Нерест-2020: підсумки

10 червня на водоймах Житомирської області закінчилася весняно-літня нерестова заборона на лов риби та інших водних біоресурсів. Тому було достатньо часу проаналізувати, у яких же умовах пройшов нерест-2020, та які підсумкові результати роботи всього інспекторського складу Житомирського рибоохоронного патруля.
Уперше цьогорічний нерест проходив в особливих та надзвичайних умовах. Ще до початку нересту в країні було введено карантин, велика кількість населення вимушено опинилася без роботи, додому повернулися тисячі заробітчан із-за кордону. Сукупність цих факторів лише додала роботи інспекторам рибоохоронного патруля, оскільки частина цих людей вирішила себе задіяти на риболовлі. «Потрібно ж якось виживати» — такий був основний виправдувальний меседж тих, хто був затриманий інспекторами при порушенні Правил любительського та спортивного рибальства.
Іншою особливістю нересту-2020 слід вважати засушливі осінь, зиму та більшу частину весни. Майже повна відсутність опадів призвела до різкого падіння рівня води в річках, ставках та водосховищах, велика частина нерестовищ опинилася на суші, майже не було паводку. Усі ці фактори вплинули і на рибоохоронну роботу.
Але і в таких умовах інспекторський склад Житомирського рибоохоронного патруля спрацював досить ефективно щодо виявлення та попередження порушень Правил любительського та спортивного рибальства.
Так, за період нересту Житомирським рибоохоронним патрулем було виявлено 263 порушення правил рибальства, з яких 90 — грубих. Відповідно інспекторами були складені адмінпротоколи на порушників за ч.4 ст.85 КУпАП. Нараховано збитків на суму 32300 гривень.
Усього за період нересту інспекторами рибоохоронного патруля було вилучено понад 600 заборонених знарядь лову, з них — 463 сітки загальною протяжністю 21265 метрів. Вилучено 13 човнів.
Найбільше порушень зафіксовано на річках Тетерів, Гуйва, Случ, Уж, а також на водосховищах у с.Дворищі та селищі Новій Боровій. Серед районів області найбільше порушень виявлено в Житомирському, Новоград-Волинському, Коростенському, Андрушівському, Хорошівському районах.
У Новоград-Волинському районі грубі порушення правил рибальства зафіксовані в селах Гульську, Івашківці, Олександрівці, Чижівці, Курчиці, селищі Городниці.
Звертаємо увагу мешканців області, що з 15 липня по 5 вересня діє заборона на будь-який вилов раків під час другої линьки.
У разі виявлення фактів незаконного вилову риби та інших водних біоресурсів, просимо повідомляти на «гарячу лінію» Житомирського рибоохоронного патруля цілодобово за телефонами: (0412) 24-57-81 та 067 414-60-74.
Валентин ДОВГАНЬ, провідний державний інспектор Житомирського рибоохоронного патруля