Нудьгуєш? «Прокачай» мозок!

...Я готовий влаштовувати на її вулиці страйки,
лише б бути ближче до її ніжності й люті
і слухати її постійні байки
про те, з ким вона спить і кого вона любить.

Я вигадаю нові літери та розділові знаки,
я вб’ю всіх старих поетів, які ще щось пишуть,
щоби вона забувала про те, що могла знати,
щоби вона дивилася в темряву й слухала тишу.

Небо за її вікнами буде холодне й зелене.
Дощ буде заливати пам’ять її невичерпну.
Хай забуває про все. Хай забуває навіть про мене.
Лише про мене хай забуває в останню чергу.

Сергій ЖАДАН

Чим зайнятися, щоб не нудьгувати? Як провести вільний час цікаво і з користю? Існує думка, що в цьому випадку допоможуть… книги. Так, звучить банально, проте дієво! Книги — це саморозвиток та релаксація. Їх можна купувати й колекціонувати — якщо хто надає перевагу друкованому варіанту; можна зупинитися на електронному варіанті; або ж звернутися в бібліотеки міста, де до послуг — широкий безкоштовний асортимент видань на будь-який смак. До того ж, є постійні поповнення — як класики, так і сучасних авторів.
РОЗВІЮЄМО «БІБЛІОТЕЧНІ МІФИ»:
— Навіщо ходити в бібліотеки? Мовляв, це «не модно»…
— Кажуть, що нині в бібліотеках можна зустріти лише привидів застарілих авторів та заучок-невдах — це дурний стереотип. Ми ходимо в бібліотеки в 2020 році для того, щоб відпочити, отримати додаткову освіту та проводити свій час різносторонньо. Таке дозвілля є цікавим — як для посріблених сивиною, так і для дітей. До прикладу, на творах дитячого письменника Всеволода Нестайка виросло не одне покоління. Приємно, що й сучасні школярі небайдужі до пригод вигаданих ним «Тореадорів із Васюківки».
— Чому в бібліотеках не беруть гроші за користування книгами?
— Із бюджету виділяються значні кошти на поповнення бібліотечних фондів, тому новинки української й зарубіжної літератури з’являються тут майже одночасно з книгарнями. Як зізнаються самі бібліотекарі, це — певна соціальна позиція, оскільки є речі, які не можна забрати в людини. Книги — це одне із прагнень до знань, які відібрати просто неможливо. Так, іноді, коли в книгарнях з’являються новинки, зазвичай на них великий попит, та й читаються вони подекуди довго, у цих випадках бібліотеки на такі книги ставлять ціну, але нижчу, ніж у книгарнях. Тому люди, які дійсно хочуть прочитати певну книгу «саме тепер і зараз», віддають гроші за бажаний бестселер.
— Книги псують зір?
— Будь-яке неправильне освітлення в приміщенні, відстань між вашими очима та текстом у книзі, неправильна поза при читанні псуватиме зір. Тому читати потрібно не при світлі Місяця чи свічки, а при гарному освітленні, підібравши правильну позу для читання.
— З якої книги почати?
— Звісно, на це питання немає і не може бути єдиної відповіді. Кожна людина — індивідуальність, зі своїми вподобаннями, цінностями й смаками. До того ж, є книги «під настрій»: сьогодні — «не йде», а через місяць — читаєш залюбки. Було б не зайвим почати з української літератури, наприклад із «Кайдашевої сім’ї» Нечуя-Левицького, Шевченкового «Кобзаря» чи Лесиної «Лісової пісні». А тим, хто з якихось причин не симпатизує класиці, можна порадити «літературу без комплексів» від сучасних українських авторів — І.Карпи, Ю.Іздрика, С.Жадана… Шукайте свою літературу і літературу — у собі. Можете скористатися правилом «п’ятдесяти сторінок»: якщо за перші 50 сторінок книга видалася вам цікавою, то, найпевніше, вона варта вашої уваги й надалі, і — навпаки.
— Де нові Лесі Українки та Шевченки?
— Вони є! Зазвичай, літературні вечори в нашому місті присвячуються творчості Лесі Українки. У бібліотеках мають нагоду виступити шанувальники письменниці із читанням її віршів. У дитячих бібліотеках регулярно проводяться тематичні заходи, якими залучають дітей до власного письма.
Як стало відомо, в організаторів культурно-масових заходів міста виникла ідея провести, так звані, вільні читання, коли учасники (нехай і для вузької, але зацікавленої аудиторії) читатимуть улюблені уривки творчості будь-яких авторів чи власні прозу або поезію.
Сучасні бібліотеки обладнані безкоштовним Wi-Fi, тобто є доступ до Світової павутини; серед переваг — тиша, спокій та концентрація саме на своєму дозвіллі; безкоштовність; можливість завести нові знайомства і головне — «прокачати» себе із середини.
Саме бібліотеки дають великий поштовх до пізнання чогось нового, формування нашої думки та зміни не тільки всередині нас, а й цілої держави та навіть світу. Пам’ятайте, суспільство любить розумних людей!
Діана ЛІТВІНЧУК