Духові інструменти допомагають боротися з коронавірусом

Духові інструменти допомагають боротися з коронавірусом

ЖИВУ МУЗИКУ НЕ ЗАМІНИТИ ЖОДНИМ ГАДЖЕТОМ
Тетяна Шилова принесла в редакцію оголошення про набір учнів на заняття в Школу мистецтв. Нам ця тема здалася цікавою, бо ж сьогодні, на жаль, не так часто чуєш, що дитина займається в музичній школі. Тож про це ми поговоримо далі.
Як виявилося, молода жінка — викладач музичного мистецтва, грає на кларнеті в місцевому муніципальному оркестрі при Палаці культури. Раніше виступала як соліст-вокаліст на міських заходах, а при Будинку офіцерів — у складі гурту «Гвардія» грала на синтезаторі. Через події, що склалися в нашій країні, гурт перестав існувати. Неодноразово Тетяна в складі концертної групи брала участь у виїздах у зону АТО.

— Тетяно, які враження від таких виступів?
— Хлопці та дівчата, які захищають нашу країну, завжди були раді приїзду артистів, ще й земляків. Приємне відчуття, коли несеш людям радість своїми вміннями.
— Розкажіть про інструменти, на яких навчаєте музики в Школі мистецтв. Як розпочалася ваша особиста історія викладача?
— Навчаю грі на сопілці, кларнеті, флейті й саксофоні. Кларнет — мій фаховий та улюблений інструмент, але також мені подобається грати й на саксофоні. До викладацької діяльності йшла довго, після закінчення музичного училища займалася виконавською діяльністю, як соліст. Із часом вирішила спробувати себе на роботі викладача. Не шкодую, адже з дітьми працювати дуже цікаво.
— У час гаджетів, тотального Інтернету наскільки цікавить дітей та їх батьків музичне мистецтво? Чи спостерігається спад популярності музичних занять у школах або дефіцит набору учнів?
— Музичне мистецтво завжди було й залишається в тренді. Погодьтеся, живу музику не замінити жодним гаджетом. Мене тішить, коли батьки та діти розуміють, що музика — це прекрасно.
— Розкажіть про своїх учнів: які вони?
— Я займаюся з дітками різного віку, до кожного — індивідуальний підхід. Буває, що на уроках і малюємо, і танцюємо, вивчаючи різні ритмічні малюнки. Вони всі — чудові й талановиті. Так, серед учнів подекуди може з’явитися лінь — це ж діти, але багато залежить від учителів, батьків.
— Є твердження, що заняття на духових інструментах сприяє не лише інтелектуальному розвитку, а й профілактиці та лікуванню дихальних шляхів. Тобто, у нинішній період коронавірусу чи якихось хвороб дихання ці заняття є навіть рекомендованими?
— На цю тему можна говорити багато. Вентиляція легенів відбувається колосальна. Під час гри на духових інструментах задіяні багато м’язів, залучена моторика пальців та багато іншого, що сприяє гарному, швидкому розвитку дитини. А правильне професійне дихання допомагає тримати наші легені в тонусі.
— Учні, які займаються на духових інструментах, є учасниками дитячого духового оркестру Школи мистецтв. Розкажіть про це.
— Наш дитячий духовий оркестр у Школі мистецтв був створений у 2014 році. У 2018-му колектив став лауреатом 2-ї премії обласного конкурсу духових оркестрів. Через рік потому оркестр брав участь у 4-му Міжнародному фестивалі духових оркестрів «Королівський лев» у Львові, де гідно представив наше місто, посівши четверте місце.
Оркестр є постійним учасником культурно-масових заходів у місті та районі. Керівник та диригент колективу — Олександр Миколайович Слєсаренко, завідувач відділу духових інструментів Школи мистецтв. Сьогодні оркестр налічує 42 учня. Приємно, що охочих навчатися на духових інструментах та грати в оркестрі дедалі більшає.
— Виступи музикантів із саксофонами мають велику кількість переглядів на ютубі. Їх запрошують на різні події, вони добре адаптувалися під потреби часу, виконуючи як класику, так і сучасні оранжування. Саксофон нині — найбільш популярний інструмент?
— Саксофон дійсно в наш час став дуже популярним, але кожен інструмент посвоєму цікавий! Послухайте, як звучить кларнет чи флейта в сучасному оранжуванні. Будете не менше захоплені.
— Тетяно, ви є учасницею муніципального духового оркестру при Палаці культури. Склад колективу — переважно чоловічий. Як почуваєтеся в такому складі?
— Зі мною в оркестрі ще грає (на валторні) чарівна, весела дівчина. Наші колеги-чоловіки нас називають «квіточками».У нас — чудовий, дружній колектив. І я дуже пишаюся тим, що граю серед таких професіоналів своєї справи.
— Містяни люблять послухати духову музику в парку та на святкових місцевих заходах. Вам подобається спостерігати прихильну реакцію людей?
— Приємно, коли тебе зупиняють посеред міста і питають, коли буде черговий виступ. На мою думку, це — велика нагорода, коли люди залюбки слухають і з приємністю сприймають те, що ти робиш. Тим паче, коли серед наших слухачів і любителів духової музики — люди різного віку. Люблю спостерігати за тим, як вони реагують на наші виступи: танцюють, аплодують, усміхаються. Це — найвища нагорода для артиста.
— Коли і де в місті найближчим часом можна буде почути виступ муніципального духового оркестру?
— 24 серпня, о 18:00, на Фортеці.
— Що ж, чекатимемо!
Юлія КЛИМЧУК

ШКОЛА МИСТЕЦТВ ЗАПРОШУЄ
охочих навчатися грі на духових інструментах: сопілка — флейта — кларнет — саксофон, труба — тромбон — тенор — баритон — валторна — туба. Ударні інструменти.
Для детальної інформації подаємо контактні номери телефонів викладачів відділу духових інструментів:
Слєсаренко Олександр Миколайович: (097) 437 50 13, (063) 194 17 00; Гурбан Олег Миколайович: (097) 041 20 63, (063) 868 7813; Гулевич Микола Васильович: (068) 044 43 88, (063) 675 78 97; Шилова Тетяна Валеріївна: (093) 058 38 13; Прокопенко Дмитро Олександрович: (068) 548 67 85, (093) 021 68 07.