НОВИЙ ПОЛІГОН ДЛЯ ВІДХОДІВ У ДІЇ. НА ЧЕРЗІ — РОЗДІЛЬНИЙ ЗБІР СМІТТЯ

НОВИЙ ПОЛІГОН ДЛЯ ВІДХОДІВ У ДІЇ. НА ЧЕРЗІ — РОЗДІЛЬНИЙ ЗБІР СМІТТЯ

Те, у реалізацію чого багато кому з новоград-волинців практично не вірилося, а якщо й вірилося — то якось із трудом, на минулому тижні стало реальністю. Завершивши будівництво першого етапу першої черги нового полігону для твердих побутових відходів, місто зробило важливий крок до покращення власної екологічної безпеки.
Ця дійсно історична подія — введення в експлуатацію полігону для побутових відходів — відбулася 12 червня. На відкриття прибули перші особи від міської влади — міський голова Микола Боровець, його заступники, депутати міської ради, начальники профільних управлінь та відділів міської ради. Прибули й ті, без чиєї участі та допомоги неможливо було б реалізувати цей проект. Серед них — народний депутат України Борис Тарасюк, голова РДА Микола Іванюк, начальник державного управління охорони навколишнього середовища Житомирської області Сергій Гринчук, директор «Житомирводпроекту» Юрій Горносталь, керівники будівельної підрядної організації ВАТ «Шляхи Полісся», експлуатуючої організації КП «Міськкомунсервіс».
Проблема якісного захоронення чи переробки побутових відходів у Новограді-Волинському назріла давно. Адже сміттєзвалище, що розташоване в межах міста, по вулиці Лянгуса, діє ще з далекого 1947 року. За понад шість десятиліть експлуатації цей об’єкт повністю вичерпав свій ресурс. А в останні років п’ять-десять становив реальну загрозу екологічній безпеці міста. Саме тому й назріло питання будівництва нового полігону. Однак вирішити його було непросто.
— Одна з головних проблем, що постала перед нами, — виділення земельної ділянки. Адже в межах міста вільних територій під такий об’єкт не було, — зазначив під час урочистого відкриття Микола Боровець. — Тому хочу висловити щиру вдячність районній владі на чолі з Миколою Іванюком та владі села Чижівка, які пішли нам назустріч: виділили землю (11,2 гектари) і дали дозвіл на будівництво полігону. В такій роботі важливо порозуміння, усвідомлення важливості справи.
— Реалізація проекту є результатом узгоджених дій багатьох служб та установ, — підкреслив міський голова. — У серпні минулого року ми прийняли рішення будувати полігон, не маючи на той момент достатньо коштів. Підрядна організація тривалий час працювала практично в борг. Лише 20 грудня, за сприяння депутата
Б.І.Тарасюка та державного управління охорони навколишнього середовища в Житомирській області (С.І.Гринчук) місту надійшли гроші в сумі 2 млн. 518 тис. грн. Ще 576 тисяч на цей етап будівництва було виділено з міського бюджету. Тож, загалом вартість першого етапу першої черги обійшлася у 3 млн. 94 тисячі гривень.
Перший заступник міського голови Валентин Костюк, під координуванням якого проходили всі роботи на будівництві полігону, повідав присутнім про технічні характеристики та особливості експлуатації об’єкту. Основний акцент було зроблено на екологічній безпечності експлуатації. Для цього робочу поверхню земельної ділянки було вкрито спеціальною плівкою, змонтовано дренажну мережу та систему труб для відводу фільтрату. Все це унеможливлюватиме потрапляння забрудненої рідини в навколишнє середовище. Поруч із робочою поверхнею полігону створено, так зване, біофільтраційне поле, де природним шляхом відбуватиметься очищення фільтрату.
Крім цього, від об’їзної дороги до полігону збудовано під’їзну дорогу (загальна довжина — 1,8 км., робоче покриття — щебінь), мережі водоподачі, електроживлення, під’їзні шляхи в робочій зоні, обладнано мийку автотранспорту. Введення в експлуатацію першого етапу першої черги полігону (14800 квадратних метрів із загальних 58 тисяч) дозволить розпочати прийом побутових відходів у повному обсязі. (Принаймні, в цьому переконували присутніх представники влади.) А це — щодня 60 кубометрів, з ущільненням. Або в інших одиницях виміру — 20-25 сміттєвозів.
Втім, на цьому будівельні та інші роботи на об’єкті на припиняться. Адже потрібно довести до кінця першу чергу, планувати та згодом розпочинати зведення другої черги. Розрахунковий термін експлуатації всього полігону — 25 років.
Під час урочистої церемонії відкриття, після перерізання символічної стрічки, Микола Боровець вручив пам’ятні подяки всім, чиє сприяння та сумлінна праця дозволили розпочати експлуатацію нового полігону. Одразу після цього в робочу зону прослідував перший сміттєвоз. Чим було підтверджено — об’єкт готовий до роботи.
Принагідно міський голова акцентував увагу присутніх ще на одному важливому моменті — у Новограді-Волинському всерйоз запланували запровадити роздільний збір сміття. Адже сортування відходів із подальшою їх переробкою вже давно практикується в більшості країн, котрі ми звикли називати розвиненими. Для того, аби така практика поширилася й до нас, потрібно не так вже й багато. Насамперед, треба забезпечити місто достатньою кількістю баків (так би мовити, під пластик, під металеві відходи, під будівельне сміття тощо). По-друге, громада повинна звикнути до того, щоб кожного разу сортувати свої побутові відходи. Із цим, з огляду на наш менталітет, певно, прийдеться складніше. Тим не менше, Микола Боровець зважився привселюдно озвучити черговий термін — за його планами, роздільний збір побутових відходів у Новограді-Волинському повинен бути налагоджений вже до початку наступного року.
Не менш важлива проблема, про яку говорили того дня, — планування та проведення робіт щодо рекультивації сміттєзвалища по вулиці Лянгуса. Як повідомив заступник міського голови Василь Лень, прийом відходів на старе сміттєзвалище буде припинено 1 липня. Однак обслуговування об’єкту (без вивозу сміття!) продовжиться до 1 жовтня цього року. Одночасно йтимуть роботи щодо часткової рекультивації та унеможливлення загорянь. Паралельно міська влада займеться розробленням проекту робіт із масштабної рекультивації, що дозволить провести повне закриття сміттєзвалища. Лише на виготовлення проекту, кажуть місцеві чиновники, слід буде виділити 80-115 тисяч гривень. А власне роботи, за попередніми оцінками, «потягнуть» на суму до мільйона гривень.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА