«Зелена» терапія — пропозиція від координатора ради старійшин

Зелені насадження прикрашають приміщення, подвір’я, налаштовують на позитивні емоції.
У моїй пам’яті спливають спогади п’ятдесятирічної давнини, коли мене призначили на посаду вчителя фізики в школу №6, а через рік — директором школи. Новозбудоване приміщення заселили в січні 1970 року. Подвір’я без дерев, без зелені, на стадіоні — повно води, наче в ставку. Тодішній інспектор міськвно Сергій Ілліч мені сказав: «Дивіться на стадіон, там плавають гуси». Ми розпочали озеленення і зневоднення висадкою навколо верб, дренажем стадіону та розробкою території для навчально-дослідницьких ділянок.
На вимогу міністерства побудували тепличку (зелений мініклас), завели кролів, облаштували акваріум.
Подвір’я шкіл має бути в зелені, яка б приваблювала б очі кожного, хто заходить на територію. Сьогодні шоста школа має достатньо зелених насаджень, відчувається жіноча рука.
У місті спостерігаємо зміни. Днями я проходив подвір’ям другої школи. Звернув увагу на спортивний майданчик, який заріс споришем та іншою низькорослою травою. Розмовляв із працівником школи про зелений газон, на якому з вересня учні почуватимуться краще, ніж на поверхні з відсівом — не буде пилюки, яка «хмарою піднімалася при спортивних змаганнях». Подібний стан майданчика в ліцеї №4.
Про озеленення неодноразово порушувалося питання на засіданні ради старійшин при міському голові. Якось ми запитали чиновника про наявність зеленої зони в проєкті нових багатоповерхівок на перехресті вулиць Житомирська-Пушкіна. Відповідь нас мало влаштувала. Отже, на контроль.
У міській пресі подано інформацію про будівництво багатоповерхівки з підземним паркінгом, де поруч розмістяться ігровий та спортивний майданчики, зелені насадження. Хочеться вірити, що обіцяне і реальне співпадуть. Виконання обіцянок залежить від міської влади й громади. Громадо, не дрімай.
Чи багато зелених майданчиків у Новограді-Волинському? Більше, ніж в окремих інших містах, але недостатньо. У п’ятій школі розроблено проєкт із облаштування території подвір’я, посаджено різноманітні дерева, кущі, зокрема екзотичні. Ця робота успішно продовжується. Похвально!
Пропоную розробити міську програму з упровадження в освітніх закладах напрямків спілкування з природою. У деяких країнах світу вже активно пропагується природотерапія. це правильно — турбота про здоров’я нації, про довкілля.
Г.ГРІНЧЕНКО, координатор ради старійшин