бачив небо через димову трубу. Наказав перевірити димові короби. З’ясувалося, що й там усе чисто.
Будівельники запропонували таку умову: вони все зроблять, щоб тяга була, але оплата за виконану роботу — подвійна і наперед.
«Родзинка» — у тому, що на завершення будівництва при кріпленні «квітки» виконавці поклали горизонтально віконне скло на весь отвір круга труби. Небо видно, а ходу диму нема!
Чим завершилося? Грошовий розрахунок відбувся, згідно з останньою умовою. Бригадир будівельників узяв заздалегідь підготовлений заряджений «дробовик», вставив його дулом уверх усередині труби, натиснув на курок. Постріл. Посипалося скло. Коли заклали вікно зимової труби, то дим вільно виходив у навколишній простір…
У народі правду кажуть: скупий платить двічі, а ледачий двічі робить.
Г.ГРІНЧЕНКО, пенсіонер, с.Сусли