Про проведення Міжнародного свята літератури і мистецтв «Лесині джерела»

Про проведення Міжнародного свята літератури і мистецтв «Лесині джерела»

У 2020 році вже 33 роки поспіль на батьківщині геніальної Лесі Українки, у місті Новограді-Волинському, 24-26 липня традиційно планувалося проведення Міжнародного свята літератури і мистецтв «Лесині джерела».
Пандемія коронавірусу вносить корективи не тільки в наше щоденне життя, але й у плани на рік. Тому змушені в цьому році змінити формат Міжнародного свята на локальний.
Цього року для містян та гостей свята планувався виступ відомого українського гурту «Kozak System», історико-культурний фестиваль «Жива історія. Древлянські Гради. Новоград-Волинський», театральна вистава за твором Лесі Українки «Йоганна, жінка Хусова», всеукраїнські конкурси, Свято поліської вишиванки та української пісні, виступи відомих виконавців, костюмовані екскурсії, виставки, «Містечко майстрів» та ін.
Однак, зважаючи на епідемічну ситуацію, Міжнародне свято літератури і мистецтв «Лесині джерела» у 2020 році буде проводитися 25 липня без масових заходів, які передбачають залучення великої кількості гостей.
Отож, у Краєзнавчому музеї проходитимуть екскурсії, виставка картин В’ячеслава Пилипенка (Городниця) та виставка старовинних побутових речей.
У Музеї родини Косачів буде проведено виставку української сорочки «Печенізька перлина Полісся» з колекції Володимира Іванюка та XV Всеукраїнський конкурс виконавців художнього слова імені Лесі Українки.
У Літературно-меморіальному музеї Лесі Українки відбудеться презентація проекту «Вишиванка в одязі Великих українців».
В екоальтанці ЗОШ №5 буде презентовано літературний альманах Звягельщини «Зерниця», книгу Світлани Лелях-Бегутової «Великі сподвижниці України», літературний доробок Світлани Челядіної «Шляхами дочки Прометея», які присвячені геніальній поетесі Лесі Українці.
У Будинку рад відбудеться вручення обласної літературно-мистецької премії імені Лесі Українки та премії імені Олени Пчілки, а також вручення звання «Почесний громадянин міста Новограда-Волинського» та відзнаки міста — орден «Звягель». Зокрема, за мужність і відвагу посмертно почесне звання присвоєно 29-ти загиблим героям — учасникам антитерористичної операції та операції об’єднаних сил.
Надвечір на території Фортеці буде організовано кінотеатр «Вистава під відкритим небом» за твором Лесі Українки «Йоганна, жінка Хусова» народного театру міського Палацу культури ім.Лесі Українки.
Тож запрошуємо долучитися до святкування «Лесиних джерел» у новому форматі. Усі локальні заходи будуть транслюватися онлайн у соціальних мережах та в сюжетах по місцевому телебаченні.
Бажаємо всім здоров’я, гарного настрою та вдалих вихідних!
Оксана ГВОЗДЕНКО, голова організаційного комітету Міжнародного свята літератури і мистецтв «Лесині джерела»