Хроніка 29/2020

Хроніка 29/2020

ЗАТРИМАЛИ ПІДОЗРЮВАНОГО У ВБИВСТВІ ОДНІЄЇ ЛЮДИНИ ТА ПОРАНЕННІ ЩЕ ВІСЬМОХ
Днями в одному з мікрорайонів Києва розшуківці кримінальної поліції ГУНП Житомирщини затримали 40-річного жителя Іршанська. Чоловік перебував у розшуку після травмування в ході вуличного конфлікту 9 людей. Нині з ним працюють слідчі. За рішенням суду чоловіка взято під варту.
Нагадаємо, 21 червня в селищі Іршанську Хорошівського району Житомирщини конфлікт між відпочивальниками кафе закінчився сутичкою, у результаті якої 9 людей отримали ножові поранення. Один із потерпілих, 28-річний місцевий житель, помер. Підозрюваний у нанесенні травм із місця події втік.
У ході першочергових заходів поліцейські знайшли автомобіль чоловіка та провели низку невідкладних обшуків. Упродовж подальшого періоду тривав комплекс слідчо-розшукових заходів для встановлення місця перебування підозрюваного. До їх проведення були залучені додаткові сили та засоби поліції. Була ретельно перевірена та відпрацьована місцевість, у тому числі — лісові масиви довкола Іршанська. Подвірні та поквартирні обходи жителів найближчих до місця події населених пунктів Хорошівського району охопили кілька тисяч людей. Проводилися й інші заходи непублічного характеру.
Як результат, 2 липня в Києві в одному зі спальних мікрорайонів розшуківці кримінальної поліції ГУНП Житомирщини затримали підозрюваного.
— За нашою інформацією, чоловік переховувався в одній зі зйомних квартир упродовж двох останніх діб. Його пересування були максимально обмежені і кожен вихід на вулицю супроводжувався конспіративними заходами, — розповів начальник поліції області Юрій Олійник.
Утім це не завадило оперативникам дочекатися підозрюваного та затримати його.
За наявною нині інформацією, чоловік спочатку декілька днів переховувався в одному з дачних масивів Хорошівського району, а потім уночі попутним транспортом дістався столиці.
Йому оголошено про підозру у вчиненні кримінальних діянь, передбачених ст.115 (Умисне вбивство) та ч.4 ст.296 (Хуліганство) Кримінального кодексу України. А відтак може загрожувати ув’язнення на термін до 15 років або довічне позбавлення волі.
Раніше він уже притягувався до кримінальної відповідальності за нанесення тяжких тілесних ушкоджень та вимагання. Судом чоловіку обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту на 60 діб без права внесення застави.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ЧОТИРЬОХ МИТНИКІВ ПІДОЗРЮЮТЬ У ЗЛОВЖИВАННІ СЛУЖБОВИМ СТАНОВИЩЕМ
За процесуального керівництва прокуратури Житомирської області повідомлено про підозру чотирьом посадовим особам підрозділу регіонального митного поста в Житомирі в зловживанні службовим становищем, що спричинило недоотримання митних платежів на суму понад 3,7 млн грн (ч.1, ч.2 ст.364 КК України).
За даними слідства, посадові особи протягом 2017-2018 років діяли в інтересах місцевого товариства з обмеженою відповідальністю. Зокрема, здійснювали оформлення транспортних засобів на підставі товаросупровідних документів, які містять недостовірні відомості стосовно року виробництва вантажних автомобілів.
Досудове розслідування проводить територіальне управління ДБР, розташоване в Хмельницькому, за оперативного супроводу управління СБУ в Житомирській області.
Відповідно до ст.62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

ПІРОТЕХНІКИ ВИЛУЧИЛИ 3 БОЄПРИПАСИ, СЕРЕД ЯКИХ — 100-КІЛОГРАМОВА АВІАБОМБА
10 липня рятувальники області вилучили для подальшого знищення 3 вибухонебезпечні предмети часів минулих війн.
Зокрема, у Житомирі під час проведення підготовчих робіт для спорудження нової станції очистки води працівники підрядної організації викопали боєприпас часів Другої світової війни. Піротехніки ДСНС ідентифікувати знахідку як 76-міліметровий артснаряд і вивезли його для подальшого знешкодження.
Також напередодні по лінії «101» надійшло повідомлення від мешканця села Веселе Пулинського району про те, що під час збирання грибів він виявив воронку, з якої виднівся невідомий підозрілий предмет, схожий на боєприпаси. Для ідентифікації його на місце події виїхали представники місцевого підрозділу ДСНС. Вони встановили, що вибухонебезпечним предметом є авіаційна бомба ФАБ-100. Місце виявлення було огороджено, поліція забезпечила охорону. Згодом групою піротехнічних робіт знахідку вилучено та знищено у визначеному місці.
Окрім цього, знищено ручну гранату, яку знайшли мешканці в під’їзді п’ятиповерхівки в мікрорайоні «Богунія».
УДСНС України в Житомирській області

ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗАТРИМАЛИ ПІДОЗРЮВАНОГО У КІЛЬКОХ КРАДІЖКАХ
До правоохоронців надійшло повідомлення від власника будинку в селі Яруні про те, що в його обійсті «хазяйнує» якийсь непроханий гість.
На місце події прибула слідчо-оперативна група Новоград-Волинського відділу поліції. Під час огляду будинку правоохоронці виявили розбите віконне скло і безлад усередині. В оселі сторонніх осіб уже не було. Однак обстановка вказувала на те, що гість намагався винести побутову техніку.
Поліцейські опитали місцевих мешканців, сусідів і встановили очевидців події. Зрештою отримали прикмети ймовірного зловмисника.
Поки тривало з’ясування обставин спроби крадіжки з обійстя, до правоохоронців звернулася ще одна жителька цього ж села. Жінка повідомила, що в неї викрали велосипед, який вона залишила біля медичної амбулаторії, де працює.
Підозрюваного, який пересувався на чужому двоколіснику, поліцейські разом із місцевою громадою швидко виявили на одній із сільських вулиць. Згодом виявилося, що 52-річний житель райцентру причетний і до невдалого обкрадання обійстя селян. Свою вину у вчиненні обох правопорушень чоловік визнав. Раніше він притягувався до кримінальної відповідальності за аналогічні злочини.
За сукупністю вчинених протиправних дій підозрюваному може загрожувати до 6 років позбавлення волі.
У ЖИТОМИРІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВИКРИЛИ ПІДПІЛЬНУ НАРКОЛАБОРАТОРІЮ
10 липня в одній із квартир обласного центру оперативники кримінальної поліції Житомирського відділу виявили підпільну лабораторію з виготовлення амфетаміну. Мешканець оселі, 19-річний парубок, раніше вже потрапляв у поле зору правоохоронців. Триває встановлення всіх обставин у рамках досудового розслідування.
Як розповів начальник Житомирського відділу поліції Сергій Крошко, під час проведення оперативно-розшукових заходів була отримана інформація про можливу причетність молодика до протиправної діяльності. У ході перевірки підозри підтвердились.
10 липня поліцейські провели санкціонований обшук за місцем проживання хлопця. У результаті вилучено докази протиправної діяльності, у тому числі — пов’язаної з незаконним обігом наркотичних речовин.
Поліцейські виявили пляшки, білу порошкоподібну сировину, прекурсори, лабораторний посуд та інші, необхідні для виготовлення синтетичних наркотиків приладдя та пристосування.
19-річний мешканець оселі відмовився пояснювати призначення виявленого. Раніше хлопець уже притягувався до кримінальної відповідальності за крадіжки та причетність до незаконного обігу наркотиків.
Досудове розслідування проводиться в рамках ст.309 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту) Кримінального кодексу України. Триває подальша перевірка.
Відділ комунікації поліції Житомирської області