Хроніка 32/2020

Хроніка 32/2020

ЗАТРИМАЛИ ЗА СПРОБУ ПІДКУПУ ПОСАДОВЦЯ ПОЛІЦІЇ
За допомогу в закритті кримінального провадження мешканка Олевського району Житомирщини пропонувала тисячу доларів США посадовцю поліції. Жінку затримали під час передачі частини обіцяної суми.
До Житомирського управління Департаменту внутрішньої безпеки НПУ надійшла інформація від начальника Олевського відділення поліції Житомирщини про пропозицію неправомірної вигоди. Встановлено, що брат 29-річної жительки області є фігурантом кримінального провадження за ст.185 (Крадіжка) Кримінального кодексу України та переховується від правоохоронців у своєї сестри.
Намагаючись допомогти родичу уникнути відповідальності за скоєне, жінка запропонувала старшому лейтенанту поліції тисячу доларів США «відкупних». Посадовець поліції одразу повідомив про корупційну пропозицію своєму начальнику та працівникам Житомирського управління ДВБ НПУ.
За матеріалами внутрішньої безпеки поліції слідчі Олевського відділення поліції, під процесуальним керівництвом Коростенської місцевої прокуратури, розпочали кримінальне провадження. Дії жінки правоохоронці кваліфікували за ч.3 ст.369 (Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу України.
Зловмисницю затримали під час передачі старшому лейтенанту поліції частини обіцяної суми — 12 тисяч гривень. Гроші вилучено.
За спробу підкупу поліцейського жінці загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до восьми років.
Департамент внутрішньої безпеки Національної поліції України

ПОЛІЦЕЙСЬКІ ОПЕРАТИВНО РОЗШУКАЛИ ТРЬОХ ДІТЛАХІВ
Двох хлопців, 10 та 11 років, які загулялись із друзями, правоохоронці знайшли й повернули до їх домівок у Чуднівському та Пулинському районах. А 31 липня ювенальні поліцейські Бердичівщини встановили місцеперебування 15-річної юначки з Хмельниччини, яка не доїхала до бабусі.
Близько півночі до Чуднівського відділення поліції зателефонувала жителька одного із сіл, повідомивши про зникнення її 10-річного сина. За словами матері, хлопець пішов грати у футбол і до цієї пори не повернувся.
Працівники сектору реагування патрульної поліції під час об’їзду сільських вулиць виявили розшукуваного в компанії з підлітком-односельцем. З обома хлопцями та їх родинами правоохоронці провели профілактичні бесіди.
30 липня в Пулинському районі працівники місцевого відділення поліції шукали ще одного 11-річного мандрівника. Про його зникнення повідомив батько. Правоохоронці знайшли хлопчака під час перевірки кола спілкування. Як з’ясувалося, він загостювався у свого товариша, забувши сповістити про це батьків.
31 липня до поліції звернулася жителька Хмельниччини із повідомленням про зникнення на Житомирщині її 15-річної доньки. За словами жінки, дівчина ще вчора поїхала в Бердичів до бабусі, згодом зателефонувала додому із чужого мобільника й попередила, що її телефон розрядився. Однак того дня до родичів тинейджерка так і не дісталася. Самостійні пошуки результатів не принесли.
Ювенальні поліцейські встановили, що дзвонила дівчина з мобільного своїх друзів у Бердичівському районі. Згодом виявилося, що вона вирішила зупинитись у них на ніч і не стала повідомляти про це нікого з дорослих.
Правоохоронці розповіли дівчині про негативні наслідки такої поведінки і сповістили її родичів про те, що з їх донькою й онукою все гаразд.
Поліцейські вкотре закликають дорослих контролювати дозвілля дітей. Нагадуйте їм правила безпечної поведінки, цікавтеся, чим займаються і де знаходяться неповнолітні в той чи інший час доби. У разі виникнення неприємних ситуацій, заручіться підтримкою поліції.
ПОЛІЦІЯ ПРОДОВЖУЄ ЛІКВІДОВУВАТИ НАРКОПОСІВИ
Упродовж тижня в рамках профілактичних заходів «МАК» житомирські та ємільчинські поліцейські виявили на територіях домоволодінь близько 400 рослин коноплі та ще понад 400 — маку. За всіма фактами тривають досудові розслідування.
Під час профілактичних заходів у Житомирському районі поліцейські вилучили з обійстя 48-річного жителя села Роздольного майже 400 рослин конопель.
Ємільчинські поліцейські під час санкціонованих обшуків у кількох домогосподарствах села Мокляків ліквідували близько чотирьохсот рослин снодійного маку.
Правоохоронці помітили характерні насадження на присадибних ділянках жительок села під час чергового обходу адміністративної дільниці. 29 липня, отримавши дозвіл суду, правоохоронці провели відповідні обшуки.
У результаті в 65-річної місцевої жительки із домоволодіння було вилучено 157 рослин снодійного маку, з обійстя 37-річної господині — 250.
Поліція проводить досудові розслідування в рамках кримінальних проваджень. Правоохоронці вже підготували клопотання до суду для проведення експертних досліджень вилучених рослин.
Правова кваліфікація правопорушень — ст.310 (Посів або вирощування снотворного маку чи конопель) КК України. Законодавством такі протиправні дії караються від штрафу до обмеження волі на строк до 3 років.
УЛІТКУ НА ЖИТОМИРЩИНІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗАДОКУМЕНТУВАЛИ 125 ПОРУШЕНЬ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ДІТЬМИ ТА АЛКОГОЛЕМ
Найбільша кількість адміністративних протоколів складені на дорослих і стосувалися продажу неповнолітнім алкогольних напоїв або доведення їх до стану сп’яніння.
У ході профілактичних рейдів поліції під час літнього відпочинку школярів і студентів правоохоронці здійснюють роз’яснювальну роботу щодо обов’язкового дотримання антиалкогольного законодавства, а також контролюють виконання карантинних обмежень молоддю.
— Упродовж двох літніх місяців наші працівники в різних районах області склали загалом 125 адміністративних відповідних протоколів, 71 із них — стосовно неповнолітніх за розпивання спиртного в публічних місцях (ст.178 КУпАП). Профілактичні бесіди проводимо як із молоддю, так і з їх батьками. Інспектори наголошують дорослим на суворішому контролі за дитячим дозвіллям під час шкільних канікул, — розповіла начальниця підрозділу ювенальної превенції ГУНП Житомирщини Наталія Гончарук.
Серед інших задокументованих правопорушень 54 стосувалися дорослого населення. 13 адміністративних матеріалів складені відносно продавців продмагазинів, які реалізували неповнолітнім особам алкогольні напої. Такі випадки зареєстровані в Житомирі та районі, на Бердичівщині, Коростенщині, Малинщині, Олевщині, Звягельщині, Чуднівщині, у Радомишльському та Черняхівському районах.
41 протокол оформлений на дорослих, які сприяли вживанню дітьми спиртного. Випадки доведення неповнолітніх до стану сп’яніння (ст.180 КУпАП) задокументовані в різних районах області й стосувалися як безпосередньо батьків або осіб, які їх замінюють, так і повнолітніх, з якими товаришують підлітки.
Правоохоронці закликають громадян відповідальніше ставитися до визначених законодавством норм і правил поведінки, особливо якщо мова йде про належне виховання дітей і їх безпеку.
У КОРОСТЕНІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗАТРИМАЛИ ВАНТАЖІВКИ З ЛЬВІВСЬКИМ СМІТТЯМ
30 липня, уночі, рейдова група Головного управління Нацполіції Житомирщини затримала три вантажівки, що перевозили сміття без належної супровідної документації. Поліцейські встановили місце призначення вантажу та зафіксували його скид на одному з комунальних полігонів. Розпочато кримінальне провадження.
Появу першого вантажного автомобіля «Вольво» з напівпричепом оперативники зафіксували після 23:00, 29 липня, поблизу полігону з утилізації побутових відходів, що неподалік с.Грозиного Коростенського району Житомирської області.
Спецтранспорт заїхав на територію підприємства та розвантажився. Поряд працював екскаватор, який одразу розгортав щойно зсипані купи сміття.
За першим фургоном із незначним проміжком заїхав другий — теж вантажний «Вольво» з напівпричепом.
— Як ви розумієте, роботи виконувались уночі не просто так, а щоб уникнути сторонніх очей. У рамках відкритого кримінального провадження ми перевіряємо, як взагалі вантажівки потрапляли на закриту територію та на яких правових підставах, — прокоментував начальник ГУНП Житомирщини Юрій Олійник.
Третій автомобіль «Рено Магнум», завантажений сміттям, поліцейські зупинили неподалік полігону.
— За кермом усіх виявлених транспортних засобів перебували жителі Львівщини, водії одного підприємства того ж регіону, — додав Юрій Олійник. — Їх доставили до Коростенського відділу для дачі показів щодо подій. Вантажівки тимчасово вилучені.
Досудове розслідування поліцейські проводять за ознаками правопорушення, передбаченого ст.364 (Зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо накладення арешту на вказані транспортні засоби.
У ході слідчих дій були вилучені сервер зі встановленого відеоспостерження на полігоні, наявна документація та інші свідчення протиправної діяльності.
Відділ комунікації поліції Житомирської області