Якщо «сміттєву схему» не можна розірвати в законний спосіб, — значить хтось «у долі»?

Якщо «сміттєву схему» не можна розірвати в законний спосіб, — значить хтось «у долі»?

Ніякі рішення органів місцевого самоврядування щодо припинення вивезення на новоградський полігон ТПВ львівського сміття не проходять. На минулому тижні на сесії міської ради депутати чотири з половиною години сперечалися навколо цієї проблеми. Прийняті в підсумку рішення красиво звучать, але в корені проблему не вирішують (детальніше).
Новоградський полігон ТПВ продовжує приймати машини із львівським сміттям. Цей факт обурює все місто, проте в органах місцевого самоврядування ніяк не можуть у законний спосіб перервати сміттєвий ланцюг, оскільки діє договір між ТОВ «Трейд Логіст Інвест» і КП «Шляхрембуд». Під маркою договору місцеве сміття — щедро приправлене львівським. І це що неодноразово виявляли активісти й депутати місцевих рад, перепиняючи сміттєвози, що їдуть на наш полігон.

Чи є законні підстави розірвати цей договір? Перший заступник міського голови Сергій Колотов, який із травня цього року курує галузь ЖКГ, у звіті на сесії міської ради стверджував, що немає. Мовляв, так кажуть юристи, з якими консультувалися. Утім, і спроб звернутися до суду поки що не було. Хоча, як переконана частина депутатського корпусу, у ході судового розгляду можна було б заявити клопотання про призупинення дії договору до оголошення рішення суду. І це вже була б маленька перемога.
Оскільки діючі потужності новоградського полігону ТПВ уже переповнені, а перемог над завозом іногороднього сміття немає ні маленьких, ні великих, в органах місцевого самоврядування вигадують інші законні способи перешкодити сміттєвій схемі.
Один із таких — передати полігон ТПВ із утримання КП «Шляхрембуд» на баланс іншого комунального підприємства — «Новоград-Волинськжитлосервіс». Заради цього в.о. міського голови Оксана Гвозденко (на час відпустки Олени Пономаренко) 28 липня скликала позачергове засідання виконавчого комітету.
Першим питанням порядку денного значилося «Про передачу майна комунальної власності». Якщо б полігон ТПВ передали на баланс КП «Новоград-Волинськжитлосервіс», то виникли б юридичні підстави для переукладання договорів на вивезення сміття з усіма, хто це сміття на полігон вивозить. Тоді з’явився б якийсь шанс знайти причини не переукласти такий договір із ТОВ «Трейд Логіст Інвест», у чиїх автомобілях під місцевим сміттям замасковані тонни львівського (що багаторазово фіксували місцеві активісти й правоохоронці).
Як інформує міська рада, начальник управління ЖКГ міської ради Олександр Богданчук повідомив, що задля належного утримання стратегічно важливого для Новограда-Волинського об’єкту — полігону твердих побутових відходів, є необхідність передати полігон ТПВ з балансу КП «Шляхрембуд» на баланс КП «Новоград-Волинськжитлосервіс».
«Серед підстав, що викликали таку необхідність: заява нинішнього керівника КП «Шляхрембуд» Остапчука В.І. щодо звільнення його від виконання обов’язків директора комунального підприємства та відсутність на підприємстві на цей момент іншої особи, яка б могла приступити до керівництва; передача полігону ТПВ на баланс іншого підприємства надасть певні переваги в судовому процесі щодо розірвання договору між КП «Шляхрембуд» та ТОВ «Трейд Логіст Інвест» про надання послуги із захоронення відходів, обсяги якої перевищують спроможність полігону; арешт окремих рахунків підприємства.
Також варто зазначити, що рішенням міської ради №940 від 30.04.2020 року вирішено передати Новоград-Волинській міській раді в особі КП «Новоград-Волинськжитлосервіс» комплекс, що знаходиться на вул.2-га Зелена, 29 (техніку КП «Шляхрембуд»)», — йдеться в повідомленні відділу інформації міської ради.
Але коли дійшло до голосування, то підтримали рішення про передачу полігону ТПВ лише 9 членів виконкому (Бірюченко Вікторія Анатоліївна, Борис Василь Миколайович, Гвозденко Оксана Василівна, Годун Олег Вікторович, Онищенко Олексій Вікторович, Портянко Сергій Федорович, Ружицький Дмитро Аркадійович, Хрущ Лілія Василівна, Ящук Ірина Климівна) й цього виявилося недостатньо.
Проти висловилися двоє: Ломако Андрій Андрійович, Помінчук Володимир Федорович.
Ще двоє — утрималися: Дюбо Олександр Сергійович, Іванченко Дмитро Володимирович.
Не голосували четверо: Борисюк Олексій Миколайович, Добровольська Лариса Миколаївна, Колотов Сергій Юрійович, Розум Ірина Володимирівна.
Решта членів виконкому (усього — 23) були відсутні.
Звісно, у кожного своя мотивація. І передача такого стратегічно важливого об’єкта, як полігон ТПВ, з одного комунального підприємства іншому — не такий простий процес, як здається (ті, хто проти, своє рішення мотивували тим, що проблемний полігон може «розвалити» інше діюче комунальне підприємство).
Утім, як свідчили його ініціатори, це була можливість припинити (чи призупинити) іногородній сміттєвий потік. Але рішення не пройшло.
Як наслідок, відпала необхідність розгляду другого питання порядку денного — «Про встановлення тарифу на послуги захоронення твердих побутових відходів».
В.о. міського голови Оксана Гвозденко своїм розпорядженням продовжила термін дії тимчасових обмежувальних заходів на полігоні ТПВ, а саме: продовжено дію до 20.08.2020 року тимчасових обмежувальних заходів на полігоні ТПВ в урочищі Ржатківка в частині заборони приймання та захоронення побутових відходів, окрім побутових відходів за наявності спеціального дозволу з житлових будинків, адміністративних і громадських установ та організацій, підприємств торгівлі та громадського харчування, закладів культури і мистецтва, навчальних та лікувально-профілактичних закладів та інших підприємств, установ і організацій, незалежно від форм власності, що розміщені на території Новоград-Волинської міської ОТГ.
Тим часом на цьому тижні суд ухвалив рішення про арешт трьох автомобілів із львівським сміттям, затриманих неподалік Новограда-Волинського. Питанням завозу львівського сміття на новоградський полігон ТПВ укотре займаються правоохоронці.
P.S. Навколо позачергового засідання виконкому щодо полігону ТПВ виникає ще одне питання: чи був уповноважений виконавчий комітет міської ради взагалі ухвалювати рішення про передачу майна з одного комунального підприємства на інше? Адже питання землі, комунального майна, розподілу бюджетних коштів належать до компетенції сесії міської ради. Чи не свідчить це про глобальну кризу управління Новоградом, коли різні гілки влади сперечаються між собою за першість, що, звісно, не йде на користь громаді в цілому?
Олег БРЮХАНОВ