Хроніка 33/2020

Хроніка 33/2020

РЕЙДИ: ЩОБ НЕ СПАЛИЛИ ЛІС І НЕ ПОТОНУЛИ НА ВОДОЙМАХ
Зі спекою на терени Житомирщини прийшла загроза лісових пожеж. З початку року лісові масиви області горіли 464 рази, а суха трава завдавала клопоту оперативним службам понад тисячу разів. Також на Житомирщині активно триває купальний сезон, який, на жаль, приносить звістки про жертви. Улітку цьогоріч на водних об’єктах області вже загинуло 10 людей, зокрема двоє дітей.
Рятувальники здійснюють рейди по місцях відпочинку населення, щоб озброїти людей знаннями про способи порятунку на воді та нагадати основні правила безпечного купання.
6 серпня ємільчинські та ружинські рятувальники провели роз’яснювальну роботу в несанкціонованих для відпочинку місцях, де відсутні сезонні рятувальні пости, дно водойм не обстежене, а пірнання зі скель та глибина становлять загрозу для любителів екстриму.
9 серпня рятувальники здійснили рейд по лісових масивах та місцях відпочинку біля води поблизу с.Дубового Гаю та селища Першотравневого Овруцького району. Бажаючи освіжитися в спеку, люди часто обирають для відпочинку заборонені, не облаштовані місця зі швидкою течією та необстеженим дном. Нерідко вживають спиртні напої, роблять спроби ризикованих запливів на великі відстані, як наслідок — травматизм та загибель.
Свій вибір на користь небезпечних місць для купання відпочивальники пояснюють по-різному. Хтось вважає, що вода тут чистіша, комусь не подобаються великі скупчення людей на пляжах, а комусь не хочеться їхати до спеціалізованих місць відпочинку. Подекуди люди й не знають, де знаходяться дозволені для купання місця.
Фахівці ДСНС укотре наголошують, що спеціально відведені та облаштовані місця відпочинку залишаються найбільш безпечними для сімейного й особистого дозвілля. У ході рейдів відпочивальникам роздали застережні листівки щодо правил безпеки під час відпочинку.
Враховуючи високі температурні режими, що протримаються найближчими днями в області, рятувальники закликають людей не розводити вогнища біля сухостоїв та у хвойних лісах. В’їзд до лісу автотранспорту в цей період категорично заборонений. Окрім місць, що визначені обласним управлінням лісового та мисливського господарства та обладнані для відпочинку.
УДСНС України в Житомирській області

ВИЛУЧЕНО ТОННУ ТЮТЮНУ ТА ЦИГАРОК НЕВІДОМОГО ПОХОДЖЕННЯ
Бердичівською місцевою прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво в кримінальному провадженні за фактом виготовлення, зберігання, придбання, перевезення з метою збуту та збуту підакцизних товарів.
6 серпня за процесуального керівництва Бердичівської місцевої прокуратури слідчими Бердичівського відділу поліції, за оперативного супроводу УСБУ в області, проведено низку санкціонованих обшуків у містах Бердичеві та Кам’янці-Подільському Хмельницької області.
Під час обшуків складських приміщень та помешкань фігурантів справи виявлено та вилучено майже одну тонну тютюнової сировини і готових виробів, грошові кошти, чорнову бухгалтерію, що може відображати незаконну діяльність, вантажний автомобіль (фуру), частково завантажений тютюновою продукцією.
За даними слідства, жителі Кам’янця-Подільського, із метою збуту в торгівельній мережі України, налагодили незаконне виробництво тютюнових виробів, обладнавши для цього складські приміщення. За попередніми даними, виробництво здійснювалося в промислових масштабах, на мільйонні суми.
Тривають невідкладні слідчі дії, встановлюються обставини скоєння злочину та причетність до нього інших осіб. Досудове розслідування за фактом вчинення злочину, передбаченого ч.1 ст.199 КК України, проводить Бердичівський відділ поліції.
ЗВИНУВАТИЛИ ПОДАТКІВЦЯ В СЛУЖБОВІЙ НЕДБАЛОСТІ
За процесуального керівництва прокуратури Житомирської області, Територіальним управлінням ДБР у місті Хмельницькому завершене досудове розслідування в кримінальному провадженні за фактом службової недбалості, що спричинила тяжкі наслідки, скоєної посадовою особою податкової служби. 6 серпня процесуальним прокурором обвинувальний акт за ч.2 ст.367 КК України скеровано до суду.
Досудовим слідством установлено, що начальник управління з контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів ГУДПС в Житомирській області допустив службову недбалість, унаслідок чого місцевому бюджету спричинено збитків на суму понад 700 тис. грн.
Протягом червня-серпня 2019 року, порушуючи вимоги чинного законодавства, незважаючи на відсутність у підприємців необхідних документів, податківцем було видано 85 незаконних дозволів автозаправним станціям для торгівлі пальним.
Протиправну діяльність посадовця викрили завдяки спільним діям прокуратури, ТУ ДБР у м.Хмельницькому та ВБКОЗ УСБУ у Житомирській області. Справу скеровано до Богунського районного суду міста Житомира. Публічне обвинувачення підтримуватиме прокуратура Житомирської області.
Примітка: відповідно до ст.62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
ПІД ВАРТУ ВЗЯЛИ ЖІНКУ, ЯКА ЗАРІЗАЛА СПІВМЕШКАНЦЯ
Коростенською місцевою прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво в кримінальному провадженні за фактом умисного вбивства, скоєного жителькою міста Овруча.
Наразі, 10.08.2020 р., процесуальним прокурором забезпечено розгляд клопотання про обрання особі запобіжного заходу. Ухвалою Овруцького районного суду підозрюваній обрано тримання під вартою строком на два місяці.
Трагічна подія сталася 09.08.2020 р. у місті Овручі, у помешканні 45-річної місцевої жительки. Під час вечері між нею та 56-річним чоловіком, який укотре дорікав співмешканці за зайву вагу, виникла суперечка. Однак, коли на прохання жінки припинити докори чоловік не відреагував, вона схопила ніж та завдала йому удару в серце, який виявився смертельним.
Досудове розслідування в кримінальному провадженні за ч.1 ст.115 КК України (умисне вбивство) проводить Овруцьке відділення поліції.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

ЗА ТИЖДЕНЬ — 110 ВИЇЗДІВ НА ЛІКВІДАЦІЮ НАДЗВИЧАЙНИХ ПОДІЙ
Упродовж минулого тижня рятувальники області здійснили 110 виїздів на ліквідацію надзвичайних подій. З 2 по 8 серпня по лінії «101» отримано 124 повідомлення. У результаті надзвичайних подій 19 осіб отримали травми, 8 загинуло та 3 врятовано.
Зокрема, ліквідовано 74 пожежі. Під час гасіння виявлено загиблу особу, одну особу травмовано та врятовано.
2 серпня в м. Житомирі виникла пожежа в двокімнатній квартирі п’ятиповерхового житлового будинку. Під час гасіння пожежі врятовано власницю 1943 р.н., яку з отруєнням продуктами горіння було госпіталізовано до опікового відділення обласної лікарні.
А 6 серпня в с.Колодіївці Пулинського району виникла пожежа в дерев’яному житловому будинку, під час гасіння виявлено тіло власника 1970 р.н.
Підрозділами У ДСНС здійснено 25 виїздів для проведення аварійно-рятувальних робіт, надання допомоги населенню та іншим службам: відкривання дверей — 5 виїздів; зрізання аварійних дерев — 4; проведення аварійних робіт із знезараження об’єктів інфраструктури — 13; реагування на інші повідомлення — 3.
Також рятувальники здійснили виїзд для ліквідації наслідків та надання допомоги в ДТП.
8 серпня на автодорозі Київ-Ковель, поблизу с.Грозиного Коростенського району, сталося зіткнення вантажного автомобіля з маршрутним мікроавтобусом. Унаслідок ДТП 4 особи загинуло (3 пасажири та водій) та особу травмовано (водій вантажівки). На ліквідацію наслідків ДПТ залучалися 3 відділення коростенських рятувальників.
Групою піротехнічних робіт упродовж тижня здійснено виїзд до Чуднівського району на знешкодження виявленого боєприпасу часів Другої світової війни. Вилучено та знищено ручну гранату.
Рятувальники нагадують про необхідність дотримання правил безпеки в побуті та на відпочинку, наголошують на необхідності подбати про безпечне дозвілля дітей під час канікул.
КОРОНАВІРУСУ — БІЙ: ПРОТИЕПІДЕМІЧНІ ЗАХОДИ ПРОДОВЖУЮТЬСЯ
На території області рятувальники не припиняють проводити спецобробку об’єктів соціальної сфери, транспортної інфраструктури, техніки тощо. 6 серпня фахівці ДСНС Бердичівського міськрайонного відділу Управління ДСНС Житомирщини провели роботи зі знезараження 6 об’єктів та доріг на території двох сільських населених пунктів району. У засобах індивідуального захисту, використовуючи спеціальний розчин, рятувальники продезінфікували будівлі сільської ради, клубу, магазину, територію дитсадка, дві зупинки громадського транспорту та низку доріг у селах Швайківці і Катеринівці.
7 серпня коростишівські рятувальники провели роботи із санітарної обробки автомобіля швидкої допомоги, що транспортував хворого чоловіка із сусіднього населеного пункту до лікувального закладу, також — приймальне відділення лікарні та два магазини.
8 серпня фахівці ДСНС Любарського району провели роботи зі знезараження 6 об’єктів на території с.Стрижівки. Продезінфікували прилеглі території до продовольчих магазинів, вхід Стрижівської ЗОШ І-ІІІ ст. та сільської ради.
Подібні роботи з дезінфекції проводилися в селищі Червоному Андрушівського району.
В обов’язковому порядку здійснюється обробка приміщень та пожежних депо, щоденно забезпечується температурний скринінг особового складу підрозділів ДСНС.
Шановні громадяни, задля вашої безпеки Служба порятунку закликає вас суворо дотримуватися карантинних та противірусних заходів!
РЯТУВАЛЬНИКИ ЗНОВУ ЗАКЛИКАЮТЬ НЕ ПАЛИТИ ТРАВУ
Лише 8 серпня в екосистемах чотирьох районів області виникло 5 пожеж, унаслідок яких вигоріло 11 га сухої трави. Цього дня, об 11:30, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про загоряння сухої рослинності поблизу с.Норинська Овруцького району. Про це рятувальників сповістили місцеві жителі, які помітили задимлення.
По прибуттю на місце події з’ясувалося, що горить суха трава на площі близько 4 га, існувала загроза поширення полум’я на будівлю колишнього хлібозаводу. Ще до прибуття вогнеборців територію, яка була охоплена вогнем, оборювали два трактори. Завдяки оперативним діям бійців ДСНС о 12:05 пожежу вдалося локалізувати, а за годину повністю ліквідували. У ході гасіння вогнеборцям довелося здійснити три підвози води.
Одразу 2 пожежі сухостою ліквідували в Бердичеві. Перше повідомлення надійшло о 15:19. На місці події було встановлено, що горить суха трава на площі 3 га, існувала загроза перекидання вогню на лісовий масив. Керівником гасіння пожежі було прийняте рішення про залучення додаткових сил та засобів. Використовуючи пожежні рукави та хлопавки, за годину пожежу локалізували, а о 18:03 — ліквідували.
Друге повідомлення про загоряння сухої трави надійшло о 20:54 від людей, які проїжджали об’їзною дорогою навколо Бердичева. Упродовж півгодини пожежу ліквідували.
Рятувальники закликають громадян не випалювати сухостій, не розводити багаття у вітряну погоду, не викидати недопалки в траву чи на узбіччя доріг. У випадку виникнення будь-яких надзвичайних ситуацій, терміново звертайтеся до Служби порятунку за номером «101».
УДСНС України в Житомирській області