Хроніка 35/2020

Хроніка 35/2020

ЗА ТИЖДЕНЬ — 184 ВИЇЗДИ НА ЛІКВІДАЦІЮ НАДЗВИЧАЙНИХ ПОДІЙ
У період із 16 по 22 серпня по лінії «101» отримано 184 повідомлення про виникнення різного роду надзвичайних подій на території області. У результаті 25 осіб отримали травми, 7 — загинуло та 4 врятовано.
Ліквідовано 117 пожеж. Під час їх гасіння виявлено дві травмовані особи та одну особу врятовано.
Зокрема, 17 серпня в с.Волянщині Хорошівського району виникло загоряння сухої трави на площі 1 га. Під час самостійного гасіння пожежі травмовано жінку 1941 р.н., яку з опіками верхніх та нижніх кінцівок госпіталізовано до опікового відділення обласної лікарні Житомира.
Того ж дня в Коростені виникла пожежа в дерев’яній господарчій будівлі. Під час пожежі травмовано чоловіка 1972 р.н., якого з опіками госпіталізовано до реанімаційного відділення міської лікарні.
Підрозділами Управління здійснено 18 виїздів для проведення аварійно-рятувальних робіт, надання допомоги населенню та іншим службам: відкривання дверей — 4 виїзди; проведення аварійних робіт зі знезараження об’єктів інфраструктури — 7 виїздів; реагування на інші повідомлення — 7 виїздів.
За минулий тиждень підрозділами Управління здійснено 4 виїзди для реагування на ДТП, урятовано 2 особи.
Так, 16 серпня в с.Гуйві Житомирського району, унаслідок зіткнення вантажівки з легковим авто, одна особа загинула. Двома відділеннями рятувальників проводилися аварійні роботи з вилучення загиблого водія з легкового авто та забезпечувалася пожежна безпека.
Того ж дня в селищі Ружині, унаслідок зіткнення двох легкових автівок, 2 особи травмовано. Відділенням рятувальників проводилися аварійні роботи із забезпечення пожежної безпеки під час ліквідації наслідків ДТП.
18 серпня в Коростенському районі, унаслідок зіткнення вантажного автомобіля з житловим будинком, одну людину травмовано. Відділенням рятувальників проводилися аварійно-рятувальні роботи з деблокування травмованого водія з пошкодженого автомобіля.
20 серпня в Житомирському районі, унаслідок зіткнення двох вантажних автомобілів, травмовано одну особу. Відділеннями рятувальників проводилися аварійно-рятувальні роботи з деблокування травмованого водія з пошкодженого автомобіля.
Групою піротехнічних робіт упродовж тижня здійснено 9 виїздів на знешкодження виявлених боєприпасів часів минулих війн. Загалом вилучено та знищено 19 різноманітних вибухонебезпечних предметів.
Рятувальники нагадують про необхідність дотримання правил безпеки як у побуті, так і на відпочинку, та наголошують на необхідності подбати про безпечне дозвілля дітей під час канікул!
COVID-19 В ОДА: ПРИМІЩЕННЯ ДЕЗІНФІКУВАЛИ
Для запобігання поширення коронавірусної інфекції на Житомирщині рятувальники не припиняють залучатися до проведення комплексу протиепідемічних заходів.
Так, 20 серпня фахівці аварійно-рятувального загону спецпризначення Управління, перебуваючи в засобах індивідуального захисту та використовуючи спеціальний розчин, провели роботи зі знезараження приміщень облдержадміністрації в обласному центрі. Ці заходи були зумовлені підтвердженням захворюваності на Covid-19 у низки працівників закладу.
Шановні громадяни! Задля вашої безпеки, а також із метою запобігання поширенню вірусних інфекцій серед населення, Служба порятунку закликає вас суворо дотримуватися карантинних та противірусних заходів!
ЛІКВІДУВАЛИ ПОЖЕЖУ ЦЕРКВИ
20 серпня, о 12:29, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу в будівлі дерев’яної церкви, що в с.Соловіївці Брусилівського району. Загоряння виявив настоятель — зі свого будинку він помітив дим, що виходив з-під даху церкви. Прихожани спільно з настоятелем розпочали гасіння власними силами, але, зрозумівши, що не справляються, вони зателефонували до рятувальників.
На місці фахівці ДСНС з’ясували, що, зважаючи на пізній виклик та легкозаймистість будівлі, полум’я вже повністю охопило дах церкви загальною площею 1000 кв.м. Також швидкому розповсюдженню вогню сприяла суха та вітряна погода.
Крім того, процес гасіння ускладнювався відсутністю в селі вододжерела. Тому для дозаправки машин водою рятувальникам довелося їздити в сусідні населені пункти, що на відстані 3-4 км від місця події. Упродовж усього процесу ліквідації ними здійснено вісім таких виїздів. Одночасно з гасінням культової споруди рятувальники проливали водою житловий будинок, розташований неподалік, із навітряного боку.
Силами бійців ДСНС о 13:45 пожежу локалізовано, ліквідовано о 15:00. Вогонь встиг знищити будівлю церкви. Але вдалося врятувати церковне майно та зазначений житловий будинок. Загиблих та травмованих не виявлено. Попередня причина займання — коротке замкнення електромережі.
НЕ ПРИПИНЯЮТЬ ДБАТИ ПРО ПОЖЕЖНУ БЕЗПЕКУ ЗЕРНОЗБИРАЛЬНОЇ КАМПАНІЇ
На полях Житомирщини триває зернозбиральна кампанія. Найважливішим для хліборобів та рятувальників питанням лишається захист нового врожаю від вогню. За умов сухої та спекотної погоди, що наразі встановилася та утримується на території всієї області, ризик виникнення пожеж значно зростає. Це вимагає від кожного працівника сільгосппідприємства неухильного виконання правил пожежної безпеки під час збору врожаю.
Із метою запобігання виникнення пожеж на сільгоспугіддях, 20 серпня рятувальники Коростенщини спільно з працівниками Коростенського лісомисливського господарства та правоохоронцями провели профілактичні рейди по місцях збирання продукції нового врожаю на території району.
Під час заходу проводилися профілактичні бесіди та протипожежні інструктажі з працівниками сільгосппідприємств. Рятувальники звернули увагу на відповідність вимогам безпечної експлуатації зернозбиральної та іншої задіяної на жнивах техніки, забезпечення її первинними засобами пожежогасіння.
Співробітники ДСНС вручили хліборобам попереджувальні листівки та вкотре нагадали їм про заборону спалювання стерні і післяжнивних залишків, адже порушення цих вимог тягне за собою адміністративну та кримінальну відповідальність.
ДІСТАЛИ СОБАКУ ІЗ ЗАКИНУТОГО КОЛОДЯЗЯ
23 серпня, о 10:42, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про те, що необхідна допомога рятувальників у вилученні собаки з колодязя в м.Новограді-Волинському. На місце пригоди виїхали фахівці 10-ї Державної пожежно-рятувальної частини в складі 4 чоловік особового складу.
На місці з’ясувалося, що безпритульна собака впала в закинутий, без води, колодязь, глибиною близько 2,5 м. На гавкання пса звернули увагу випадкові перехожі, які й викликали рятувальників.
За допомогою драбини начальник караулу спустився всередину колодязя, обв’язав її рятувальною мотузкою та підняв на поверхню.
За зовнішніми ознаками собака була неушкоджена. Тварину розв’язали та відпустили.
РЯТУВАЛЬНИКИ ВІДНОВЛЮЮТЬ БУДИНКИ, ПОШКОДЖЕНІ В РЕЗУЛЬТАТІ БОЙОВИХ ДІЙ
Рятувальники ДСНС України проводять відновлення пошкоджених від артилерійських обстрілів у 2014-2017 рр. приватних будинків, що розташовані в населених пунктах поблизу лінії розмежування. Подібна робота триває з початку червня 2020 року. На сьогодні вже відновлено більше 400 осель.
Рятувальники Житомирщини також не залишились осторонь цієї благородної справи. Бригада від аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС України в Житомирській області вирушила на Донбас у складі 10 чоловік. Наші хлопці прибули в с.Гранітне Волноваського району Донецької області.
З 20 серпня вони вже розпочали відновлювальні роботи на території, де велися бойові дії. Бійці ДСНС ремонтують дахи будинків місцевого населення. До кінця 2020 року підрозділами ДСНС України заплановано відновити понад 1000 житлових будинків. Бригада житомирських рятувальників виконуватиме свою роботу до кінця жовтня поточного року. Варто зазначити, що ремонт помешкань здійснюється за рахунок резервних матеріальних фондів Донеччини.
Самостійно відновити будинки для більшості людей — неможливо, адже переважна більшість громадян — самотні, літні люди, пенсіонери, багатодітні родини. Саме тому допомога рятувальників зі всієї країни — це можливість повернути людей до звичного життя в рідних домівках. За це бійці ДСНС отримують теплі слова подяки, які надихають на подальшу працю.
У ЛІСАХ ЖИТОМИРЩИНИ СТАЛОСЯ МАЙЖЕ ПІВТИСЯЧІ ПОЖЕЖ
У зв’язку зі збільшенням кількості пожеж в екосистемах України, на виконання протоколу засідання Кабінету Міністрів України та доручення ДСНС України, з 10 по 19 серпня рятувальники спільно з лісокористувачами провели позапланові перевірки лісових господарств на території області. Цьогоріч у лісах Житомирщини вже сталося 472 пожежі на площі 43,2 тис. га.
Аби знизити ризик виникнення пожеж, лісовою охороною в лісництвах здійснюється низка комплексних профілактичних заходів: проводяться роз’яснювальні бесіди з населенням, перекриваються дороги шлагбаумами. Державними лісогосподарськими підприємствами влаштовано понад 6,1 тис. км мінералізованих смуг від можливих лісових пожеж, проведено догляд за мінералізованими смугами та протипожежними розривами протяжністю 15,5 тис. км.
Також можна побачити наглядну агітацію в районах.
Під час перевірок зверталася увага на готовність лісових пожежних станцій, їх укомплектованість та забезпеченість зовнішнім протипожежним водопостачанням. Фахівці ДСНС перевірили техніку, пожежне та спеціальне обладнання. Як з’ясувалося, у наявності є 29 лісових пожежних станцій, 77 пожежно-спостережних веж, 50 телевізійних систем спостереження, 187 — пожежної та пристосованої техніки, у т.ч. 78 пожежних автомобілів та 109 пристосованої пожежної техніки.
Були виявлені також окремі недоліки, більшість із яких усунуто в процесі перевірки. Невирішеним питанням, що негативно впливає на загальну готовність лісогосподарських підприємств до пожежонебезпечного періоду, залишається те, що значна кількість пожежної та пристосованої техніки наближається до граничного терміну експлуатації. У деяких лісгоспах вона взагалі потребує заміни.
Встановлено, що лісове господарство Житомирщини задовільно готове до виконання заходів, пов’язаних із попередженням та гасінням лісових пожеж.
УДСНС України в Житомирській області